Prima pagină » International » Două specii de amfibieni au provocat pagube de 16 miliarde de dolari

Două specii de amfibieni au provocat pagube de 16 miliarde de dolari

29 iul. 2022, 10:10,
BZI.ro, în International

Oamenii de știință care calculează daunele economice cauzate de dăunătorii invazivi din întreaga lume au descoperit că două specii de amfibieni sunt responsabile pentru mai multe daune decât oricare alta.

În trecut, în cotidianul BZI.RO se specifică un top al celor mai veninoși şerpi din lume. Primul loc era ocupat de şarpele vajnic.

Două specii de amfibieni, pagube de 16 miliarde de dolari

Două specii de amfibieni au provocat pagube de 16 miliarde de dolari, spun specialiștii. Broasca-taur american și șarpele de copac maro au provocat, împreună, daune globale de 16,3 miliarde de dolari (13,4 miliarde de lire sterline) din 1986. Pe lângă daunele ecologice, perechea invazivă a distrus culturile agricole și a declanșat pene de curent costisitoare.

Cercetătorii speră că descoperirile lor vor încuraja mai multe investiții pentru a ajuta la blocarea speciilor invazive în viitor. Scriind în Rapoarte științifice , oamenii de știință au considerat șarpele de copac maro ca fiind singur responsabil pentru daune în valoare totală de 10,3 miliarde de dolari – parțial prin răspândirea necontrolată în mai multe insule din Pacific.

În Guam, unde reptila a fost introdusă accidental de marinarii americani secolul trecut, populația actuală a șarpelui provoacă întreruperi în masă de curent, deoarece se alunecă peste firele electrice și provoacă daune costisitoare. Peste două milioane de șerpi de copac maro populează micuța insulă din Pacific, o estimare calculând până la 20 de locuitori pe acru din jungla din Guam. Se crede că ecosistemele insulare sunt mai vulnerabile la speciile invazive – unde reprezintă o amenințare mai mare de dispariție pentru animalele și fauna native.

Europa invadată de broaștele americane

În Europa, un număr tot mai mare de broaște taurine americane au necesitat programe de management ambițioase și costisitoare. Pentru a preveni răspândirea amfibianului – care poate crește până la 30 cm (12 inchi) în lungime și o jumătate de kilogram (17,6 oz) în greutate – oficialii au fost forțați să instaleze garduri scumpe anti-broaște în jurul locurilor cunoscute de reproducere.

Împrejmuirea doar a cinci iazuri pentru a împiedica scăparea amfibienilor a costat oficialilor germani 270.000 de euro (226.300 de lire sterline), a constatat un studiu mai vechi al UE, citat de autori. Se spune că amfibiul mănâncă aproape orice, inclusiv alte broaște taurine.

O altă specie, broasca comună coqui, a fost acuzată că a cauzat daune economice într-un mod diferit: cântecul lor extrem de puternic de împerechere se crede că a declanșat o scădere a valorilor proprietăților în zonele în care au sălășluit. Autorii studiului speră că descoperirile lor vor încuraja oficialii să investească mai mult în controlul dăunătorilor și în alte măsuri de biosecuritate în viitor.   Așadar, cele două specii de amfibieni au provocat daune uriașe pentru omenire. Desigur, dacă e să fim sincer, omenirea provoacă anual daune extrem de mare pentru planetă. Asta dacă e să luăm în calcul schimbările climatice provocate de omenire, defrișările constante, poluarea apelor planetei, distrugere ecosistemelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *