Prima pagină » Sanatate » Dr. Ciprian Danielescu, despre operația de cataractă: „Dacă fundul de ochi este într-o stare bună, atunci vederea va crește foarte mult după intervenție” – VIDEO

Dr. Ciprian Danielescu, despre operația de cataractă: „Dacă fundul de ochi este într-o stare bună, atunci vederea va crește foarte mult după intervenție” – VIDEO

12 ian. 2023, 12:19,
în Sanatate

Dr. Ciprian Danielescu, șeful secției de oftalmologie a Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre operația de cataractă. În ce constă intervenția și cum se manifestă această afecțiune?

Cataracta reprezintă o afecțiune oftalmologică des întâlnită, care determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Boala poate fi congenitală sau dobândită, aproximativ 70% dintre persoanele de peste 65 de ani suferind de cataractă. De asemenea, chiar și persoanele tinere se pot confrunta cu această afecțiune.

Cu ajutorul operației, medicul înlocuiește lentila opacifiată din interiorului ochiului cu un cristalin artificial, care nu se mai deteriorează. Intervenția este una ușoară, care durează aproximativ 7-10 minute, nu doare și se face fără internare, cu anestezie locală.

Dr. Ciprian Danielescu, despre operația de cataractă: „E greșit să promiți un anumit nivel de vedere”

Singurul tratament pentru cataractă este cel chirurgical. Cea mai modernă metodă este operația cu ultrasunete, cunoscută și sub numele de facoemulsificare, și presupune implantarea unui cristalin artificial foldabil (pliabil). Intervenția se realizează printr-o incizie de dimensiuni foarte mici, astfel încât să nu mai fie necesară sutura (cusătura).

„În cazul unei cataracte legate de vârstă, cataracta obișnuită, pe care o să o facem toți, dacă ne ajută Dumnezeu să trăim până la vârsta aia. Dacă fundul de ochi este într-o stare bună, atunci vederea, cu siguranță, va crește foarte mult după operație. E greșit să promiți un anumit nivel de vedere, nu-i etic să faci așa ceva. Dar statistic vorbind sunt oameni care se vor descurca foarte bine cu o vedere foarte bună, pentru a conduce mașina. Pe de altă parte, dacă vă gândiți la cei care sunt tineri, cu vederi bune și își doresc vederi și mai bune, aici este o situație care nu este apanajul meu, vă pot spune doar teoretic, cei care caută așa-numitul „super vision”. Există, în acest moment, intervenții chirurgicale laser, care sculptează suprafața corneei și se spune că elimină aberațiile optice ale sistemului optic. Pentru că ochiul nostru este un sistem optic foarte bun, dar nu este perfect și în unele cazuri se pot obține acuități vizuale de 150% sau poate chiar mai mult. Dar stăm și ne gândim cine are nevoie de așa ceva?”, a declarat medicul Ciprian Danielescu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

dr. ciprian danielescu în studioul bzi live

Dacă fundul de ochi este într-o stare bună, atunci vederea, cu siguranță, va crește foarte mult după operație.

La ce vârstă apare cataracta?

Așa cum am menționat, cataracta apare, cel mai frecvent, la persoanele trecute de 65 de ani. Cu toate acestea, există și cataracta juvenilă, care apare la vârste fragede, dar și cataracta congenitală (înăscută). Aceste tipuri sunt rare și afectează, de regulă, ambii ochi.

Momentul de debut al bolii apare atunci când pacientul constantă o îmbunătățire a vederii și renunță să mai poarte ochelari. Acest moment este cunoscut sub numele de „bucuria de scurtă durată”, deoarece nu durează mult, până când persoana afectată observă scăderea vederea și încearcă schimbarea ochelarilor, dar fără reușită. În acest caz, pacientul trebuie obligatoriu să ceară sfatul unui medic oftalmolog, care să îl îndrume spre un tratament adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`