Prima pagină » Sanatate » Dr. Andrei Lazăr, despre responsabilitatea medicului în cazul intervențiilor estetice: „Începe în momentul în care pacientul intră în cabinet” – VIDEO

Dr. Andrei Lazăr, despre responsabilitatea medicului în cazul intervențiilor estetice: „Începe în momentul în care pacientul intră în cabinet” – VIDEO

21 mart. 2023, 10:12,
BZI.ro, în Sanatate

Dr. Andrei Lazăr, medic primar chirurgie plastică și estetică, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre responsabilitatea medicului în cadrul intervențiilor estetice. Cine răspunde, în România și în străinătate, în cazul în care un pacient este nemulțumit de rezultat sau apare un conflict?

Sfera intervențiilor estetice are atât avantaje, cât și dezavantaje. Pe lângă faptul că îmbunătățește unele aspecte fizice și redă încrederea în sine a multor persoane, această parte a medicinei se confruntă și cu probleme serioase în cazul în care un pacient nu este mulțumit. Aceste lucruri vizează responsabilitatea medicului care a efectuat intervenția, dar și a clinicii căreia i s-a adresat pacientul, mai ales în străinătate. Iată cum stau lucrurile în România, potrivit medicului Andrei Lazăr.

Dr. Andrei Lazăr, despre responsabilitatea medicului în cazul intervențiilor estetice: „Responsabilitatea e atât una medicală, cât și una morală”

Medicul primar de chirurgie plastică și estetică Andrei Lazăr susține că responsabilitatea cadrelor medicale pentru pacient începe în momentul în care pacientul intră în cabinet pentru prima oară. Astfel, responsabilitatea devine una atît medicală, cât și morală, în sensul în care pacientul i se adresează medicului pentru că a citit lucuri bune despre el, că i-a fost făcută o recomandare de către altcineva sau că medicul și-a făcut reclamă într-o formă sau alta.

„Respsonsabilitatea medicului pentru pacient cred că începe din momentul în care pacientul intră în cabinet prima oară și a spus „Bună ziua!”. Responsabilitatea e atât una medicală, cât și una morală, în sensul că un pacient ți se va adresa dacă a citit ceva despre tine, dacă i-a fost făcută o recomandare de către altcineva, dacă tu îți faci reclamă pe un mijloc media. Deci avem și posibilitatea de reclamă mincinoasă și referirea de către un fost pacient trebuie să fie una sinceră.”, a declarat medicul Andrei Lazăr, pentru BZI LIVE.

Dr. Andrei Lazăr: „În străinătate, lucrurile stau un pic altfel”

Dr. Andrei Lazăr precizează că, în România, pacientul se adresează medicului, însă, în străinătate, lucrurile stau diferit. În cele mai multe dintre cazuri, pacientul se adresează clinicii sau spitalului, iar acesta devine pacientul clinicii sau spitalui, nu al medicului. În caz de conflict, pacientul îi comunică acest aspect clinicii, iar clinica se întoarce împotriva chirurgului care a realizat procedura, de pildă.

De asemenea, există și situații în care pacientul se adresează medicului, care are un cabinet în oraș. Atunci, el îl va repartiza pe pacient la o clinică, în cadrul căreia se va realiza procedura. Astfel, responsabilitatea va fi doar a medicului către pacient.

„Evident, pacientul, în România în special, se adresează medicului, în străinătate lucrurile stau un pic altfel. În marea majoritate a cazurilor, pacientului se adresează clinicii sau spitalului. Deci, practic, un pacient care s-a adresat clinicii sau spitalului este pacientul clinicii sau spitalului, iar spitalul este cel care îți repartizează ție sau clinica repartizează ție acel pacient spre tratament. Ca atare, responsabilitatea este direct către clinică și apoi clinica se întoarce împotriva chirurgului în caz de orice fel de conflict. Deci nu este pus față în față pacientul cu chirurgul în această situație. Dar există și situații în care pacientul consultă un medic, care are un cabinet în oraș, undeva și apoi îl va opera într-o clinică ce pune la dispoziție cadrul medical pentru desfășurarea intervenției chirurgicale și a spitalizării. Și atunci responsabilitatea este direct a medicului către pacient.”, a adăugat dr. Andrei Lazăr, medic primar chirurgie plastică și estetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *