Dr. Claudia Artenie, medic primar dermatovenerologie – Pro Life Clinics, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre cauzele care determină apariția acneei. Aceasta a precizat că „toate afecțiunile se întâmplă mult mai devreme. Stresul zilnic, poluarea, mâncarea, toate ne afectează.”
Acneea reprezintă o problemă dermatologică des întâlnită atât la copii sau adolescenți, cât și la adulți. Leziunile acneice pot apărea la nivelul feței, dar se pot manifesta și în zona trunchiului (spate, umeri, decolteu, picioare). Chiar dacă nu este o afecțiune care pune viața în pericol, acneea poate constitui un adevărat impact psihologic, deoarece afectează imaginea persoanei și încrederea pe care o are în sine. De asemenea, coșurile pot determina apariția cicatricilor, care pot rămâne pentru tot restul vieții.
În unele cazuri, acneea poate fi o manifestare a unor dezechilibre semnificative la nivelul altor organe, care trebuie diagnosticate și tratate.
Dr. Claudia Artenie, despre cauzele apariției acneei: „Pe lângă stres, există o hipersecreție a glandelor sebacee”
Potrivit medicului Claudia Artenie, acneea poate apărea la orice vârstă. Poate afecta copii de 9-10 ani, dar și adulți de 30-40 de ani. Responsabil de apariția leziunilor acneice este, în primul rând stresul, dar există numeroși alți factori favorizanți sau predispozanți. De pildă, există o hipersecreție a glandelor sebacee, dar și anumite produse topice, anumite uleiuri sau produse naturale, care pot favoriza apariția coșurilor.
„Acneea poate apărea la orice vârstă, de la 9-10 ani, până la 30-40. În funcție de vârstă, există anumiți factori favorizanți sau predispozanți. Pe lângă stres, există o hipersecreție a glandelor sebacee, dar și anumite produse topice, anumite uleiuri sau produse naturale, care pot favoriza apariția coșulețelor.”, a subliniat medicul Claudia Artenie, la BZI LIVE.
Medicul dermatolog recomandă persoanelor cu ten seboreic, gras, să evite folosirea uleiurilor, chiar și naturale, la nivelul feței, părului și mâinilor. Acest lucru nu se aplică persoanelor cu ten uscat, care pot folosi uleiuri, fără nicio problemă.
„Uleiul este bine să îl evităm atât la nivelul feței, cât și a părului sau mâinilor, la persoanele care au un ten mixt-gras. Persoanele cu un ten uscat pot să folosească, desigur, uleiuri, fără nicio problemă. Dar atunci când apar diverse probleme la nivelul feței, acele coșulețe, este bine de evitat. Desigur, uneori, pot să apară anumite dezechilibre hormonale și aceste coșulețe să fie în dezechilibru hormonal. Și, desigur, trebuie adaptată rutina zilnică.”, a adăugat medicul.
Dr. Claudia Artenie: „Și alimentația are un rol”
Medicul a subliniat și importanța alimentației. Potrivit mai multor studii, s-a arătat că ciocolata, dulciurile în exces, condimentele, lactatele sau alimentele iuți pot să accentueze leziunile acneice sau să provoace apariția lor, dacă acestea nu există.
Din fericire, acneea poate fi tratată și chiar prevenită cu anumite creme sau medicamente.
„Și alimentația are un rol. Chiar sunt studii care demonstrează că atât ciocolata, dulciurile în exces, cât și condimentele, lactatele, alimentele iuți, pot să accentueze. Putem să mâncăm, dar într-o cantitate mică și, eventual, ciocolată neagră și o bucățică, nu o ciocolată odată. Trebuie să avem grijă, pentru că acneea poate să lase cicatrici, leziunile inflamatorii mari pot lăsa cicatrici, acele semne urâte, care au un impact major asupra calității vieții. Ele trebuie tratate, pot fi tratate, desigur, cu anumite creme și prevenite cu anumite creme, medicamente. Ulterior, după apariție, trebuie tratate cu proceduri .”, a mai spus medicul Claudia Artenie, în cadrul emisiunii BZI LIVE.