Dr. Adelina Miron, medic primar urolog și dr. Corneliu Moroșanu, medic primar chirurgie vasculară au vorbit, în emisiunea BZI LIVE, despre chirurgia de transplant, o meserie cu totul specială. În ce constă activitatea echipei de transplant a Clinicii de Urologie și Transplant Renal, de la Spitalul „C. I Parhon” Iași, din care fac parte cei doi medici?
Transplantul de organe reprezintă una dintre cele mai interesante părți ale medicinei. Acesta constă în înlocuirea unui organ, care nu își mai poate îndeplini corect funcțiile (din cauza unor procese patologice sau a unor traumatisme) sau care devine periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate să preia rolul organului bolnav.
Pentru realizarea unui transplant este nevoie de existența a două persoane cheie: primitorul (receptorul) și donatorul. În ceea ce privește donatorul, acesta poate fi o persoană în viață sau o persoană recent decedată. Important de menționat este că nu toate organele pot fi transplantate.
Dr. Corneliu Moroșanu, despre chirurgia de transplant: „Nu e o meserie ca oricare alta, este și o artă”
Medicul Corneliu Moroșanu s-a dedicat meseriei sale, fapt pentru care și-a asumat responsabilitatea de a fi tot timpul în formă fizică și mentală maximă. Acesta a declarat că, în momentul în care are de făcut o treabă importantă, nu se gândește nici că îi este foame, nici că îi este sete, ci se concentreaă pe ce are de făcut.
„În momentul în care ai pus bisturiul, viața e în mâinile tale. Cred că ai responsabilitatea de a fi tot timpul în formă fizică și mentală maximă. Suntem oameni, dar dacă știi că ai de operat, trebuie să ai grijă. În momentul în care e de făcut o treabă importantă nu te gândești la celelalte, pur și simplu faci ce e de făcut. Nimeni nu stă să se gândească că îi e foame, că îi e sete. Important e ceea ce ai de făcut. Și nu numai în chirurgia de transplant , așa e în toată chirurgia. Eu înainte de a face transplant, am lucrat 21 de ani la urgențe și operam pe bandă rulantă, fără să ne gândim că trebuie să dormim, trebuie să mâncăm.”, a declarat medicul Croneliu Moroșanu, pentru BZI LIVE.
Potrivit medicului, chirurgia nu este o meserie ca oricare alta, este și o artă. Mai mult decât atât, chirurgul este singurul artist care poate să stea de vorbă cu opera sa.
„Chirurgia, spre deosebire de alte specializări, îți dă posibilitatea să vezi rezultatul foarte repede, fie bun, fie rău. Rezultatul îl vezi rapid. Și spunea cineva că chirurgul este singurul artist care poate să stea de vorbă cu opera sa. Și chirurgia nu e o meserie ca oricare alta, este și o artă. Pentru că în momentul în care o înțelegi, că trebuie să o înțelegi și o faci exact așa cum trebuie, ea devine o artă.”, a adăugat medicul.
Dr. Adelina Miron, medic primar urolog: „Concentrarea în sala de operație este foarte mare și nivelul de adrenalină la fel”
Și medicul Adelina Miron a confirmat că, în sala de operație, orele trec fără să își dea seama. De regulă, atmosfera este una plăcută, deoarece face parte dintr-o echipă foarte bine formată și foarte bine antrenantă, în care fiecare știe ce are de făcut.
„Concentrarea în sala de operație este foarte mare și nivelul de adrenalină la fel. De aceea, orele trec fără să ne dăm seama, adică cele 23 de ore nu ne dăm seama când au zburat. Într-adevăr petrecem foarte mult timp unii cu ceilalți și lucrul ăsta ne apropie foarte tare și ne face să ținem unii la alții și ne face să ne cunoaștem foarte bine. Și când suntem mai veseli și când suntem mai triști și când avem câte un necaz. În general, în sala de operație este o atmosferă plăcută, suntem o echipă foarte bine formată, foarte bine antrenată, fiecare, de la mic la mare, știe ce are de făcut și aici nu mă refer numai la chirurgi, mă refer la întreg personalul, care se află în sala de operație, în momentul intervenției chirurgicale și eu, personal, mă simt foarte bine.”, a răspuns medicul Adelina Miron, în cadrul emisiunii BZI LIVE.