Prima pagină » Culinar » Dovlecei gratinați foarte gustoși și ușor de făcut! Un aperitiv rapid și delicios!

Dovlecei gratinați foarte gustoși și ușor de făcut! Un aperitiv rapid și delicios!

29 aug. 2024, 12:10,
în Culinar

Dovleceii gratinați reprezintă o rețetă ușoară și savuroasă, perfectă pentru o masă ușoară sau un prânz sănătos. Simplitatea ingredientelor și modul de preparare rapid fac din această mâncare una versatilă, apreciată atât de cei care iubesc bucătăria tradițională, cât și de cei care caută opțiuni mai ușoare pentru meniul zilnic.

Dovleceii gratinați sunt o delicioasă combinație de legume și brânzeturi, coapte la cuptor până când capătă o crustă aurie și crocantă. Această rețetă este ideală pentru zilele în care îți dorești o masă hrănitoare, dar nu foarte grea, care să îți ofere o doză bună de vitamine și nutrienți.

Rețeta de dovlecei gratinați

Dovleceii gratinați sunt un preparat ușor și delicios care vă permite să oferiți legume și celor mai mofturoși membri ai familiei. Acest preparat este un acompaniament perfect pentru toate tipurile de carne și pește.

Din această rețetă o să vă iasă 6 porții, astfel că, aveți nevoie de 4 dovlecei de mărime medie, 4 ouă, 200 ml smântână, 70 gr cașcaval ras, sare și piper. Puteți folosi orice soi de dovlecel doriți, se recomandă totuși dovleceii cu coaja galbenă, fiind considerați mai gustoși decât orice alt soi de dovlecei, de asemenea, puteți adăuga și câteva felii de cartofi sau roșii în tavă.

Dacă îi cumpărați de la piață sau din magazin, aveți grijă să fie copți și depozitați într-o zonă cu o temperatură scăzută. Nu folosi dovlecei care sunt moi, au urme maro, zgârieturi adânci sau au puncte unde au putrezit.

Pentru început se taie dovleceii spălați în prealabil, în felii subțiri. Aranjați-i într-un vas potrivit pentru cuptor, apoi amestecați ouăle cu smântână, sarea și piperul.

Se toarnă acest amestec peste dovlecei, apoi se presară cașcaval ras și se pune la cuptor pentru 40 de minute la 180°C. Doveleceii gratinați sunt gata și se pot scoate pe o farfurie ca mai apoi să radeți un pic de parmezan sau cașcaval deasupra.

Cum să alegi cei mai buni dovlecei, dulci și gustoși

Cei mai buni dovlecei trebuie să fie fragezi, dulci și să aibă cât mai puține semințe. Sunt legume foarte apreciate vara, din care poți găti o mulțime de preparate, dar pe care le poți converva și pentru la iarnă.

Culoarea și mărimea lor nu ajută să alegi cei mai buni dovlecei. Trebuie să ții cont de consistența pulpei și de fermitate. Vara îi găsești în piețe, din producția autohtonă, iar toamna îi poți găsi în supermarket, aduși din import, dar la fel de gustoși.

Toată vara, dovleceii se găsesc prin piață sau la supermarket la un preț accesibil și în diverse variante; dovlecei comuni, dovlecei galbeni sau așa numiții zucchini, dovleceii de culoare verde. Alege întotdeauna dovlecei mai subțiri, fermi, grei și lucioși.

Trebuie să aibă coada verde, coaja curată și fără pete maronii. Din cauza faptului că dovleceii din import pot fi stropiți cu pesticide, este bine să îndepărtezi coaja înainte de  a-i găti. Această atenție trebuie să se aplice și în alegerea vinetelor, în cazul în care doriți să faceți și vinete gratinate.

Dovleceii se strică destul de repede și trebuie gătiți în câteva zile de la cumpărare. Pot fi ținuți la frigider aproximativ o săptămână, în cutia pentru legume. Dacă vrei să îi păstrezi mai mult timp, trebuie să îi pui într-un șervet de hârtie și apoi într-o pungă, tot la frigider. În acest fel, este posibil să reziste aproximativ 10 zile.

Aceste legume se pot folosi pentru dovlecei gratinați, supe sau la mâncăruri scăzute cu legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
29 august 2024
29 august 2024