Medicul cardiolog Cezar Amititeloaie a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre efectele benefice ale consumului moderat de alcool. Acesta a explicat de ce nu este bine să fim extremiști în ceea ce privește alcoolul.
Numeroase studii au scos la iveală că alcoolul, consumat cu moderație, poate avea efecte benefice pentru sistemul cardiovascular. Aceste efecte depind de cantitatea consumată și de frecvența consumului. De pildă, consumul a mai mult de o doză standard de alcool pe zi pentru femei și de două doze standard de alcool pentru bărbați crește riscul de accident vascular cerebral, de insuficiență cardiacă și de cardiopatie ischemică, riscul crescând proporțional cu cantitatea consumată. Astfel că, efecte benefice apar doar atunci când alcoolul nu este consumat în exces, ci moderat. Cu toate acestea, există și alți factori, cum sunt o dietă sănătoasă, activitatea fizică, lipsa fumatului și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, reduc riscul apariției afecțiunilor cardiace. Mai mult decât atât, nu este recomandat ca persoanele care nu consumă deloc alcool să înceapă să-l consume pentru reducerea riscului de afecțiuni cardiace.
Dr. Cezar Amititeloaie, despre efectele benefice ale consumului moderat de alcool: „Ajută la îmbunătățirea HDL colesterolului, ajută la o anumită stare de relaxare”
Doctor Cezar a declarat că alcoolul, consumat în cantități de 15-20 de grame pe zi, poate avea efect protector cardiovascular, contribuind astfel la scăderea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral. În plus, consumul moderat de alcool scade nivelul colesterolului, reduce stresul și induce o stare de relaxare.
„Nu sunt adeptul extremelor. Și a fi extrem ori într-un sens, ori în altul, s-a demonstrat că este nociv. În ceea ce privește alcoolul, studii destul de largi au demonstrat că, în cantități de 15-20 de grame, în medie, pe zi, ar avea efect protector cardiovascular, deci scade riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral. Pentru că ajută la îmbunătățirea HDL colesterolului, ajută la o anumită stare de relaxare, de scădere a stresului, dar cine consumă o asemenea cantitate atât de mică? E bine ca două, trei, patru, cinci zile să nu consumăm deloc și atunci, într-un context social, să consumăm două-trei măsuri, pentru că, în viață, funcționează părincipiul acesta: nimic nu este bun sau rău în sine, ci contează foarte mult cantitatea și doza. De exemplu, cea mai pură apă de izvor poate ucide, dacă o persoană de 70 de kilograme consumă deodată șase litri.”, a declarat medicul Cezar Amititeloaie pentru BZI LIVE.
Medicul a mai precizat că alcoolul și tutunul creează o anumită stare de dependență, explicată de nevoia de dopamină a organismului. Dopamina reprezintă un hormon al fericirii, al satisfacției, secretat de creier.
„Legat de alcool și de tutun, ele creează o anumită stare de dependență. Acea dependență înseamnă nevoia de dopamină. Dopamina este un hormon al fericirii, după care toți alergăm, al plăcerii, al satisfacției. Noi avem nevoie de aceste substanțe, pe care creierul nostru le secretă, pentru a ne simți bine. Suntem într-o continuă alergare după acești hormoni ai fericirii. În momentul în care suferim de un astfel de viciu, înainte de a putea renunța la el, trebuie să venim cu ceva nou, care să ne ofere hormonii fericirii. Pentru că, un mare fumător, care fumează două pachete pe zi, fumatul i-a creat un anumit echilibru psihic și s-a folosit de el pentru a-și compensa o anumită stare de anxietate, depresie.”, a adăugat doctor Cezar.
Sfaturile medicului Cezar Amititeloaie pentru cei care vor să renunțe la fumat
Pentru ca un fumător să poată renunța viciul său este necesar să se orienteze spre alte metode, care să-i genereze cantitatea de dopamină, pe care s-a obișnuit să o primească după fiecare țigară fumată. Astfel, utile sunt activitatea profesională motivantă, sportul și relațiile sociale de calitate.
În cazul în care vorbim despre o persoană singuratică, depresivă ori anxioasă, renunțarea la fumat sau alcool îi poate crește riscul cardiac foarte mult.
„Un fumător care întrerupe brusc fumatul și se apucă de mâncat, cred că face și mai rău. Și atunci trebuie rezolvată nevoia hormonilor fericirii. Acești hormoni se pot obține prin foarte multe metode variate, printr-o activitate profesională motivantă, prin sport, printr-o relație socială de calitate. Însă, persoanele care sunt singuratice, depresive, anxioase și folosesc alcoolul și fumatul ca pe un refugiu, dacă opresc și această sursă de fericire se decompensează foarte rău. Adică riscul lor cardiac crește foarte mult.”, a mai spus medicul Cezar Amititeloaie în emisiunea BZI LIVE.