Prima pagină » Local » Dr. Ana Cozoreanu, despre contraindicațiile în fertilizarea in vitro: „În general, nu există un număr limită” – VIDEO

Dr. Ana Cozoreanu, despre contraindicațiile în fertilizarea in vitro: „În general, nu există un număr limită” – VIDEO

08 nov. 2022, 12:14,
în Local

Dr. Ana Cozoreanu, medic specialist obstetrică – ginecologie, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre contraindicațiile în fertilizarea in vitro. Când este permisă și când este interzisă această procedură medicală?

Fertilizarea in vitro reprezintă o procedură special dezvoltată pentru a trata infertilitatea, dar și pentru a evita transmiterea anumitor afecțiuni genetice grave. Scopul efectuării acestei proceduri este de a produce o sarcină sănătoasă.

Fertilizarea in vitro poate fi realizată utilizînd propriile ovocite și sperma partenerului sau, în cazuri particulare, poate cuprinde atât ovocite, cât și spermatozoizi de la donatori. Cu alte cuvinte, procedura constă în fertilizarea artificială, în condiții de laborator, a ovocitelor.

Dr. Ana Cozoreanu, despre contraindicațiile în fertilizarea in vitro: „Avem paciente la care nu putem face”

Medicul Ana Cozoreanu a precizat că fertilizarea in vitro nu se poate realiza la unele paciente, însă, de regulă, nu există neapărat un număr limită. Drept dovadă că această procedură a fost dusă la bun sfârșit în cazul unei paciente care suferea de cancer.

„Vorbim de cancer, dar și aici e discutabil. Sunt, din păcate, situații cu cancere la vârste tinere. Chiar avem o colegă în clinică, care are pacientă cu cancer și care e bine, sănătoasă, a și născut copilaș sănătos. Ideea e că depinde ce cancer este și depinde de pacientă să vrea, pentru că multe dintre ele când află că au acest diagnostic nu se mai gândesc neapărat pe viitor ce vor face. La colega despre care vă spun, cred că era vorba de cancer mamar, s-a informat foarte mult atunci, a vorbit și cu medici oncologi, a făcut și o procedură de fertilizare adaptată situației. Adică nu poți să faci cu același tratament cu care faci la celelalte femei. A făcut procedura de fertilizare, s-a obținut embrion, s-a congelat, doamna s-a operat, a urmat tratamentele de după operație, e sănătoasă și, ulterior, a revenit pentru finalizare și a rămas și gravidă, a născut copilaș sănătos. Și sunt mai multe cazuri.”, a dezvăluit medicul Ana Cozoreanu, în cadrul unei emisiuni BZI LIVE.

De asemenea, fertilizarea in vitro se poate face și în cazul pacientelor care suferă de camcer de col uterin. Pentru acest lucru, este necesară o bună colaborare între medicul oncolog și celălalt medic, care se ocupă de pacienta respectivă.

„Alt caz, de exemplu, care nu-i neapărat o contraindicație. O pacientă de-a mea, cu cancer de col uterin, fată foarte tânără. Trebuie să existe o colaborare între medicul oncolog și celălalt care se ocupă de pacienta respectivă. Și în momentul în care medicul oncolog îți spune că acum se poate face, atunci se poate face.”, a adăugat medicul, pentru BZI LIVE.

Când nu se poate realiza fertilizarea in vitro?

Pentru procedura fertilizării in vitro nu există contraindicații absolute. În ciuda acestui fapt, o astfel de procedură nu ar trebui realizată la femei care prezintă un risc semnificativ de morbiditate și mortalitate în timpul sarcinii.

De exemplu, fertilizarea in vitro nu se poate efectua la pacientele cu sindrom Marfan, insuficiență cardiacă de clasa 3 sau 4 , sindrom Eisenmenger, stenoza valvulară severă, hipertensiunea pulmonară sau coarctația aortei.

În cazul femeilor care au probleme medicale semnificative, dar care își doresc un copil biologic, pot încerca fertilizare in vitro cu aspirație de ovocite, fertilizarea cu sperma partenerului lor, dar embrionii vor fi transferați la o mamă surogat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *