Prima pagină » Actualitate » Dr. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă legat de coronavirus: Situaţia ar putea fi gravă
Dr. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă legat de coronavirus: Situaţia ar putea fi gravă

Dr. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă legat de coronavirus: Situaţia ar putea fi gravă

08 iul. 2020, 23:40,
George Cristian, în Actualitate

Dr. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă legat de coronavirus. Prezent în cadrul unei emisiuni la B1 TV, medicul roman, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, trage un semnal de alarmă şi spune că într-o lună, situaţia din ţară s-ar putea dovedi a fi una gravă.

Dr. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă legat de coronavirus

Preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie a explicat miercuri, 8 iulie 2020, în direct la B1 TV faptul că într-o lună situaţia din România ar putea fi una gravă. Acesta susţine că situaţia s-ar putea agrava dacă autorităţile nu vor putea lua măsuri care să ducă la reducerea numărului de persoane infectate. Declaraţia vine în contextul în care, astăzi, miercuri 8 iulie 2020, în România s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei

„Să nu credem că se întâmplă minuni. Reluarea bunelor practici este condiția ca să scadă numărul de cazuri noi. Sunt îngrijorat și de alte lucruri, respectiv de creșterea numărului de cazuri la AŢI și de proporția cazurilor pozitive din totalul testelor efectuate. Trebuie să dezvoltăm un soi de simț civic. Nu vreau să ajungem la un număr așa de mare de cazuri ca să vorbim de 200 de decese pe zi. Autoritățile locale ar trebui să aibă grijă de cetățenii din zona lor, să fie în mijlocul lor, nu în aglomerație.

Într-o lună lucurile se vor schimba dramatic. Vom avea o problemă gravă. 600 de cazuri pe zi înseamnă 18.000 de cazuri noi, care pot avea 5 la sută de pacienți care vor avea nevoie de terapie internsivă. Nu e de glumă, cifrele astea duc la o situație incredibilă”, a spus Alexandru Rafila.

Nelu Tătaru lansează un avertisment

Într-o altă intervenţie televizată, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru susţine faptul că medicii sunt puşi în imposibilitatea luării unei decizii referitoare la pacienţii infectaţi cu COVID-19. Acesta se plânge din intervenţia politicului în actul medical. Într-o altă ordine de idei, ministrul Sănătăţii susţine că în aceste momente, peste 30,000 de persoane care până la decizia CCR erau izolate, acum se plimba libere pe străzi. Dintre aceste persoane pot fi foarte multe persoane care sunt pozitive la infectarea cu COVID-19.

„Până acum aveam pârghia internării unui pacient până când considerăm că nu mai reprezintă un pericol pentru populație și pârghia izolării la domiciliu, cu care am luptat eficient cu pandemia. Acum nu le mai avem. Am dat săptămâna trecută acel ordin de ministru prin care cei asimptomatici, după un teste a 7-a zi, la zece zile puteau merge acasă, ca și cu simptome ușoare, co condiția ca ultimele trei zile să fie fără simptome, iar dacă testul era pozitiv recomandam încă patru zile de izolare la domiciliu, acum nu mai avem nici pârghia să-i reținem până în a zecea zi, nici pârghia de a-i pune să stea încă patru zile în izolare. după decizia Curții Constituționale, 30.000 de pacienți sau suspecți, aflați în izolare, au renunțat la izolare, 30.000 din 50.000 și 1.200-1.300 din cei aflați în carantină, din 3.500, mai sunt 2.200. În ultimele 24 de ore s-au externat 622 de pacienți, între ei aflându-se unii care au atins perioada de 10 zile, dar și mulți care ar fi trebuit să rămână internați”, a arătat Nelu Tătaru.

Premierul Ludovic Orban, despre noi restricţii legate de coronavirus

Într-o declaraţie de presă, Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea ca Guvernul să introducă noi măsuri restrictive pentru romani. Contextul declaraţiei vine în ziua în care în România s-au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19. Ludovic Orban nu exclude posibilitatea ca romanii să aibă parte de noi restricţii. Dacă situaţia o cere, Ludovic Orban a anunţat că se vor lua măsuri restrictive pentru protejarea cetăţenilor:

„Guvernul nu doreşte să reinstituie nicio restricţie (…) nu ne dorim să luăm nicio măsură care să afecteze negativ viaţa romanilor. Pe de altă parte vreau să spun clar că dacă va fi nevoie, vom lua orice măsură se va impune pentru că punem pe primul plan sănătatea şi viaţa romanilor. Închei cu un mesaj pentru romani. Virusul nu iartă pe nimeni, nici pe cei care nu cred în existenţa lui”, a declarat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *