Două profesoare din Iași fac naveta de ani de zile. Roxana Coțovanu și Ana-Maria Turcanu predau engleză, respectiv limba și literatura română la Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” din comuna Scânteia, județul Iași. În ciuda orelor petrecute pe drum, cadrele didactice nu s-au gândit niciodată să renunțe
Roxana Coțovanu și Ana-Maria Turcanu, profesoarele care se află de peste 20 de ani la Școala Gimnazială „Axinte Uricariul” din comuna Scânteia, județul Iași, au povestit reporterilor BZI ce înseamnă pentru un cadru didactic naveta cu trenul și microbuzul zi de zi, astfel încât într-un final să ajungă în fața elevilor.
„Cine spune că profesorul stă câteva ore la școală și apoi e gata programul nu știe ce înseamnă educația. Eu sunt profesoară de limba română de 22 de ani la aceeași școală. În fiecare zi merg cu trenul, cumpăr materiale din banii mei, înainte nu era decontat deloc transportul, mai ales la microbuz… Toți colegii mei ajung la școală cu unul dintre mijloacele astea de transport în comun. Ne trezim în fiecare dimineață la ora 05:00”, a declarat Roxana Coțovanu.
Fac naveta din Iași la Scânteia zi de zi
Deși naveta pare extrem de dificilă și obositoare pentru majoritatea oamenilor, profesoarele care petrec aproximativ două ore pe zi în mijloacele de transport consideră că totul a devenit firesc, problema principală fiind reprezentată în special de salariul din care angajatele „rup” lunar atât pentru navetă, cât și pentru materiale didactice.
„Eu merg cu trenul pentru că am rău de microbuz, mă trezesc la ora 05:10 și ajung acasă la ora 16:00. Sunt 35 de kilometri la mijloc. La tren, 130 de lei este abonamentul, acum se decontează integral, dar până mai ieri, ani de zile, s-a decontat doar un sfert. La microbuz costă 450 de lei abonamentul și se decontează doar o parte din sumă, mai exact 250 de lei.
În cazul ăsta, până anul trecut, cei care alegeau microbuzul primeau înapoi doar 95 de lei. Oamenii nu se gândesc că, după-amiază, un profesor are de pregătit fișe, de corectat, chiar și în vacanța de vară sunt lucruri de făcut. Vara mergem la școală dimineața, până pe la ora 12:00. Noi nu renunțăm, nu ne-am gândit niciodată la asta”, a precizat Roxana Coțovanu.
Ana-Maria Turcanu: „Cerințele sunt mari, resursele puține”
Ana-Maria Turcanu, colega de cancelarie a Roxanei Coțovanu, se deplasează cu microbuzul.
„Eu predau engleză. Locuiesc în Tătărași. Dacă merg cu tramvaiul până la gară, de unde iau microbuzul, mai fac 40 de minute. Ca să vă închipuiți cât timp petrecem pe drum. Spre deosebire de tren, microbuzul are program mai flexibil. Eu ajung în jur de ora 15:00 acasă. Folosim un top de hârtie pe zi, primim înapoi unul pe săptămână. Cerințele sunt mari, resursele puține.
Lumea nu știe că noi trebuie să îndeplinim un număr de credite și numărul acesta se obține doar prin cursuri. Un singur curs are 18-20 de credite și costă în jur de 350 de lei, bani pe care noi îi scoatem din propriul buzunar și nu se decontează niciodată. Apoi sunt examenele pe care un cadru didactic le dă. De la titularizare, până la cele de grad, activități, proiecte. Am vechime de 17 ani, cu tot cu dirigenție, spor, salariul se apropie de 4.000 de lei”, a menționat Ana-Maria Turcanu.
Nimeni nu le contestă dragostea pentru meserie etc. dar dacă luau examenul de titularizare erau în oraș.
Sunt niște examene grele.
Fără supărare, d-le Ion, dar și în mediul rural sunt foarte mulți profesori titulari. Titularizarea înseamnă garanția că postul respectiv, dacă nu piere/pleacă din țară/ deținătorul, îi aparține până la pensie. Nu mai dați cu pietre, nu sunt catedre în orașe pentru toate cadrele didactice din România, iar dificultatea examenelor și obligațiile de serviciu sunt aceleași, dar pentru cei care locuiesc în oraș și fac naveta se adaugă timpul necesar deplasării. Există profesori titulari care fac naveta Iași – Pașcani/Tg. Frumos, etc, pentru că din meditații și salariile lor nesimțite nu au fost în stare să-și cumpere nici măcar două case
Le stiu pe doamne pt ca si eu fac naveta cunacelasi tren.Se intorc la ora 14 nu 16,cursuri platesc si eu din buzunar,platesc cotizatie la colegiu tot din buzunar iar naveta nu s-a decontat niciodata in sanatate.Salariul unei asistente este cu 500 lei mai mare,cu spor de 50 la suta pt ca lucreaza cu bolnavi psihici care au savarsit fapte penale grave,cu ture de 12 ore inchise cu acesti pacienti,cu sambete si duminici lucrate,cu 7-8nopti ture de noapte pe luna!!!Psihologii si asistentii sociali au acelasi salariu!Ei ce ar trebui sa ceara???
Dreptate socială! Nimeni nu cere! De ce oare? N-o înțelegem sau nu ne place?
S-au gandit cumva sa locuiasca la Scanteia? Liniste, aer curat, curte, gospodarie… Vorbesc serios.
S-a facut vreo grevă când s-a introdus educatia de gen si cand se scoate istoria României din programa?
S-a rasturnat caruta cu prosti prin comentarii. Multi au impresia ca daca nu ai luat titularizarea, predai la tara. Fals. NU POTI PREDA IN INVATAMANT DACA NU IEI NOTA DE TRECERE LA TITULARIZARE!!!! Posturile de la oras nu se scot niciodata la titularizare deoarece sunt doar date prin transfer la profesorii cu pedigree. Oricum e mai convenabil sa predai la tara, doar ca pierzi 2 ore zilnic pe drum
Statul român trăiește efectiv din astfel de codoșlâcuri. Mai ia 100, mai ia 1000, care e brut, că net e mai puțin, mai ia 400, dar să vezi, că nu-s 400, fiind mai puțin. Fundamentul rromâniei e din astfel de borâciuni, furtișaguri, manipulări și minciuni. Cât s-o mai putea ? Nu mult, pentru că oamenii au cam început să se sature. Și de statul român, și de împuțiciunile lui. Și va veni o vreme a socotelilor, n-aveți grijă. Mult nu mai e, până când statul român va rămâne cu specialii. Doar cu ei.
Bună ziua,cu tot respectul pentru munca depusă de un profesor:vacantele unui cadru didactic însumează câteva luni pe an; dacă se duc vara la școală până la ora 12 ce fac mai exact acolo?(omoară timpul cum spun englezii…).
Câți bani din meditații nedeclarați la ANAF câștigă lunar?
Câți bani cotizează forțat părinții pentru materialele didactice?!
Ar trebui mai multă decentă din partea unui profesor luând în considerare cele de mai sus.Minciunile prin omisiune sunt tot minciuni.
În același timp trebuie să respectăm contribuțiile depuse la educația copiilor de profesorii inimoși,bine pregătiți care nu terorizează psihic copiii să învețe noțiuni care nu le vor folosi niciodată în viața!
Voi ăștia care tot o trageți cu profesorii, că muncesc puțin, că au vacante lungi, că nu merită 2 lei in plus la salariu, de ce nu va educați voi odraslele acasă mă (oricum cei 7 ani nu ii mai au fiindcă sunteți părinți cu un sfert de norma), de ce vă țineți mă copiii pe la afterschool și fugiți de ei ca dracu’ de tămâie? De când se educa copiii numai de către stat mă? Oamenii aia că va suporta odraslele needucate atatea luni pe an nu merita un ban in plus?
ALOOOOO, ALOOOOOOOOOO !!!! Poți lua si 10 la titularizare, dar dacă nu prinzi post în oraș, e normal să te duci unde prinzi !!!!! Saaaau, iei 10 nu prinzi post și devii suplinitor !! TREZITI-VĂ OAMENI NEBUNAȘI !!!!! A preda la țară nu e o nenorocire și nici o rușine !!!! Oameni fără cap și coadă ce sunteți !! Așa vă mai place bârfa și prostia !!!