Pentru a reuși să aprovizionezi organismul cu vitamine trebuie să știi care este doza zilnică de turmeric. Turmericul este un gen din familia ghimbirului. Rădăcinile și tulpinile multor plante aparținând acestui gen conțin uleiuri esențiale și pigmenți galbeni și sunt folosite nu numai în scopuri culinare, ci și în scopuri medicinale. Sunt cultivate în scopul obținerii de mirodenii și medicamente. Planta se distinge prin prezența frunzelor bazale alungite și a florilor tubulare galbene.
Turmericul este bogat în uleiuri esențiale, ale căror componente constitutive sunt borneolul cunoscut pentru efectul său antiseptic puternic, precum și fellandrene, zingiberenă, curcumină și altele. Acest aliment conține și vitamine în concentrații mari. Dintre vitamine, turmericul conține B₆ în proporție de 90%, vitamina C circa 28%, E aproximativ 20,7% și B₁ în cantitate de 10%. Este bine să știi că gustul și mirosul înțepător de turmeric, furnizate de uleiurile esențiale și curcumină, are un efect pozitiv asupra stomacului. Turmericul poate înlocui antibioticele. Suprimă bacteriile în creștere, oprind astfel dezvoltarea bolilor. Dar, în același timp, spre deosebire de medicamentele antibacteriene sintetice, nu dăunează intestinelor și stomacului și are un efect benefic asupra întregului organism. Însă, turmericul nu trebuie consumat împreună cu dexametazona.
Alimentul poate prelungi tinerețea? Cucurmina inhibă celulele canceroase
Datorită prezenței antioxidanților, turmericul poate prelungi tinerețea, îmbunătăți sănătatea și contribuie pozitiv asupra aspectului unei persoane. Antioxidanții dezactivează radicalii liberi. Mai mult decât atât, molecule de oxigen cu un electron nepereche, care caută să găsească o pereche pentru acesta, îndepărtându-l de celule sau alte structuri organice, distrugându-le astfel.
Turmericul este extrem de util în timpul sezonului rece, deoarece curcumina conținută în el activează sistemul imunitar. Acest efect este sporit de scorțișoară, lămâie și ghimbir. În cazul în care suferi de o afecțiune mai serioasă, alimentul poate fi consumat sub formă de medicament. Turmericul ajută la reducerea umflăturilor în artrită și are un efect pozitiv asupra bolii Alzheimer. De asemenea, reduce disconfortul din piept și spate.
S-a dovedit că curcumina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Dozele sale nutritive reduc metastazele. Cu toate acestea, în Taiwan, s-a încercat tratarea tumorilor maligne cu turmeric, iar în cele din urmă s-a dovedit că acesta a fost doar parțial absorbit.
Asimilarea sa completă se observă atunci când se utilizează o formă micelară mai biodisponibilă a produsului. Turmericul are un efect hepatoprotector asupra ficatului, protejându-l de toxine și de efectele nocive ale medicamentelor. La otrăvirea cu substanțe chimice, se recomandă, de asemenea, folosirea turmericului.
Doza zilnica de turmeric. Acțiunile moleculelor asupra sănătății organismului
Mulți specialiști spun că turmericul are o acțiune anti-ulceroasă, reducerea acidității sucului digestiv, suprimarea Helicobacter pylori, reducerea poftei de alimente dulci și grase. De asemenea, praful contribuie la normalizarea oxigenului din sânge. Toate acestea sunt despre proprietățile benefice și de neînlocuit ale turmericului.
Moleculele de curcumină scad nivelul colesterolului și protejează vasele de sânge de ateroscleroză. În plus, turmericul este util pentru problemele pielii, pentru rinichi și inimă, și reduce durerile de cap.
Doza zilnica de turmeric este de 1 linguriță. Pentru o mai bună absorbție, puteți achiziționa produsul sub formă de pulbere. Extractul de turmeric este vândut în farmacii și magazine naturiste. Același extract este destul de des inclus în compoziția produselor cosmetice și a preparatelor de slăbit. Acesta poate fi consumat atunci când urmezi o dietă cu cartofi și iaurt. Nu există un efect negativ mare de la turmeric, dar nu trebuie să te lași dus de val atunci când consumi acest ingredient. Îndeosebi, foarte atenți trebuie să fie și persoanele care suferă de urolitiază și ulcer peptic. De asemenea, cei care suferă de alergii nu trebuie să-l folosească prea des.