Vă prezentăm două rețete delicioase de supă de gulii, potrivite mai ales pentru a vă încălzi în zilele reci. Aceastea sunt ușor de preparat, iar dacă aveți mai mulți invitați la masă, puteți să dublați sau să triplați cantitatea ingredientelor.
Supă de gulii cu ouă și parmezan
Pentru această rețetă de supă albă și aromată aveți nevoie de un cartof alb de dimensiune medie (curățat și tăiat cubulețe), un cățel de usturoi curățat și tocat, o jumătate de linguriță de sare kosher, două căni de zeamă de pui sau apă, o jumătate de gulie de dimensiune medie, curățată și tocată mărunt sau dată pe răzătoare, o linguriță de zeamă de lămâie, două ouă mari, sare de mare și piper negru proaspăt măcinat, iar pentru servit – parmezan proaspăt ras, ulei de măsline extra-virgin și iaurt.
Într-o cratiță de dimensiuni medii, la foc mediu-mare, adăugați cartofii, usturoiul, sarea și apa. Lăsați compoziția să ajungă la punctul de fierbere, apoi reduceți focul. În timp ce cartofii fierb, tăiați gulia. Îndepărtați tulpinile groase și rigide și tăiați gulia în bucăți mici. Adăugați bucățile de gulie în cratiță și lăsați supa să fiarbă timp de două minute.
Tăiați frunzele de gulie mărunt și adăugați-le în cratiță. Dacă este necesar, adăugați mai multă apă pentru a acoperi toate ingredientele. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați supa să fiarbă timp de 8-10 minute. Supa este gata atunci când cartofii și frunzele de gulie sunt moi.
Încorporați zeama de lămâie în supă. Gustați și condimentați cu sare și piper, după gust. Pentru a finaliza, spargeți ouăle în cupe de măsurare și lăsați-le să alunece cu grijă în supă. Turnați puțină supă peste ouă cu un polonic și mai lăsați-le să fiarbă timp de 4 minute cu capac. Puteți adăuga parmezan ras sau puțin iaurt în farfurii atunci când serviți supa.
Supă cu perișoare din ficăței
Această supă de gulii cu perișoare din ficat este o opțiune sățioasă și vitaminizantă, recomandată îndeosebi pentru copii și pentru cei aflați în convalescență. Pentru a o prepara se vor folosi 4-5 gulii mari, o țelină, un cartof, un ou, 2 morcovi, cimbru, 4-5 ficăței de pasăre, 10-12 tije fire de pătrunjel, două linguri de făină și 3 litri de apă.
Curățați guliile, cartoful, țelina și morcovii. Tăiați legumele în felii și spălați-le cu apă rece. Puneți-le la fiert în apă clocotită. Legați cu sfoară formând un buchet din pătrunjel, frunze de țelină și cimbru, și adăugați-l în supă pentru a fierbe timp de 30 de minute, apoi nu uitați să îl îndepărtați. Scoateți legumele și pasați-le asemena piureului de cartofi, iar apoi adăugați-le în supă. Asezonați cu sare după gust și lăsați supa să fiarbă la foc mic.
Pregătiți perișoarele din ficățeii fierți și tocați fin, amestecându-i cu un ou, verdeață tocată, sare și făină. Pentru a le da un gust fin și catifelat, încorporați și o lingură de unt moale. Luați cu lingurița din amestec și puneți perișoarele la fiert în apă clocotită. Lăsați-le să fiarbă până se ridică la suprafața apei, apoi scoateți-le și puneți-le în supa pasată. Lăsați supa de gulii cu perișoare de ficăței să mai fiarbă încă 15 minute, iar apoi opriți focul. Serviți-o caldă, alături de crutoane de pâine prăjită sau ca atare.