An dificil, marcat de pandemia Covid-19 la Iași. Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon Iași a transmis astăzi, 8 decembrie 2020, că la Centrul de Transplant Renal Iași s-au făcut două transplanturi într-o zi.
Astfel, doi pacienți, în vârstă de 47, respectiv 45 de ani, din județul Galaţi și județul Bacău au primit rinichii ieri. Pacienții făceau dializă cronică de peste 3 ani. Anul acesta, la Iași, s-au efectuat nu mai puțin de 40 de intervenții chirurgicale de tip transplant.
„Au fost depuse eforturi specifice pandemiei. A fost marcat de evenimente interesante, în premiară, chiar a fost un weekend cu un maraton de transplanturi când nu am avut nicio pauză Am încercat în perioada acestui an ca activitatea să continue în mod normal, cu măsuri specifice pentru perioada pandemiei. Numărul de transplanturi de la 27 anul trecut, la 40 în acest an. Cel mai mic pacient care a beneficiat de transplant a avut 10 ani şi cel mai în vârstă a avut 60. Cel mai vechi pacient care a avut un transplant a făcut dializă de 20 de ani”, potrivit medicului Corneliu Moroșanu.
După o aşteptare de 25 ani, un ieşean a primit un rinichi. Operaţia de la Centrul de Transplant Renal din Iaşi a fost un succes
Intervenţia extrem de dificilă a fost realizată cu succes de specialiştii de la Centrul de Transplant Renal din Iaşi.O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei şi a dăruit viaţă fiind de acord cu prelevarea de organe.
Astfel, medicii ieşeni au finalizat un transplant de rinichi la un pacient în vârstă de 47 de ani, care făcea dializa de 25 de ani. Bărbatul a primit vestea chiar de Sfântul Andrei.
„Este un pacient care se afla de peste 25 de ani în dializă. Este unul dintre cazurile cele mai rare din ţară. Nu am verificat să văd dacă este pacientul cu cea mai mare vechime, dar cu siguranţă este în Top 3.
Sunt foarte puţine astfel de cazuri în lume, pentru că, după 20 de ani de dializă, rareori se mai poate efectua un transplant corespunzător. Deci este un pacient care are o şansă cu totul deosebită.
Vorbim despre o performanţă deosebită la un pacient la care nu mai funcţiona nimic”, spune prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi.
Rinichiul a fost prelevat de la un pacient din Bacău aflat în moarte cerebrală. Aceasta a fost intervenţia cu numărul 38 efectuată la Iaşi în acest an, un record în cei 20 de ani de activitate a Centrului de Transplant Renal.
Două femei de vârste apropiate au decedat de anevrism cerebral. Alte două transplanturi au loc la Iaşi
Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional a transmis faptul că a fost făcut un transplant de ficat și unul de rinichi.
În doar câteva zile s-au făcut două prelevări la Iași. Două femei, de vârste apropiate au decedat printr-un anevrism rupt. Astfel, de la donatoare s-au prelevat ficatul și rinichii. Coordonatorul Centrului de Transplant Regional susține că transplantul este o activitate inconstantă și imprevizibilă. Ficatul va fi transplantat în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, iar rinichii la Spitalul Clinic Parhon.
„Este a doua prelevare în mai puţin de o săptămână. Două donatoare de vârsta apropiată de aproximativ 52 de ani. S-au prelevat tot ficatul şi rinichii. Faptul că a fost în tot acest timp scurt dovedeşte că transplantul este o activitate inconstantă şi imprevizibilă. Niciodată nu putem şti când va exista un donator. Ficatul va fi transplant la Spitalul Sfântul Spiridon, la un primitor de vârsta apropiată de 50 de ani, iar rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon.
Deocamdată nu ştiu date suplimentare având în vedere că a fost din scurt. Pacientă care a donat organele a murit de anevrism cerebral rupt. Legea seriilor, vârste apropiate, femei, printr-un anevrism rupt. Primitorul care va primi ficatul suferea de ciroza hepatică. Asta este cel mai frecvent transplant, indicaţie de transplant.”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.