Doi medici de prestigiu, dr. Dan Tesloianu și dr. Mihail Chelu, au explicat, în emisiunea BZI LIVE, ce sunt aritmiile cardiace. Ce se întâmplă când inima bate neregulat și care sunt valorile normale ale pulsului?
Aritmiile cardiace se referă la bătăi neregulate sau anormale ale inimii, mai rapide sau mai lente decât este normal. Acestea pot fi cauzate de hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool sau de cafea, consumul de droguri, fumat, stări frecvente de stres, anxietate, atac de cord și multe altele.
Printre factorii de risc se numără vârsta, bolile genetice, stilul de viață, hipertensiunea arterială, hiper sau hipoglicemia, obezitatea, tulburările de respirație în timpul somnului, poluarea aerului și bolile cardiace preexistente.
Dr. Dan Tesloianu, despre artimiile cardiace: „O frecvență cardiacă în repaus, care depășește 100 pe minut, trebuie să îmi ridice niște semne de întrebare”
Aritmia poate să fie silențioasă, însă, în unele cazuri, se face resimțită prin: palpitații (perceperea neplăcută a bătăilor inimii), transpirații, durere sau disconfort toracic, vedere încețoșată, lipsă de aer, amețeli, slăbiciune, oboseală și scăderea toleranței la efort.
De precizat este că frecvența cardiacă poată să crească și în funcție de efort sau repaus. În cazul unui sportiv, de exemplu, în repaus, el poate avea 40-45 de bătăi pe minut, pentru că inima lui este obișnuită cu sportul. La o persoană mai puțin sportivă, valorile normale ale pulsului pot ajunge la 60-65.
„O inimă sănătoasă poate să înregistreze un număr mai redus de bătăi. În cazul unui sportiv, de exemplu, în caz de repaus, el poate sta, în mod normal, și la un 40-45 de bătăi pe minut, că inima lui e obișnuită cu sportul. La unul mai puțin sportiv, ajungem la un 60-65. Maximul este undeva la un 80, poate și un 90, depinde cât de plinuți, cât de subțiri suntem, pentru că trebuie să ne gândim că dacă suntem un pic mai grași, să nu ne fie rușine de cuvânt, inima va trebui să bată mai repede, pentru că am foarte mulți pacienți obezi, care spun: „ Ce fac eu, că am frecvența 100 pe minut?” Păi cam asta este, pentru că dacă tu ai în plus 30 de kilograme, inima trebuie să le deservească, pentru că e gândită pentru un număr mai mic de kilograme. Nu ne dorim să se mărească, ăsta ar fi ultimul lucru să se și dilate și, atunci, singura ei soluție este să bată mai repede.”, a declarat dr. Dan Tesloianu, coordonator Compartiment și Laborator Cardiologie Intervențională din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Principala problemă o constituie ritmul neregulat al bătăilor inimii, când apar tulburările sau bătăile ectopice, extrasistolele și, respectiv, tulburările mai severe.
„Desigur că o frecvență cardiacă în repaus, care depășește 100 pe minut, trebuie să îmi ridice niște semne de întrebare. Dar iarăși, depinde și ce am făcut. E în funcție și de tipul de efort, deci normalitatea e destul de largă. Desigur, conform cărții, 50-80 pe minut, cam aici pe undeva. Idealul ar fi ca ritmul să fie regulat. Problema este când apare ritmul neregulat, când apar tulburările, când apar bătăile ectopice, extrasistolele și, respectiv, tulburările mult mai severe, uneori de ritm.”, a adăugat medicul, pentru BZI LIVE.
Cum sunt clasificate aritmiile cardiace? Dr. Mihail Chelu: „Ce este peste 100 se numesc tahicardii, ce este sub 60 de bătăi pe minut, se consideră bradicardii”
Dr. Mihail Chelu, directorul medical al Clinicii de Aritmie și Cardiomiopatie a Colegiului de Medicină Baylor din Houston, Texas, a dezvăluit că frecvența cardiacă normală, în repaus, este între 60 și 100 de bătăi pe minut. Ceea ce depășește 100 de bătăi poartă numele de tahicardie, iar ceea ce se află sub 60 de bătăi pe minut se consideră bradicardie.
„Cum le clasificăm noi? În funcție de frecvență cardiacă, în general, empiric, măsurat într-o populație largă, frecvență cardiacă normală, la repaus, între 60 și 100 de bătăi pe minut. Ce este peste 100 se numesc tahicardii, frecvență cardiacă crescută, ce este sub 60 de bătăi pe minut, se consideră bradicardii.”, a subliniat dr. Mihail Chelu.
Medicul a adăugat că aritmiile care își au originea deasupra ventriculului poartă numele de aritmii supraventriculare, iar cele care se regăsesc în ventricule, se numesc aritmii ventriculare.
„Inima are patru camere, cele superioare sunt numite atrii și cele inferioare sunt ventricule. Aritmiile care își au originea deasupra ventriculului, le numim aritmii supraventriculare și, în general, tendința e să fie benigne, iar cele care originează din ventricule, se numesc artimii ventriculare. Acestea sunt cele de care ne îngrijorăm cel mai mult, pentru că unele dintre ele pot fi letale.”, a mai spus medicul, în cadrul emisiunii BZI LIVE.