Prima pagină » Local » Dr. Florin Roșu, despre bacteriile care pun în pericol actul medical: „Îmbracă forme de la cele mai simple până la cele mai complicate” – VIDEO

Dr. Florin Roșu, despre bacteriile care pun în pericol actul medical: „Îmbracă forme de la cele mai simple până la cele mai complicate” – VIDEO

27 oct. 2022, 15:05, 1 ,
în Local

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre bacteriile care pun în pericol actul medicul. Descoperiți, în rândurile care urmează, ce se întâmplă cu pacienții diabetici, ce este septicemia și când trebuie să ne prezentăm la urgență la medicul de familie.

Bacteriile reprezintă organisme microscopice, unicelulare, care trăiesc aproape peste tot. Unele se găsesc în aer, în timp ce altele pot fi întâlnite în apă sau pe sol. Bacteriile trăiesc și în interiorul plantelor, animalelor și oamenilor. De cele mai multe ori, bacteriile sunt inofensive pentru oameni, unele tulpini fiind chiar benefice. De pildă, bacteriile care trăiesc în tractul gastrointestinal sunt bacterii bune, care contribuie la funcționarea optimă a digestiei și la producerea de vitamine. De asemenea, bacteriile ajută și la imunitate, oferind o protecție a organismului împotriva bacteriilor rele și a altor agenți patogeni dăunători.

Dacă luați în considerare toate tulpinile de bacterii existente, foarte puține reușesc să îmbolnăvească oamenii. Însă, când o fac, acestea pot infecta orice zonă a corpului. Câteva dintre bolile care pot fi generate de infecțiile bacteriene sunt pneumonia, meningita și intoxicațiile alimentare.

Dr. Florin Roșu, despre bacteriile care pun în pericol actul medical: „Există situații în care aceste microorganisme, în speță bacteriile, pun probleme de sănătate foarte importante”

Așa cum am spus, bacteriile se găsesc peste tot și, în majoritatea cazurilor, nu creează dezechilibre în organism. Însă, sunt și cazuri în care aceste microorganisme pun în dificultate actul medical.

„Într-adevăr suntem înconjurați de microorganisme. Când discutăm despre microorganisme, discutăm despre bacterii, despre viruși și despre fungi. Sunt o parte dintre bacterii, care pun în dificultate actul medical. Așa cum bine știm cu toții, conviețuim cu microorganismele. În mod normal avem o conviețuire pașnică, însă, din nefericire, există într-adevăr situații în care aceste microorganisme, în speță bacteriile, pun probleme de sănătate foarte importante. Bacteriile, în mod normal, colonizează mediul înconjurător. Aici discutăm de sol, apă, inclusiv tegumentul uman, nemaidiscutând de tubul digestiv, care este tapetat cu bacterii care sunt folositoare, atâta timp cât își păstrează acel număr esențial în digestie și nu numai, în homeostazia organismului.”, a declarat medicul Florin Roșu pentru BZI LIVE.

Medicul Florin Roșu a precizat că, în momentul în care intervine un dezechilibru în organism, provocat de bacterii, pacienții care suferă de cancer, de diabet ori au nevoie de dializă permanentă, ajung să se confrunte cu forme serioase de boală.

„În schimb, în momentul în care organismul intră pe o pantă descendentă din punct de vedere al imunității acestuia, dacă prezintă o durată mai lungă de spitalizare, dacă discutăm de pacienți imunodeprimați prin patologiile lor cronice, pacientul oncologic, pacientul diabetic, pacientul care necesită dializă permanentă, atunci sigur aceste bacterii, în momentul în care intervine acest dezechilibru, pot și de cele mai multe ori detemină forme serioase de boală. În funcție de acestea, plaja patologică este destul de largă, discutăm sigur de limfomul pseudomonas aeruginosa, o bacterie care pune foarte multe probleme; Klebsiella, aici sunt și mai multe tulpini, însă cea mai frecvent întâlnită este Klebsiella pneumoniae; discutăm de Acinetobacter și sigur de Escherichia coli.”, a adăugat medicul.

Dr. Florin Roșu: „Este foarte bine să ne prezentăm din timp la medicul de familie, la medicii specialiști”

Aceste bacterii pot avea atât forme simple, cât și forme complicate. Cea mai complicată formă este sepsisul, cunoscut sub numele de septicemie. Septicemia este un răspuns acut, nespecific, generalizat, întreg, inflamator la infecție. Atunci când afectează un organism slăbit din punct de vedere imunologic, se poate ajunge la șoc septic și, ulterior, la deces.

„Toate acest bacterii îmbracă, așa cum spuneam, forme de la cele mai simple până la cele mai complicate, cea mai complicată fiind sepsisul, în trecut cunoscut ca și septicemie, adică infecție în tot organismul. Din nefericire, bacteriile diseminează către toate organele, determinând la un moment dat, pe un organism care nu este potent, din punct de vedere imunologic, ceea ce se cheamă disfuncție multiplă de organ și sigur, ulterior, șoc septic și apariția decesului este plauzibilă în momentul respectiv. De aceea, este foarte bine să ne prezentăm din timp la medicul de familie, la medicii specialiști.”, a subliniat medicul Florin Roșu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024