Medicul Carmen Dorobăț a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte posibila apariţie a unei tulpini româneşti. Astfel, aceasta afirmă faptul că în momentul în care contagiozitatea este extrem de mare ”astfel de mutații apar”.
”Mereu am trimis spre secvențiere tulpini de la pacienții de la Iași pentru că la laboratorul de la Institutul Matei Balș se adună din toată țara astfel de recolte și se poate ajunge la o eventuală concluzie. Ceea ce știm sigur este că tulpina Delta are un răsunet clinic mult mai zgomotos decât tulpina mamă. Această tulpină Delta Plus, care este tulpina la care apare o mutație, este acum în vizorul cercetătorilor din Regatul Unit pentru că vor să vadă dacă are un răsunet în special în ceea ce privește acoperirea vaccinală. În același stadiu se află acea tulpină Mu despre care am mai vorbit, în Statele Unite, unde cercetătorii o țin sub lupă pentru că este un punct esențial în a pune din timp în evidență o tulpină care a dovedit rezistență la vaccinurile care acum se utilizează la nivel mondial”, a menţionat medicul dr. Carmen Dorobăț.
Dr. Carmen Dorobăț: „Variantele pot apare în orice moment”
În acest context, se trimit extrem de des probe la Institutul Matei Balș din Capitală pentru a se efectua secvențierea.
„Atunci când contagiozitatea este mare, astfel de mutații apar. Deja am învățat din istoria virusurilor că există mutați care rezistă în timp și care vor deveni dominante și mutații care nu rezistă în timp. Este foarte important să cercetăm ce se întâmplă în arealul nostru geografic. Institutul Matei Balș se ocupă cu această secvențiere, adică punerea în evidență a modificărilor de structură la nivelul unei anumite tulpini”, a declarat dr. Carmen Dorobăț.
Nelu Tătaru, despre tulpina românească
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis luni seară, 25 octombrie 2021, faptul că în momentul de fata suspiciunile legate de apariția unei eventuale mutații COVID-19 în România sunt în curs de verificare în laboratoare.
Aceasta a fost vizibilă mai ales în zona Moldovei, fiind extrem de virulentă și cu manifestări grave.
Varianta „Mu”, o nouă tulpină în Europa, rezistentă la vaccin
La începutul lunii septembrie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat faptul că există în momentul actual patru variante îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate, printre care și varianta Mu. Potrivit raportului epidemiologic al OMS, care spune că Mu pare a fi mai rezistent la anticorpi.
„Trebuie să vedem că din punct de vedere clinic, așa că, în lumea reală, vedem o schimbare a proprietăților care înseamnă că vaccinul își pierde efectiv eficiența”, a spus Paul Griffin, expert în boli infecțioase de la Mater Health Services, Universitatea din Queensland, informează ABC.