Prima pagină » Eveniment-Social » Două spectacole din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești
Două spectacole din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Două spectacole din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

13 sept. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

La Reuniunea Teatrelor Naționale Românești au fost selectate două spectacole ale Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Abia întors din Serbia, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Niš, Naționalul ieșean se pregătește pentru un nou eveniment de amploare. Două piese recente sunt invitate, în această săptămână, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău: „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea, și „Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck, producție montată de Radu Afrim

Două spectacole ale Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași, prezente, în această perioadă, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. Astfel, Naționalul ieșean se pregătește pentru un nou eveniment de amploare. Două piese recente sunt invitate, în această săptămână, la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău: „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart, în regia lui Cristian Hadji-Culea, și „Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck, producție montată de Radu Afrim. Organizatorul festivalului este Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Spectacole din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

Spectacolele vor avea loc la Sala Mare a instituției gazdă, pe 17 septembrie („Domnul Vulpe”) și pe 18 septembrie („Trei piese triste”). Participarea celor două spectacole ale Teatrului Național Iași este susținută de Institutul Cultural Român (ICR). Cea de-a VII-a ediție a evenimentului de la Chișinău se va desfășura, în perioada 15-28 septembrie, sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

„În contextul războiului declanșat în Ucraina și a amenințărilor la adresa democrației și libertății venite din exterior, cultivarea prin artă a libertății de expresie și de creație, a gândirii independente și a spiritului critic a devenit o prioritate. Noi, oamenii de artă, simțim mai acut decât oricând imperativul de a menține credința și speranța că viața merită trăită în libertate, că prin violență, ură, teroare, prin «mână de fier» și agresiune militară nu poate fi construită o lume mai bună”, transmit oficialii Teatrului Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Republica Moldova.

Confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană

Organizarea ediției din acest an este o confirmare a susținerii oamenilor de cultură pentru decizia Consiliului European (CE) de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE). Piesa „Domnul Vulpe” de Larry Gelbart este în regia lui Cristian Hadji-Culea și scenografia lui Dragoș Buhagiar și a Iulianei Gherghescu. Ilustrația muzicală îi aparține lui Odry Bârcă, din distribuție făcând parte Călin Chirilă, Horia Veriveș, Petronela Grigorescu, Ada Lupu, Doru Aftanasiu, Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Andrei Sava, Robert Agape, Sebastian Pricop, Toma Rîșcă, Mihai Biholar, Teodor Babă, Iulian Lungu, Ștefan Pîslariu și Sebastian Ilașcu. „Trei piese triste” de Maurice Maeterlinck are scenariul și regia marca Radu Afrim, scenografia lui Cosmin Florea (Premiul pentru cea mai bună scenografie, Uniunea Teatrală din România (UNITER) 2022), video cu ajutorul lui Andrei Cozlac, coregrafia aparținându-i lui Radu Alexandru, pregătirea muzicală fiind asigurată de Diana Roman, în rolul asistentului de regie regăsindu-se Antonia Mihăilescu. Din distribuție fac parte Ada Lupu, Pușa Darie, Emil Coșeru, Ionuț Cornilă, Horia Veriveș, Diana Roman, Livia Iorga, Răzvan Conțu, Diana Raluca Amitroaie, Diana Vieru, Alexandra Azoiței, Ioana Fuciuc, Mălina Lazăr și Georgiana Zmău.

Așadar, spectacole din Iași la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *