Prima pagină » Local » Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, exclus din grupul intern al Ministerului Sănătății după ce a cerut public demisia lui Alexandru Rafila

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, exclus din grupul intern al Ministerului Sănătății după ce a cerut public demisia lui Alexandru Rafila

09 aug. 2024, 15:35,
Elena Nicoleta BUJOR în Local
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, exclus din grupul intern al Ministerului Sănătății după ce a cerut public demisia lui Alexandru Rafila

Florin Roșu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Iași și una din cele mai active voci medicale din timpul pandemiei, a ieșit public cu un mesaj în care cere demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală unde două doctorițe au fost reținute pentru omor cu premeditare.

El are și un mesaj direct adresat lui Rafila. „Domnule ministru, puteți să ne trimiteți controale și corpul de control al ministrului sănătății, dar există onoare și demonstrați că vă caracterizează!”, a cerut Florin Roșu.

Florin Roșu este primul manager de spital care iese cu un asemenea mesaj în contextul anchetei penale de la Spitalul Sf. Pantelimon din București.

„Domnule ministrul al Sănătăţii, prof. univ dr. Alexandru Rafila, sperăm că noaptea să fie un sfetnic bun şi să vă prezentaţi demisia de onoare! Din nefericire, „gurile rele” spun că nu aţi înţeles şi nu aţi sprijinit sistemul de sănătate din România (nu vorbesc din punct de vedere politic). Sper că, totuşi, să alegeţi calea corectă”, a transmis șef lucrări dr. Florin Roşu, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” Iaşi.

Medicul ieșean a fost exclus de pe grupul intern de WhatsApp al Ministerului Sănătății, unde managerii de spitale din România primeau informații, după gestul public făcut.

Citește și: Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, trebuie să-şi dea de urgenţă demisia şi să fie anchetat alături de medicii care au omorât cei 17 pacienţi de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală

Una dintre doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa”

Procurorii spun că una dintre doctorițele de la Sf. Pantelimon era numită „Doamna cu coasa” pentru că „eficientiza activitatea secției ATI” prin „provocarea decesului persoanelor”.

Procurorii au cerut și au obținut, în instanță, arestarea celor două doctorițe ATI pentru că un pacient a murit după ce i s-a redus brusc doza de noradrenalină, în mod premeditat, susține Parchetul.

Procurorii au arătat judecătorilor datele din aparatele de la ATI, injectometre. Acestea au înregistrat o scădere bruscă a cantității de noradrenalină.

”Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI”, susține Parchetul în referat.

Există în document și mărturii ale mai multor asistenți care spun că medicii inculpați le-au solicitat să nu treacă în foile medicale de observație această scădere de substanță administrată.

„Medicul MM, poreclită la nivelul secţiei „doamna cu coasa”, începând cu lunile octombrie – noiembrie 2023, a demarat un mecanism de eficientizare a activității Secției de ATI prin reducerea dozei de noradrenalină, substanță vitală pentru supraviețuirea unora dintre pacienții aflați la ATI care se aflau într-o stare gravă de sănătate și cu privire la care aceasta, în mod discreționar, arbitrar și inuman, aprecia că nu mai au șanse de supraviețuire. Scopul scăderii dozei de noradrenalină era unul absolut inuman, provocarea decesului persoanelor pentru eliberarea paturilor de la ATI.”, susține Parchetul în referatul cu propunerea de arestare, aprobată de judecători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *