Dacă ocolești să prepari dovlecii pentru că ți se pare că nu au niciun gust, această rețetă de dovlecei la cuptor cu usturoi și sos harissa îți va schimba părerea. Acest fel de mâncare este răsfățat de aromele îndrăznețe specifice Orientului Mijlociu, având un joc incredibil de arome proaspete și vibrante. Prepararea dovleceilor tăiați în stil acordeon și masați cu harissa în fiecare crăpătură ar putea să dureze un pic mai mult timp, dar cu siguranță nu vei regreta la final. Acești dovlecei sunt delicioși consumați simpli, dar atunci când sunt serviți pe un strat subțire de fasole cu lămâie, veți experimenta un alt nivel de satisfacție culinară.
Dovlecei la cuptor cu usturoi și sos harissa
Crocanți la exterior, dar moi și fragezi interior, această rețetă de dovlecei în stil acordeon este o delicatesă potrivită și în perioadele de post. Abundent în arome, acest preparat conține sos de harissa picant, tahini cremos și dukkah (amestec de condimente egiptene) pentru o textură mai crocantă. Sosul harissa este un amestec pe bază de ardei iuți, usturoi, condimente și ulei de măsline. Aromele acestei rețete vegană de dovlecei la cuptor provin din utiizarea marinadei fierbinți de harissa, condimentelor dukkah prăjite și a coriandrului proaspăt. Dovleceii sunt așezați pe un pat de piure cremos din fasole Lima și tahini, și pot fi savurați ca atare sau ca parte a unui platou cu aperitive.
Pentru a pepara dovleceii vei avea nevoie de 4 dovlecei, 2 lingurițe de condiment harissa, 4 lingurițe de ulei de măsline, suc de lămâie proaspăt, sare, piper și o mână de coriandru, tocat grosier. Amestecul dukkah se obține din 3 linguri de alune de pădure tocate, 1 lingură de semințe de susan, 1 g de semințe de coriandru, 1 g de semințe de chimion, 1 g sare de mare și piper negru proaspăt măcinat. Pentru piureul de fasole și tahini vei avea nevoie de 400 g de boabe Lima fierte, 1 cățel de usturoi, 1 lingură de tahini, sare și lămâie.
Mod de preparare
Încălzește cuptorul la 200 de grade Clesius. Feliază dovleceii în stil acordeon, având grijă să nu îi crestezi până la capăt. Păstrează un spațiu de aproximativ 5 mm între crestături. Amestecă condimentele harissa cu ulei de măsline și puțin suc de lămâie proaspăt, iar apoi condimentează cu sare și piper. Masează acest sos în dovlecei, având grija să ajungă în fiecare crăpătură. Acest pas poate fi puțin complicat, dar merită efortul pentru a avea parte de un gust savuros pe toată lungimea dovleceilor. Păstrează marinada rămasă.
Introdu dovleceii în cuptor și coace-i timp de 30-40 de minute sau până ce sunt bine caramelizați. Între timp, pregătește restul preparatului. Pentru a face amestecul de dukkah, prăjește ușor semințele de susan, semințele de chimion și semințele de coriandru într-o tigaie uscată până capătă o nuanță de auriu, iar aroma acestora începe să inunde bucătăria. Lasă mixul de semințe să se răcească, iar apoi amestecă-l cu alunele de pădure tocate și condimentează totul cu sare și piper.
Pune boabele fierte de fasole în blender împreună cu usturoiul și pasta de tahini și mixează până obții o pastă fină. Adaugă, dacă este nevoie, puțină apă pentru a subția amestecul, iar condimentează cu sare, piper și suc de lămâie după gust. Această rețetă de dovlecei la cuptor cu usturoi și sos harissa se va servi împreună cu piureul și presărând deasupra dukkah și coriandru proaspăt. Poți adăuga deasupra și restul de marinadă cu harissa rămas.