Vara este pe sfârşite, iar gospodinele se întrec în reţete de gem, dulceaţă, zacuscă şi murături. Dacă vrei să încerci şi alte reţete decât cele clasice pe care le făceai până acum, Martha Stewart îţi propune ceva delicios: dovlecei muraţi.
Ingrediente:
- 500 grame dovlecei, spălaţi şi feliaţi subţire;
- o ceapă galbenă de mărime medie, tăiată fin;
- 2 linguri sare de mare;
- 2 căni oţet de mere;
- o cană de zahăr;
- o linguriţă şi jumătate de muştar uscat;
- o linguriţă şi jumătate de seminţe de muştar sfărâmate;
- o linguriţă de praf de curcuma.
Mod de preparare:
Amestecă într-un bol feliile de dovlecel cu ceapă tăiată mărunt. Adaugă sare şi amesteca bine. Adăugă câteva cuburi de gheaţă şi apa rece cât să le acopere, amestecând până când sarea se dizolvă. Lasă să stea o oră la temperatura camerei, până când dovleceii sunt moi şi săraţi.
Scurge apoi dovleceii şi ceapă, uscându-le uşor cu un prosop de bucătărie. Clăteşte bine bolul în care au stat, apoi pune feliile înapoi în el. Într-un ibric amesteca oţetul, zahărul, muştarul uscat, seminţele de muştar şi curcuma şi fierbe amestecul la foc mediu, timp de 3 minute. Ia de pe foc şi lasă-l să se răcească puţin, cât să îl poţi atinge fără să te frigi.
Toarnă oţetul peste dovleceii cu ceapă, amestecând bine. Transferă totul în borcane şi închide-le bine. Ţine-le la frigider două zile înainte de a servi. Vor rezista în jur de 3 luni la rece.