Prima pagină » Actualitate » Dr. Beatrice Mahler explică care sunt simptomele infectării cu tulpina Omicron
Dr. Beatrice Mahler explică care sunt simptomele infectării cu tulpina Omicron

Dr. Beatrice Mahler explică care sunt simptomele infectării cu tulpina Omicron

10 ian. 2022, 11:00,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, a transmis care sunt primele simptome care apar în cazul infectării cu tulpina Omicron a coronavirusului. Medicul susţine că în cazul acestei mutaţii, primele semne apar în zona capului, cu dureri de gât, cap, febră şi frisoane.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a spus medicul.

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, despre simptomele infectării cu Omicron

Medicul Beatrice Mahler a menţionat că noile mutaţii ale coronavirusului nu au capacitate să recunoască ţesutul pulmonar.

„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.

Având în vedere mecanismul de infectare, simptomatologia potențiala pe care o poate produce Omicron, această variantă este mult mai blând decât varianta Delta, a menționat dr. Mahler.

Chiar dacă tulpina Omicron nu este atât de agresivă, pentru persoanele nevaccinate anti-Covid-19, în special pentru persoanele de pete 65 de ani, infecția poate genera cazuri severe.

De precizat faptul că numărul cazurilor pozitive cu Omicron de la unitatea medicală „Marius Nasta” din Capitala nu este foarte mare, de obicei pacienții care au această tulpină reușesc să fie tratați la domiciliu, pentru că nu sunt forme severe și nu sunt forme care să impună spitalizarea.

„La Marius Nasta sunt puțini pacienți în acest moment și în terapie intensivă, și pe secție și acesta este un lucru care ne bucură”, a declarat managerul.

Pierderea gustului și mirosului, simptome care ne spuneau clar că un pacient era infectat cu SARS-CoV-2, apar mai rar la Omicron.

Ce spune medicul Beatrice Mahler despre complicațiile post-Covid-19

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, a vorbit la finalul lunii noiembrie a anului 2021 despre pacienții care ajung la o unitate medicală cu complicații post-COVID-19. De asemenea, medicul trage un semnal de alarmă și recomandă românilor să își monitorizeze starea de sănătate și să își evalueze torelanța la efort.

„Cei care sunt internați la Marius Nasta, cea mai mare parte au complicații post-COVID. Sechelele pulmonare sunt importante la pacienții care au forme severe sau critice de boală și o parte din ei necesită în continuare oxigenoterapie și continuarea tratamentului într-o secție de Pneumologie. Sunt pacienţi însă care au avut momente extrem de dificile după perioada de COVID şi care, din păcate au o lungă perioadă de timp nevoie de asistenţă medicală

Avem două categorii de pacienţi. Cei care au fost în spital, au fost externaţi şi se reîntorc cu suprainfecţii importante, cu sindroame febrile, cu pneumonii pe leziunile sechelare pe care le prezintă. Şi, avem pacienţi care nu s-au internat în spital în perioada în care au trecut prin COVID, pentru că au avut forme uşoare sau forme care au considerat ei că îşi pot coordona tratamentul acasă, dar, post-COVID au nevoie de intenare, fie ca urmare unor procese infecţioase, a unor pneumonii, fie ca urmare a unei insuficienţe respiratorii care rămâne ca o sechelă importantă, cel puţin o perioadă lungă de timp.

Este foarte important să monitorizeze starea de sănătate, să îşi evalueze toleranţa la efort, să evalueze dacă simptomatologia respiratorie se ameliorează, pentru că putem rămâne cu tuse ușoară după trecerea prin COVID, dar ea trebuie să fie remisă, să fie mai redusă de la o zi la alta. De asemenea, este foarte important să își monitorizeze, pe lângă dispnee, tuse, și celalalte simptome: durerile de cap, durerile musculare, starea de liniște, episoadele de insomnie, care pot duce la scăderea imunității, căderea părului. Orice simptom care practic afectează starea și calitatea vieții, trebuie monitorizat, discutat cu medicul de familie, iar medicul de familie îndrumă pacientul către medicul specialist care poate să îi acorde cea mai importantă îngrijire, pentru simptomatologia pe care o prezintă”, a spus Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024