Prima pagină » Local » Dr. Florin Roșu, despre simptomele și tratamentul pentru scarlatină: „Internarea în spital este obligatorie” – VIDEO

Dr. Florin Roșu, despre simptomele și tratamentul pentru scarlatină: „Internarea în spital este obligatorie” – VIDEO

15 feb. 2022, 15:28,
în Local

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, a făcut declarații despre scarlatina. Aceasta este o boală extrem de contagioasă și este tratată cu antibiotic timp de 10 zile. De asemenea, medicul ieșean a menționat că sunt prezente o serie de simptome evidente.

Cel mai adesea, scarlatina este frecvent întâlnită la copii cu vârste curpinse între 6 și 14 ani.

Ce simptome au pacienții infectați cu scarlatină

Medicul infecționist Florin Roșu susține că cele mai des întâlnite simptome la pacienții infectați cu scarlatina sunt febra, durerile de gât, de cap, greața, vărsăturile și durerile abdominale. De asemenea, copiii contractează această boală contagioasă în sezonul rece.

„Scarlatina este o altă boală infecţioasă, fiind determinată de streptococul betahemolitic. Se manifestă clinic prin febră, enantem şi exantem specific, alterarea stării generale, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Are o incidenţă maximă în sezonul rece şi afectează cel mai des grupa de vârsta 6-14 ani, rareori întâlnită la persoanele adulte. Boala are caracter endemic, fiind descrise focare familiale şi în colectivităţi, dar pot apărea şi mici epidemii. Sursa este pacientul cu scarlatină sau persoana care are anginp (dureri în gât) determinată de acest streptococ.

Imunitatea este asigurată de apariţia anticorpilor specifici şi durează toată viaţa. Din punct de vedere clinic, incubaţia este asimptomatica şi varianta între 1-5 zile, cu o medie de 3 zile. Debutul este cel mai adesea brusc şi manifesta prin febra înalta 38-40 grade şi frisoane, durere de cap. Perioada de stare, de boala efectivă durează între 3-5 zile”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul unității medicale de boli infecțioase din Iași.

Ce tratament se folosește pentru scarlatină

Managerul Spitalului Clinic de Urgență de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași susține că scarlatină se tratatează cu antibiotic, timp de 10 zile. De asemenea, internarea pacientului în spital este obligatorie. Timp de 7 zile pacientul va fi izolat, va ține un regim alimentar și va avea recomandarea repausului la pat.

„Ca şi cale de transmitere este cea erogenta, prin picături nazofarigiene sau prin contact direct cu obiectele contaminate. Contagiozitatea debutează cu 24 de ore înaintea apariţiei simptomatologiei şi persistă între 24 – 72 ore după iniţierea tratamentului cu antibiotice. Se administrează antibiotic pentru că este o boală determinată de bacterii. Dacă era o boală administrată de viruşi nu administrăm niciodată antibiotic.

Tratamentul din scarlatina are ca scop scurtarea evoluţiei bolii, reducerea duratei de contagiozitate a bolnavului şi prevenirea complicaţiilor. Scarlatina face parte din grupul bolilor contagioase care necesită internare obligatorie, declarare epidemiologică nominală şi izolare în spital de minim 7 zile. Tratamentul este igieno dietetic: izolare şi repaus la pat şi regim alimentar lacto-hidro-zaharat. Antibioticul se administrează timp de 10 zile”, a mai spus medicul ieșean.

Ce înseamnă enantem și exantem

Dr. Florin Roșu susține că în timpul infectării cu scarlatină, pacienții pot manifesta simptome clinice enantem și exantem. Enantemul este determinat de durerea în gât, pe când exantemul este o erupție la nivelul mai multor zone ale corpului, exceptând fața.

„Pentru transmiterea infecţiei este nevoie de un contact mai apropiat şi îndelungat cu sursa de infecţiei. Receptivitatea este maximă la vârsta şcolară. Scarlatina apare în mod excepţional la sugari şi bătrâni fiind foarte rar întâlnite astfel de cazuri. Ce înseamnă enantemul, este o congestie faringiană, durere la nivelul gâtului, ni se măresc în dimensiune amiglalele şi modificări ciclice la nivelul limbii. Exantemul este o erupţie, evidentă la gât, feselor, toarecelui şi abdomenului, dar nu apare niciodată la nivelul fetei dar determina buzele roşii. Perioada de convalescenţă de după boala are o durată de 2-3 săptămâni.

Din nefericire, scarlatina determină şi anumite complicaţii în funcţie de momentul apariţiei: complicaţii precoce – toxice: erupţii hemoragice, hepatită, nefrita, encifalita, artrită, dar şi şocul toxic. Medii – septice: adenite, flegmon, otite, pneumonii, meningita. Tardive – distanţa: alergii, reumatism cu sechele pe termen lung. Reintegrarea bolnavului în mediul social se face după 2 săptămâni de la externarea pacientului din spital”, a conchis dr. Florin Roșu.

Pe lângă descrierea simptomelor și tratamentului specific pentru scarlatină, medicul Florin Roșu a mai vorbit despre varicelă și infectarea cu Omicron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *