Dr. Ana Cozoreanu, medic specialist în tratamentul infertilității, a vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre posibilitatea apariției sarcinilor multiple, în urma fertilizării in vitro.
Fertilizarea in vitro reprezintă o procedură folosită pentru a trata problemele de fertilitate și pentru a ajuta la conceperea unui copil. Această procedură se recomandă cuplurilor în care partenera are trompele uterine absente sau blocate, în care partenerul suferă de infertilitate severă masculină, în care partenera are o vârstă reproductivă avansată, în care partenera suferă de endometrioză sau se confruntă cu tulburări de ovulație, în care unul dintre parteneri are o boală genetică moștenită, iar aceștia doresc să evite transmiterea afecțiunii copilului lor.
Dr. Ana Cozoreanu, despre apariția sarcinilor multiple în urma fertilizării in vitro: „Indiferent de situație, noi nu facem decât transferul unui singur embrion”
În cazul mamelor tinere este suficient transferul unui singur embrion. Chiar și în acest caz există varianta ca embrionul să se dividă în două. Astfel, pot apărea gemenii zigoți, identici, care provin din aceeași celulă.
„În general, nu există neapărat o regulă, dar la o fertilizare, putem obține un număr divers de embrioni, care poate să fie, bineînțeles, zero, se poate să nu se obțină nimic sau poate fi de la un embrion, la 2, la 10, la 11 embrioni, depinde. Aproape indiferent de situație, noi nu facem decât transferul unui singur embrion. Restul, tot ce se obține, se congelează, în sensul că dacă doamna rămâne gravidă din prima, în general peste un an sau peste doi, în general cam un an jumătate-doi recomandăm minim, poate să facă un alt transfer, fără să treacă prin toată procedura de fertilizare cu injecție, cu puncție și așa mai departe. Sau dacă nu rămâne gravidă din prima, atunci are acei embrioni congelați și, ulterior, doar se dezgheață, se face pregătire specială și are pentru mai multe încercări.”, a declarat medicul Ana Cozoreanu, pentru BZI LIVE.
Potrivit medicului, embrionii pot rămâne congelați și pe o perioadă de 20-25 de ani, fără să aibă afectare.
Dr. Ana Cozoreanu: „Încercăm să evităm sarcinile multiple și atunci facem transferul unui singur embrion în uter”
În ciuda faptului că medicul recomandă tranferul unui singur embrion în uter, unele femei solicită să fie puși doi. De altfel, există situații rare în care un embrion introdus se poate divide oricum în doi.
„Legat de ce m-ați întrebat cu sarcinile multiple, trebuie să încercăm să le evităm și atunci facem transferul unui singur embrion în uter. Sunt doamne care solicită, în mod repetat, să fie puși doi și, în general, încercăm să le explicăm foarte mult, chiar poate într-un sens dramatic, că nu are sens de pus doi. Există și situații rare, în care un embrion introdus se poate divide oricum în doi, dar să pui doi sau trei și să se mai dividă încă unul mai rar, într-adevăr, dar se poate.”, a explicat medicul.
Pentru a sublinia ideea mai sus prezentată, medicul Ana Cozoreanu a explicat că uterul unei femei nu este neapărat prevăzut să ducă mai mult de un copil. Chiar dacă există sarcini gemelare care au o evoluție favorabilă, majoritatea sunt cu complicații.
„În general, uterul unei femei nu este neapărat prevăzut să ducă mai mult de un copil. Într-adevăr, sunt sarcini gemelare care merg foarte bine, dar majoritatea sunt cu complicații și nu mai vorbim de trei sau de patru în uter. ”, a explicat dr. Ana Cozoreanu, în cadrul emisiunii BZI LIVE.