Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași Sf. Parascheva din Iași, a transmis astăzi, 19 mai 2022, detalii despre boala variola maimuței.
„Numele ”variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei”, a transmis dr. Florin Roșu.
Ce spune medicul ieșean Florin Roșu despre boala variola maimuței
Medicul Florin Roșu afirmă că boala variola maimuței este un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de: erupţie ( asemănătoare rujeolei, herpesului sau sifilisului), febră, cefalee (durere de cap), dureri de spate, ganglioni limfatici umflați-foarte importanți, frisoane și oboseală accentuată.
De asemenea, medicul afirmă că acest virus se transmite prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor.
Important de precizat este că în momentul de față nu există vacin sau tratatment special destinat acestei patologii.
„Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003 când s-a stopat răspândirea acesteia în SUA. Provoacă o boală uşoară care se vindeca spontan în câteva săptămâni. În momentul de față în România nu exista nici un caz sau suspiciune a acestei patologii”, a mai menționat medicul.
Variola maimuței a apărut în Statele Unite ale Americii și în Europa
Reamintim faptul că această boală s-a răspândit şi a ajuns în Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa. Marea Britanie, Spania şi Portugalia au raportat cazuri de infecţie cu această boală rară, potrivit AFP.
„Acest [focar] este rar și neobișnuit”, a declarat luni epidemiologul Susan Hopkins, consilier medical șef al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) .
„Exact unde și cum și-au dobândit infecțiile [oamenii] rămâne sub investigație urgentă”, a spus agenția într-un comunicat.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi, 17 mai 2022, faptul că doreşte să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privinţa cazurilor de variolă maimuţei depistate în această ţară de la începutul lunii mai.
Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunţat Direcţia Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.
„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toţi bărbaţi, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.
Începând de la 6 mai, şapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi”, potrivit Agenţiei britanice de Securitate (UKHSA).
Cu excepţia primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienţii au fost infectaţi în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.
Vă aducem aminte că dr. Florin Roșu a discutat despre variola maimuței, dar și despre alte boli infecțioase.