Astăzi, 3 noiembrie 2020, nu mai puţin de 22 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus au fost internaţi la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani, judeţul Iaşi. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale mâine, 4 noiembrie, vor fi transferaţi şase persoane la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.
Cei 22 de pacienți diagnosticați cu virusul Covid-19 sunt transferați de la spitalele suport Covid-19 din municipiul Iași.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre stația de oxigen de la Spitalul mobil din Lețcani
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a menționat ieri, 2 noiembrie 2020, faptul că la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani au ajuns stațiile de oxigen, iar astăzi au fost montate. Începând de miercuri, 4 noiembrie 2020, vor putea fi astfel primiți și primii pacienți la secția de Anestezie și Terapie Intensivă în spitalul suport Covid-19 din Lețcani.
„Fabrica de oxigen existentă în momentul de față aprovizionează, și noi am verificat parametrii, un număr de 24 de paturi din cele 48 existente la secția de Terapie Intensivă destinată infectaților cu COVID-19. Această fabrică are nevoie de o rezervă, pentru că în toate spitalele care au Terapie Intensivă aprovizionarea principală cu oxigen are o rezervă pentru cazul în care apare o defecțiune. În momentul de față noi suntem exact de a amplasa această rezervă de oxigen, care va ajunge în Iaşi în cursul acestei seri, iar mâine muncitorii care ştiu să facă şi racordurile acestei staţii vor lucra la acest lucru şi speram să fie finalizata lucrarea. Sper ca miercuri să putem primi pacienţi la Terapia Intensivă de la Leţcani. Avem echipă completă.”, a declarat profesor doctor Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Cât a costat Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani
Reprezentanții companiei SDI Global LLC au licitat la procedura ce a avut loc în primăvară nu mai puțin de 13,4 miloane de euro pentru containerele și echipamentele medicale, fiind și câștigătorii proiectului. Reamintim faptul că aceștia nu au adus echipamentele necesare în termen de 27 de zile cum era stabilit în contract, ci au prelungit furnizarea la aproximativ cinci luni. În altă ordine de idei, compania a fost iertată de o penalizare imensă și astfel este pe cale să primească circa 10,7 milioane de euro.
„După deducerea penalităților de întârziere și a altor costuri, valoarea contractului de furnizare a spitalului mobil de la Lețcani a scăzut la aproximativ 10,7 milioane de euro, de la 13,4 milioane de euro, valoarea de la semnarea contractului de furnizare”, au spus cei de la Asociația Euronest.
Ce capacitate are unitatea medicală mobilă
Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani are o capacitate de nu mai puțin de 256 de paturi, dintre care 103 doar la secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În ceea ce privește documentația spitalului, unitatea a primit aviz doar pentru 118 paturi, din care 48 pentru Secția ATI.
„Spitalul – singurul ROL 2+/extensibil ROL 3 din țară și din Sud-Estul Europei – are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. Este dotat cu injectomate (103), infuzomate (126), monitoare (126), ventilatoare (62), concentratoare de oxigen (22) etc. Dispune de sală de operații, radiologie (fixă și mobilă), laborator, farmacie, două generatoare, patru fabrici de oxigen, sterilizare, bucătărie pentru personal, sală de mese, spălătorie lenjerie, spălătorie vase, morgă ș.a”, mai susțin cei de la Euronest.