Prima pagină » Actualitate » Doza trei de Moderna va fi înjumătățită. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a făcut anunțul – LIVE VIDEO
Doza trei de Moderna va fi înjumătățită. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a făcut anunțul - LIVE VIDEO

Doza trei de Moderna va fi înjumătățită. Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a făcut anunțul – LIVE VIDEO

26 oct. 2021, 14:10,
în Actualitate

Dr. Valeriu Gheorghiță, medic militar și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a transmis astăzi, 26 octombrie 2021, faptul că doza a treia de Moderna va avea jumătate din cantitatea de până acum.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, marţi, că doza booster pentru vaccinul Moderna va fi înjumătăţită, cel mai probabil această măsură urmând să fie luată de săptămâna viitoare.

Decizia cu privire la vaccinul Moderna, luată de EMA

Gheorghiţă a explicat că decizia referitoare la vaccinul Moderna va fi luată după o recomandare în acest sens a Agenţiei Europene a Medicamentului.

“Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster, doza de Moderna, pentru o persoană care a primit prima schemă de vaccinare cu vaccinul de la Moderna după minim şase – opt luni de la doza doi. O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătăţită faţă de doză care s-a folosit la schema iniţială”, a spus acesta.

El a adăugat că cei care au făcut deja doza 3 cu Moderna nu vor avea probleme.

„Cei care au făcut doză întreagă nu este absolut nicio problemă, nu este nicio contraindicaţie din acest punct de vedere. Însă Moderna a depus date din care rezultă că la doza redusă imunogenitatea este similară cu o doză întreagă, intre reactogenitatea este mai redusă. Practic, frecvenţă şi intensitatea reacţiilor adverse sunt mai reduse la booster. Atunci recomandarea este să se meargă cu o doză înjumătăţita ţinând cont că efectul pe protecţie este similar”, a explicat acesta.

Persoanele care vor face doza booster cu Johnson & Johnson

De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a precizat că, de la începutul lunii noiembrie, sunt primele persoanele eligibile vaccinate cu Johnson & Johnson care pot face doza booster.

“Tot în această săptămână vom decide care va fi atitudinea de urmat la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul de la compania Johnson & Johnson, în monodoză, pentru că începând cu prima parte a lunii noiembrie sunt deja primele persoane eligibile care ar putea să primească o doză de rapel, o doză booster, având în vedere că vaccinarea cu Johnson în România a început undeva pe data de 4 mai, la începutul lunii mai.

Probabil că de prima intenţie vom recomanda tot un vaccin tot pe bază de ARN mesager, fie de la compania Biontech/ Pfizer, fie de la compania Moderna, însă, nu este exclus să rămânem şi pe recomandarea de a face un vaccin cu aceeaşi tehnologie, adică cu Johnson & Johnson, având în vedere că datele de imunogenitate şi de siguranţă sunt foarte bune. Cel mai târziu vineri vom anunţa care este recomandarea în acest sens”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Doza booster se administrează în România din 28 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *