Prima pagină » Local » Două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, defecte de trei luni. „Nu este în vigoare un contract de service”
Două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, defecte de trei luni. „Nu este în vigoare un contract de service”

Două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, defecte de trei luni. „Nu este în vigoare un contract de service”

31 oct. 2022, 02:00, 5 ,
Raluca Costin în Local

Stațiile de monitorizare a calității aerului din Podu de Piatră și Tătărași sunt defecte. În momentul de față nu există un contract de service pentru remedierea defecțiunilor

Două stații de monitorizare a calității aerului din cele șase din Iași, poziționate în cele mai aglomerate zone din municipiu, sunt defecte de câteva luni. Astfel, stația din Podu de Piatră este defectă de la sfârșitul lunii iulie 2022, iar cea din Tătărași, de la sfârșitul lunii septembrie 2022.

„La această dată sunt închise stațiile automate de monitorizare a calității aerului IS-1 Podu de Piatră (din data de 24 iulie 2022: defecţiuni apărute la instalația de aer condiționat care asigură temperatura optimă de funcţionare a echipamentelor) și IS-3 Oancea-Tătărași (din data de 27 septembrie 2022: echipamentul pentru asigurarea alimentării cu energie electrică a staţiei s-a defectat). Având în vedere că în acest moment nu este în vigoare un contract de service, remedierea defecțiunilor și repunerea în funcțiune a stațiilor se va face în funcție de alocarea resurselor financiare necesare, lucru ce sperăm să se întâmple cât mai curând. În situația defectării unor analizoare, calitatea aerului este monitorizată parțial, fără poluanții analizați de către respectivele echipamente, iar prin stațiile aflate în funcțiune putem avea o imagine a calității aerului în aglomerarea Iași”, se arată în răspunsul transmis de Dumitrița Picioruș, specialist în comunicare și Relații Publice, în cadrul APM Iași.

Două din cele șase stații din Iași sunt defecte

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) reprezintă un obiectiv de interes public naţional, aflându-se în administrarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, respectiv Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP). RNMCA include instrumentele de prelevare şi măsurare amplasate în punctele fixe şi echipamentele de laborator aferente acestora, precum şi echipamentele necesare colectării, prelucrării, transmiterii datelor şi informării publicului privind calitatea aerului înconjurător.

APM Iași, operatorul local al staţiilor (nominalizat prin OMMDD 546/2008 pentru constituirea structurii de coordonare şi funcţionare a RNMCA), efectuează şi derulează activităţi de monitorizare a calităţii aerului înconjurător la nivel teritorial (prin operarea echipamentelor, colectarea şi validarea datelor privind calitatea aerului înconjurător) și asigură informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași. Indicatorii care arată calitatea aerului sunt PM10 și PM2,5, particule în suspensie periculoase pentru organismul uman.

Date despre poluare, disponibile pe site-ul calitateaer.ro

Reţeaua locală de monitorizare a calităţii aerului din județul Iași a fost realizată în anul 2005 prin proiectul PHARE RO 2002/000-586.04.12.03 – „Îmbunătăţirea reţelei naţionale de monitorizare a calităţii aerului”.

„Astfel au fost instalate și puse în funcțiune cinci staţii automate de monitorizare a calităţii aerului (IS-1, IS-2, IS-3, IS-4, IS-5), rețeaua fiind completată cu încă o staţie (IS-6) în anul 2008 prin Contractul nr. 4361/2007 – Extindere RNMCA. De la punerea în funcțiune (noiembrie 2005), la toate stațiile automate de monitorizare au existat intervale de timp în care au fost necesare intervenții și reparații. Aceste intervale în care nu s-au colectat date se pot identifica în arhiva de date, disponibilă pe site-ul calitateaer.ro, în secțiunea monitorizare/rapoarte pentru intervalul 2005-2022, și s-au datorat defecțiunilor apărute la echipamentele din stații, lipsei consumabilelor sau închiderii stațiilor din diverse motive (pene de curent, necesitate actualizare softuri etc.). Intervențiile și reparațiile depind de existența unui contract de service încheiat la nivel central și de resursele financiare disponibile. În cazul defecțiunilor apărute ce nu pot fi remediate de APM Iași ca operator local (defecțiuni ce necesită service autorizat), APM Iași notifică Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Agenția Națională pentru Protecția Mediului și solicită intervenție specializată sau alocare bugetară, după caz”, se mai arată în răspunsul transmis cotidianului BZI.

Iașul este unul dintre cele mai poluate județe din țară. Ultimele raportări arătau că nivelul poluării este unul ridicat. Rămâne de văzut când vor fi puse în funcțiune cele două stații de monitorizare a calității aerului din Iași, care sunt defecte.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră! Pensia în aprilie pentru români. Când intră banii pe card, când vine poștașul
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se schimbă norocul pentru trei zodii, de la 1 aprilie 2025
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Demisia director

  • Nu va faceti griji, aduce acusica nea Chirica o firma de casa si rezolva problema.
    Bineinteles, 10% este capacul sau aferent. Fara spaga, nu se poate.

  • De ce nu sanctionati autovehiculele poluante din trafic? Degeaba monitorizati, daca nu actionati!

  • Pai nu monitorizeaza pentru ca statiile sunt defecte….sunati pe dl. Gurlui sa vina sa masoare si sa comunice iesenilor ce au respirat si cât?

  • Dorel Ecologul

    Aceasta situatie este „gandita” pentru a nu intra Romania in infringement pe poluare. Daca ar functiona senzorii am fi si in acte cel mai poluat oras cu pulberi din UE. Dar asa cum se strica si scanerele de marfa la granite, ups.. asa se strica si senzorii. Mars acasa angajati de la mediu, cum puteti promova asa un mesaj: nu avem contract de service! Pai situatia se tot repeta, deci realizati un astfel de contract. Lupul paznic la oi, criminalii oficiali! Daca exista poluare ea trebuie raportata. Oamenii bolnavi datorita poluarii va pot da in judecata la Curtea Europeana. Daca exista poluare ea trebuie raportata si nu ascunsa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`