Prima pagină » Local » Dovada unei proaste administrații locale! Pelerinii care vin cu autoturismele în Iași nu au locuri de parcare. Municipalitatea nu a mai construit o parcare de ani de zile – FOTO

Dovada unei proaste administrații locale! Pelerinii care vin cu autoturismele în Iași nu au locuri de parcare. Municipalitatea nu a mai construit o parcare de ani de zile – FOTO

10 oct. 2023, 02:00, 7 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Pelerinii care vin cu autoturismele la Iași nu au unde să le parcheze. Primăria Iași nu a mai făcut o parcare de ani de zile

În această perioadă sunt așteptați, la Iași, sute de mii de pelerini ce vin pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Pentru cei care aleg să ajungă cu autoturismele proprii găsirea unui loc de parcare este un adevărat test de voință și răbdare. În zona din apropierea Mitropoliei, atât parcările publice, cât și străzile și aleile sunt ocupate în întregime de mașinile din alte județe.

Pelerinii care vin la Iași nu au locuri de parcare

În Iași sunt aproximativ 2.500 de locuri de parcare publice, numărul lor este unul extrem de mic în condițiile în care în această perioadă vin sute de mii de pelerini, iar o parte se deplasează cu autoturismele personale. Aceasta este încă o dovadă a proastei administrații locale. În ultimii ani, niciun proiect de anvergură nu a fost demarat, nu a fost realizată nicio parcare publică care să poată veni în ajutorul ieșenilor și turiștilor care vizitează orașul.

Astfel, pelerinii care vin la racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt nevoiți să parcheze pe unde apucă. Multe autoturisme blochează căile de acces, sunt parcate pe iarbă sau pe trotuare, iar altele ocupă locurile de parcare de reședință ale ieșenilor.

„Nu am unde să parchez. Am găsit cu greu un loc printre blocuri. Nu prea sunt locuri de parcare, noi ne-am învârtit vreo jumătate de oră să putem găsi un loc cât de cât. Peste tot sunt parcate, am văzut și pe trotuare. Am să las un număr de telefon în geam, sper să nu fie vreo problemă”, a transmis unul dintre pelerinii care au lăsat mașina în parcarea din fața Teatrului Național.

Problema locurilor de parcare limitate în Iași este una care persistă de ani de zile, iar Primăria Iași pare că nu vede sau nu este interesată pentru a rezolva situația. În oraș sunt doar 2.500 de locuri de parcare publice, printre acestea se numără și cele rezervate pentru persoanele cu dizabilități, pentru autoturismele electrice, pentru femeile însărcinate și familiile cu copii. Practic, locurile sunt insuficiente pentru ieșeni, iar în momentul în care în Iași sunt anunțate evenimente importante, problema lipsei unor parcări devine din ce în ce mai sufocantă. Astfel, în următoarea perioadă, când pelerinii vin la Iași, mașinile sunt parcate haotic, pe trotuare, alei și spații verzi.

Autoturismele parcate neregulamentar, ridicate de echipele Servicii Publice Iași

Din cauză că Primăria Iași nu a construit nicio parcare publică de bun simț, atât ieșenii, cât și turiștii care vin în oraș riscă să rămână fără autoturisme și să plătească amenzi usturătoare.

Mai mult decât atât, administrația locală știe să se laude cu evenimentele din oraș, dar uită să ofere turiștilor condiții de bun simț, însă îi amendează în cazul în care îi prinde pe picior greșit. Polițiștii locali apelează la cei de la Servicii Publice, care se deplasează la fața locului cu o autospecială. Mașinile parcate ilegal sunt duse la sediu. Cei care doresc să-și recupereze vehiculele trebuie să plătească 430 de lei pentru ridicare, 290 de lei pentru transport, iar dacă trec mai mult de 24 de ore, 45 de lei pentru depozitare.

Astfel, creșterea exponențială a parcului de autovehicule în municipiul Iași (peste 180.000 de mașini), accentuată odată cu începutul pelerinajului la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, creează mari probleme în ceea ce privește lipsa locurilor de parcare publice.

Sute de polițiști locali sunt la datorie în perioada pelerinajului

Mașinile parcate ilegal vor fi în continuare ridicate. Toți cei 200 de polițiști locali sunt la datorie pe toată perioada pelerinajului.

„În primul rând, pentru gestionarea traficului rutier cu ocazia prezenței în Iași a creștinilor ortodocși, cu prilejul pelerinajului de la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost luate o serie de măsuri suplimentare, au fost stabilite zone pentru parcarea autocarelor și microbuzelor. În cazul autoturismelor nu s-a luat o măsură suplimentară, sunt foarte multe zone unde am observat că erau locuri de parcare libere, dar cu plată, însă am observat că parcările din zonele supermarketurilor mari sunt arhipline. Acest lucru înseamnă că au ales acele zone de parcare unde administratorii nu taxează parcarea acestor autoturisme.

Noi oricum ridicăm în continuare autoturismele parcate neregulamentar, nu contează județul sau localitatea de unde provine atâta timp cât blochează un trotuar sau o trecere de pietoni sau în intersecții. Au fost situații în care autoturismele ocupau inclusiv locuri de reședință și căi de acces. Ca dispozitive noi avem 10 puncte de blocare, de restricționare a traficului rutier, suntem cu toții la serviciu. În această perioadă, liberele și concediile s-au limitat.

Astfel, un număr de 200 de polițiști împărțiți în 3 schimburi sunt pe străzile din Iași. Din experiența anilor anteriori pot spune că, începând cu data de 13 octombrie până pe 15 octombrie, ne așteptăm la o supraaglomerare”, au transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Astfel, pelerinii care vin cu autoturismele la Iași riscă să fie amendați în cazul în care parchează neregulamentar. Mai mult decât atât, problemele s-au accentuat și pentru ieșeni, în ceea ce privește găsirea unui loc de parcare disponibil.

Comentarii
  • R E A L I T A T E A

    Asta era marea problema a orașului nostru, ca nu au unde parca pupătorii de moaște! Extraordinar! Spuneți oamenilor adevărul cât costă măsurile de ordine și celelalte eforturi din banii publici pentru săptămâna asta! Și totul din bani publici.

  • Clar. Trebuie construita o mega parcare fix langa racla. Pretul? 1 Leu/saptamana e arhisuficient, fiindca altfel e jecmaneala, nu-i asa? Eventual sa se amenajeze un sistem de pupat moastele „drive through”.

  • De curiozitate: ce mananca astia de la politia locala, de sunt asa de corpolenti? Vreau si eu reteta!

  • Majoritatea blochează cu autovehiculele trotuare și întrări în curți. Dacă nu se mai patrulează și sancționează pe 14 și 15 octombrie va fi iad.

  • Badea Gheorghe

    Rugăm Cuvioasa Paraschiva să pedepsească ,,creștinii” ale căror mașini blochează trotuarele și curțile ieșenilor!

  • Și noi, cetățenii orașului, ce să mai spunem că zilnic nu găsim locuri de parcare? Sau că plătim locuri de parcare, ni le găsim ocupate în weekend deși avem dreptul 24/24 și Poliția locală nu poate face nimic pentru că în weekend NU au mașini de ridicat. Plătim cu sutele și miile de lei locul de parcare, plecăm cu treabă, când ne întoarcem găsim locul ocupat de un marlete care nu lasă nici Nr. de telefon, vine politia dar nu are cu ce să-i ridice cazanul că-i duminică. Tu plătești și te uiți. Unde să întreb ca să și obțin răspuns dacă este normal să nu beneficiezi de locul pe care-l plătești? Sau te trezești blocat? Sau nu poți ieși din curte că ești blocat? Pelerinii vin și pleacă, nu suportă bătaia de joc a aleșilor noștri locali în fiecare zi.

  • Ai dracu jurnaliști alți au nevoie de parcări nu Ieșenii care sunt obligați tot anul sat parcheze pe trotuare din cauza incompetenței pirmariei. Parcări mobile in toate carierele . Cine e blocat sau deranjat de mașinile care blochează să sune la Poliția Locală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *