Prima pagină » Eveniment-Social » Două studente de la USAMV Iași, laureate la un concurs național cu o lucrare despre planta busuioc roșu
Două studente de la USAMV Iași, laureate la un concurs național cu o lucrare despre planta busuioc roșu

Două studente de la USAMV Iași, laureate la un concurs național cu o lucrare despre planta busuioc roșu

22 iun. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Două studente de la USAMV Iași, mari câștigătoare la un concurs național virtual. Sunt laureate pentru lucrări despre influența diferitelor tipuri de fertilizări la busuioc roșu. Cristina Precupeanu și Georgiana Rădeanu, de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iași, au participat la Simpozionul Științific Studețesc organizat on-line la Cluj-Napoca

Două studente de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Iași, Cristina Precupeanu și Georgiana Rădeanu, de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iași, laureate la un concurs național virtual, pentru lucrări despre influența diferitelor tipuri de fertilizări la busuioc roșu.
Studenții Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) au participat la primul simpozion științific organizat în mediul virtual, la Cluj-Napoca. Cristina Precupeanu și Georgiana Rădeanu, de la Facultatea de Horticultură a USAMV Iași, au participat la Simpozionul Științific Studețesc organizat on-line cu două lucrări. Una din acestea a obținut mențiune. „Cercetări privind influența diferitelor tipuri de fertilizări asupra busuiocului roșu” este titlul lucrării științifice a studentelor ieșene premiate, coordonate de către prof. univ. dr. Neculai Munteanu, prof. univ. dr. Vasile Stoleru și asist. univ. dr. Gabriel-Ciprian Teliban.

Busuioc roșu, fertilizat neconvențional și fără îngrășăminte chimice

Cercetarea celor două studente ale USAMV Iași arată că fertilizarea neconvențională poate fi o alternativă viabilă la utilizarea îngrășămintelor chimice pentru cultura de busuioc roșu.

„Scopul lucrării este evaluarea influenței unor fertilizanți convenționali (chimici și organici) și neconvenționali (biosolide, microorganisme) asupra unei culturi de busuioc roșu. În vederea realizării acestui scop am stabilit mai multe obiective dintre care amintim influența unor fertilizanți asupra producției de herba proaspătă și uscată, influența fertilizanților luați în studiu asupra unor caracteristici biometrice ce determină productivitatea culturii și efectul fertilizanților utilizați asupra conținutului de pigmenți clorofilieni la două soiuri de busuioc. Din rezultatele cercetării prezente, se poate deduce că fertilizarea neconvențională poate fi o alternativă viabilă la utilizarea îngrășămintelor chimice pentru cultura de busuioc roșu”, a precizat Cristina Precupeanu, studentă la Facultatea de Horticultură a USAMV Iași.

Ediția a 18-a a Simpozionului Studențesc al USAMV din Cluj-Napoca s-a desfășurat, în acest an, pe 17 iunie 2020, în mediul virtual, dorindu-se astfel continuarea tradiției de a dezbate lucrări ce conțin rezultate științifice și tehnice obținute de către studenți pe parcursul pregătirii profesionale, precum și de a facilita colaborarea științifică între aceștia. La manifestarea on-line au fost înscriși 350 de studenți pe 15 secțiuni.

Cu busioc roșu se fac preparate culinare gen sosuri, ceaiuri, paste, roșii, băuturi și oțeturi

Planta busuioc roșu face parte din familia Lamiacee și se mai numește busuioc violet sau mov. Este vorba despre o plantă anuală cu înălțimea maximă de 40 centimetri. Busuiocul roșu are o tufă mare care poate ajunge la 30 centimetri circumferință.

„Are rădăcini puternice și excelent ramificate, port frumos, frunze mov zimțate. Planta are o culoare neobișnuită. Florile sunt și ele de un roz violet, la fel ca frunzele și rămurelele. Înflorește de vara până toamna. Se înmulțește prin semințe semănate primăvara la locul destinat acestei plante. Mirosul este puternic și parfumează mult în locul unde crește”, arată specialiștii de la USAMV Iași.

Acest busuioc roșu este mai aromat și mai dulce decât busuiocul verde. Este utilizat la variate preparate culinare precum sosuri, ceaiuri, paste, roșii, băuturi și oțeturi. În gastronomie, busuiocul roșu este folosit și pentru culoarea atipică. În preparate se adaugă doar la final pentru că, prin fierbere, își pierde aroma. Este cunoscut și ca plantă medicinală cu acțiuni antioxidante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *