Ar putea „varianta 4” a coronavirusulului SARS-CoV-2 să fie mai periculoasa decât mutațiile anterioare? Aceasta este observația făcută de medicul francez de boli infecțioase Didier Raoult. Mutațiile îl pot face mai mult sau mai puțin periculos și fac parte din cursul normal al coronavirusurilor.
Coronavirusul SARS-CoV-2 care a apărut în China în decembrie anul trecut continuă să se răspândească în întreaga lume, dar nu este același ca la începutul epidemiei. De ce? Mutațiile îl pot face mai mult sau mai puțin periculos și fac parte din cursul normal al coronavirusurilor.
„Supraviețuirea lor depinde de aceste mutații, care le vor permite să se adapteze la mediul lor, la diferitele gazde pe care le infectează”, a explicat la AFP Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori, Institutul Pasteur Franta.
Covid-19: o nouă mutație a SARS-CoV-2, mai periculoasa?
La mijlocul lunii septembrie, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar pentru Boli Infecțioase (IHU) din Marsilia, a vorbit la Cnews despre varianta virusului aflat atunci în circulație. Fără a putea spune dacă acestea au făcut coronavirusul mai puțin periculos, el a explicat că markerii de severitate la pacienții afectați de Covid-19 au fost mai mici decât ceea ce se observase până în mai, înainte de perioada de izolare.
Trei săptămâni mai târziu, situația pare să se fi schimbat. Tot la Cnews, profesorul Didier Raoult a vorbit marți, 6 octombrie, despre o nouă variantă a virusului, „varianta 4”.
„Prima, care a circulat în iulie-august, a avut o severitate mai mică: spitalizare mai scurta, mai puține resuscitări, mai puține decese. Avem o nouă variantă ale cărei date preliminare par să arate că este diferita în manifestările clinice”, a explicat el, potrivit Femme Actuelle.
Cu precauție, specialistul în boli infecțioase a ajuns la următoarea observație:
„Dovezile pe care le-am avut ne fac să credem că nu este la fel de obișnuită ca ceea ce am avut în iulie-august”.
Aceste concluzii trebuie totuși confirmate, mai ales că alți specialiști pun consecințele acestor mutații în perspectivă:
„Toți virușii care circulă în prezent sunt strict identici în ceea ce privește patogenitatea”, a afirmat la BFM TV Bruno Lina, profesor de virologie la CHU de Lyon și membru al Consiliului științific.