Prima pagină » Local » Dr. Cosmin Alexandru Apetrei, interviu emoționant. A ales Iașul în detrimentul Parisului
Dr. Cosmin Alexandru Apetrei, interviu emoționant. A ales Iașul în detrimentul Parisului

Dr. Cosmin Alexandru Apetrei, interviu emoționant. A ales Iașul în detrimentul Parisului

27 iul. 2020, 21:07,
Antonia Ceausu în Local

Pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași a fost prezentată povestea unui medic român care a ales să rămână în Iași, pentru a salva vieți, în detrimentul unei cariere în Franța. Neurochirurgul Cosmin Alexandru Apetrei are o carieră de 11 ani la unitatea medicală anterior menționată. Acesta a menționat că visul său este acela de a continua să trateze pecienți la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

„«Nu trebuie să mai mergi în Paris ca să vezi un dispozitiv sau un aparat performant, avem de la cine învăța!»- Medicul neurochirurg de 38 de ani care de dragul specialiștilor a ales Iașul și nu Franța

A ales să salveze vieți în Iași și nu în Franța, iar astăzi ne vorbește despre cei 11 ani de experiență în Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu». Este povestea impresionantă a medicului specialist în neurochirurgie, Cosmin Alexandru APETREI care a ales să facă carieră în România, renunțând la o oferta greu de refuzat din Paris.

Munca în echipă, empatia, dedicarea pentru pacienți, colectivul, performanțele, dotările unității medicale, dar și șansa de a ajuta în cele mai complicate operații l-au determinat pe medicul Cosmin Alexandru APETREI să iubească meseria de neurochirurg și să nu renunțe la Iași.

«Nici eu nu știu când au trecut cei 11 ani. De pe băncile facultății am ajuns prima dată în Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» Iași, unde am rămas până astăzi. Am primit o șansă chiar în ultima zi de rezidențiat, sansă care mi-a schimbat complet viața. Recunosc că niciodată nu mi-am făcut planuri, toate deciziile le-am luat în ultimul moment, cert este că mi-am dorit să fac medicină și asta pentru că am considerat că este un domeniu special, aparte.

Inițial am ales psihiatrie, însă nota de la rezidențiat a fost cea care m-a făcut să optez pentru neurochirurgie.

La Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» din Iași am ajuns într-un colectiv de oameni minunați, dedicați care m-au acceptat cu ușurință în echipă și am reușit să colaborez foarte bine.

A început să îmi placă neurochirurgia din prima zi, când am văzut că sunt acceptat în echipă și-mi permit anumite lucruri și pot să le fac.

Am primit și o ofertă din Franța, însă șansa dată de către conducerea Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» din Iași a fost una mai de preț și aici nu mă refer la partea financiară. În primul an citeam foarte mult despre dotările din străinătate, vizionam documentare, clipuri de prezetare, studiam tratate de specialitate.

Astăzi am ajuns să nu mai fie nevoie să mergem în Paris ca să vedem un dispozitiv sau un aparat performant. Avem experți, specialiști care operează cu noua tehnologie, avem de la cine învăța. Nu mai este nevoie să plecăm în alte țări ca să învățăm lucruri noi. Am avut ofertă în Franța dar nu îmi pare rău. Nu vreau să plec!

Traversăm un an mai dificil în care avem de-a face cu un necunoscut.

Anul acesta am primit și o nouă provocare cea de ajuta într-o operație în care pacientul era infectat cu virusul COVID 19, lucru care a îngreunat intervenția chirurgicală. Însă ne-am obișnuit repede cu noile măsuri, cu noile circuite din spital, respectăm toate metodele de protecție, dar grija noastră cea mai mare acum este să ne protejăm pacienții, dar și pe noi.

Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» Iași e ca și o casă pentru noi. Stăm împreună mai mult decât stăm cu familiile noastre. Aici îmi petrec cea mai mare parte a timpului meu, am început să fac lucruri complexe, progresez, iar acest lucru mă determină să îmi doresc din ce în ce mai mult să învăț tehnici noi. Chiar dacă suntem câte trei medici într-o gardă, am avut zile în care am primit și câte 100 de bolnavi, din care cel puțin șase au fost operați în aceeași zi.

Satisfacția cea mai mare a unui medic este atunci când un pacient ajunge din nefericire în comă sau paralizat compet, iar când nimeni nu îi dă nici o șansă și tu reușești să îl faci să plece din spital pe picioarele lui simți cu adevărat că ești făcut pentru această meserie.

Iar dacă vorbim despre viitor, acesta vine cu un trend nou.

Nu se mai pune accent pe operații laborioase și tehnici chirurgicale, se pune accent pe operații minim invazive, pe dezvoltarea tehnologiei care te ajută să faci lucruri cu cât mai puține pierderi de sânge, se insistă foarte mult pe calitatea vieții pacientului. Îi încurajez pe colegii mei care vin din urmă să rămână în Iași, astăzi au de la cine învăța.

Cele mai grele operații sunt cele pe care nu le-am făcut.

Visul meu este să rămân în acest spital, să mă perfecționez și să mă dedic pacienților.

Vreau să mulțumesc conducerii Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» Iași pentru șansa acordată, specialiștilor neurochirurgi care au avut încredere în mine, dar și colegilor mei», a declarat dr. Cosmin Alexandru Apetrei, medic specialist neurochirurgie Spitalul Clinic de Urgență «Prof. Dr. N. Oblu» Iași”, se arată în mesajul transmis de Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *