Prima pagină » Actualitate » Dr. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: „România nu a învăţat nimic din valurile precedente”
Dr. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: „România nu a învăţat nimic din valurile precedente”

Dr. Alexandru Rafila, despre valul 4 al pandemiei: „România nu a învăţat nimic din valurile precedente”

30 sept. 2021, 09:45,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Alexandru Rafila, medic și deputat al Partidului Social Democrat, a transmis astăzi, 30 septembrie 2021, faptul că România nu a învăţat absolut nimic din valurile anterioare, motiv pentru care creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus a generat un val patru dur.

„În ceea ce priveşte valul 4, el dovedeşte că nu am învăţat nimic din valurile precedente. Modul în care evoluează în România este foarte îngrijorător. Numărul de cazuri tot mai mare şi faptul că sistemul de sănătate s-a sufocat din nou reflectă acest lucru. Am putea să facem în oglindă cu ceea ce s-a întâmplat în Italia, Germania. Acolo au fost mulţi pacienţi în valurile precedente, dar acum nu se mai întâmplă asta. Şi ar trebui să vedem de ce se întâmplă acest lucru. Aceste diferenţe există din 2 motive”, a transmis medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, motivele care au generat valul patru

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că valul patru a fost generat de rata mică de vaccinare, gestionarea campaniei de vaccinare într-o manieră greşită, dar şi relaxarea totală până pe 10 septembrie 2021.

„Unul este legat de modul în care a fost gestionată campania de vaccinare, care a dus la vaccinarea a aproape 75% din populaţiile acestor ţări, iar îmbolnăvirile nu mai prezintă o problemă şi activităţile sociale şi economice se desfăşoară în condiţii de normalitate. La noi nu se întâmplă asta, avem o acoperire vaccinală mică şi marea majoritate a cazurilor care ajung în spital sau la ATI sunt cazurile persoanelor nevaccinate.

Cel de-al doilea element este că am avut o relaxare totală până pe 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice ce nu au ţinut cont de reglementări. Lipsa măsurilor de sănătate publică timp de câteva luni şi încercarea de a le relua brusc după 10 septembrie nu au fost măsuri potrivite. Timing-ul (n.r. sincronizarea) nu a fost potrivit, noi am intervenit abia când lucrurile erau extrem de greu de controlat. Experienţele noastre şi ale altor state nu s-au tradus în politici de sănătate publică”, a declarat dr. Rafila în cadrul dezbaterii „Valul 4: impact, ameninţări, soluţii”, organizată de DC News Media Group.

Reprezentantul României la OMS, despre viitoarele valuri Covid-19

Întrebat cât de periculos va fi valul 4 şi cum va arăta bilanțul, Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă şi a precizat că rata de infectare în România poate căpăta un aspect îngrijorător până la sfârşitul lunii septembrie din cauza ratei mici de vaccinare. Dacă anul viitor vor mai exista valuri pandemice, nu vor mai reprezenta o problemă de sănătate publică, cel puțin în Europa, spune medicul Alexandru Rafila.

„Vor mai fi valuri, 5,6, mai mari, mai mici. Părerea mea este că aceste valuri nu vor mai fi o problemă de sănătate publică, cel puțin în Europa, unde marea majoritate a populației va fi vaccinată sau va fi trecut prin boală. Varianta aceasta, Delta, va produce multe îmbolnăviri și imunizări, deci anul viitor chiar dacă vor mai exista niște valuri, ele nu vor pune probleme din punct de vedere al sănătății, cel puțin în Europa”, declară Rafila.

În plus, problemele de natură economică și cele de natură socială vor fi așa de mari încât lumea va uita de aceste valuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`