Prima pagină » Titlurile zilei » Dr. Florin Roșu este primul ieșean care va face vaccinul anti-COVID-19! De luni vor fi vaccinate 260 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ce îi sfătuiesc specialiștii pe bolnavi

Dr. Florin Roșu este primul ieșean care va face vaccinul anti-COVID-19! De luni vor fi vaccinate 260 de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ce îi sfătuiesc specialiștii pe bolnavi

25 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Vaccinul anti-COVID-19 va ajunge în Iași în aceste zile. Luni, 28 decembrie 2020, vor fi imunizate împotriva noului tip de virus cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicul Florin Roșu, managerul unității sanitare aflate în prima linie, va fi primul ieșean vaccinat

Pe data de 24 decembrie 2020, reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași au transmis catagrafierea cadrelor medicale care doresc să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Pe listele transmise la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași s-au înscris 260 de cadre medicale din totalul de 280. Astfel, începând de luni, 28 decembrie 2020, la ora 9:00, va începe imunizarea.

Primul ieșean care va fi vaccinat este dr. Florin Roșu, managerul unității medicale. Înainte de ultima zi din acest an, prima etapă din campanie de vaccinare în rândul personalului medico-sanitar din Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se va finaliza. În județ sunt pregătite 34 de centre de vaccinare anti-COVID-19 care vor deservi mii de ieșeni. Un număr de 16 centre se află în municipiu, patru în Pașcani, unul în Târgul Frumos, unul în Hârlău și două în comune din județul Iași. În cazul persoanelor care nu se pot deplasa se asigură și echipe de vaccinare mobile.

Dr. Florin Roșu: „Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 reprezintă piatra de temelie în combaterea pandemiei”

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași vor ajunge până luni, 28 decembrie 2020, cele 260 de doze solicitate. Primul care se va vaccina este doctorul Florin Roșu, managerul unității sanitare. Astfel, la ora 9, acestuia i se va administra vaccinul, urmând ca, în funcție de programare, să fie imunizat restul personalului medico-sanitar. Deoarece prin natura structurii stabilite pentru depozitarea vaccinului, este necesar ca vaccinarea să se realizeze în cel mult 4 zile, echipele medicale se vor mobiliza pentru a finaliza prima etapă în circa două zile.

„Din punctul meu de vedere, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 reprezintă piatra de temelie în combaterea pandemiei. Îndemn pe toți cei care au încredere în sistemul medical să se imunizeze, astfel încât, în cel mai scurt timp, să reușim cu toții să revenim la viața pe care o apreciam înaintea apariției acestei maladii”, spune dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.

Cadrele medicale din spitalele suport COVID-19 din Iași vor fi primele imunizate împotriva noul coronavirus

Primele cadre medicale care vor fi imunizate sunt cele din spitalele suport COVID-19, aflate în prima linie în lupta cu noul tip de virus. Vaccinarea anti-COVID-19 se va face etapizat. Astfel, pentru început sunt vizate cadrele medicale atât din sectorul privat, cât și din cel de stat. Sunt cuprinși în această categorie toți angajații din domeniul sănătății, de la medici de familie, asistente medicale, studenți voluntari în unități sanitare și rezidenți. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului. Restul populației care își dorește imunizarea față de SARS-CoV-2 intră în ultima etapă de vaccinare. Urmează ca Ministerul Sănătății să stabilească care va fi unitatea medicală ieșeană care se va imuniza după Spitalul de Boli Infecțioase.

Cadrele medicale vor fi monitorizate circa 30 de minute post-vaccinare

Vaccinul dezvoltat de cei de la Pfizer și BioNTech va imuniza personalul medico-sanitar din țară. Fiecare flacon conține 5 doze de vaccin. În cazul acestui ser, medicii spun că reacțiile adverse nu sunt prea diferite de cele deja existente și sunt strict legate de administrarea vaccinului. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate și trebuie monitorizate. Pentru a face acest lucru, va exista un triaj. Prima dată, persoanele care se vor vaccina se vor înregistra cu buletinul pe o tabletă. Un al doilea post îl reprezintă camera de vaccinare.

Într-o ultimă etapă, se va urmări starea de sănătate a persoanelor vaccinate. Timp de 15-30 de minute vor fi monitorizați pentru a se asigura faptul că nu au reacții adverse. În cazul în care apar astfel de complicații, medicul infecționist și un medic de Terapie Intensivă vor oferi tratamentul necesar. Serul împotriva noului tip de coronavirus este recomandat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani.

Persoanele care au o afecțiune acută nu se pot vaccina anti-COVID-19

Populația largă care dorește vaccinarea se va programa. Orice persoană se va putea programa pe o platformă unică sau telefonic la centrul din zona în care este domiciliată. Cei care nu pot în aceste două moduri, pot apela la medicul de familie, care îi va programa. Nu se pot prezenta la centrele de vaccin persoanele care au o afecțiune acută, care fac terapii pentru decoagularea sângelui, dar și cei care au imunodeficiențe majore. Fiecare doritor va face o evaluare a stării de sănătate în prealabil la medicul infecționist.

Cele 34 de centre de vaccinare anti-COVID-19 sunt pregătite

Ca orice alt tip de vaccin, și cel împotriva noul tip de virus necesită anumie condiții de transport și depozitare, fiind nevoie de frigidere care pot menține temperaturile corespunzătoare. Spitalul Militar din Iași devine centru de stocare  și de distribuție a vaccinului anti-COVID-19. În plan secundar, unitatea sanitară devine totodată, doar pentru angajați, și centru de vaccinare. Pe parcursul a șase luni, începând cu ianuarie 2021, fiecare centru va asigura vaccinarea unui număr de circa 5.000 de ieșeni. Un centru de vaccinare anti-COVID-19 va fi alcătuit dintr-un număr de cabinete aferent unui anumit teritoriu al județului Iași. Pentru fiecare cabinet va fi stabilită o echipă care va asigura imunizarea tuturor doritorilor. În ceea ce privește dotarea centrelor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că sunt cele existente în orice cabinet medical obișnuit.

„Listele cu cadrele medicale care doresc să se vaccineze sunt trimise de către reprezentanții spitalelor. Toate cele 34 de centre pentru vaccinare din județul Iași sunt pregătite”, spune Vasile Cepoi, director DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`