Prima pagină » Local » Două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate. Radu Botez: „Vom achiziționa și niște mini-magazine pe care le vom amplasa în piețe”

Două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate. Radu Botez: „Vom achiziționa și niște mini-magazine pe care le vom amplasa în piețe”

01 feb. 2023, 02:00, 5 ,
Alexandra MAISNER, în Local

Două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate. Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața Iași, a anunțat noi investiții în cadrul Piețelor Păcurari și Nicolina, piețe în care lipsa vitrinelor frigorifice constituie o problemă majoră

Anul trecut, fostul viceprimar Radu Botez a fost numit director interimar în cadrul EcoPiața Iași. Acesta a fost nevoit să găsească soluții pentru multitudinea de probleme ce au fost lăsate în urmă de vechea conducere, mai exact de fostul director Cristinel Stărică. Astfel, cele mai mari schimbări sunt legate de încasări. Radu Botez, directorul interimar, a transmis faptul că anul trecut EcoPiața a reușit să genereze profit, iar prin acest lucru a reușit să acopere pierderile financiare cu care s-a confruntat instituția.

Piata Iasi

În piețele Nicolina și Păcurari sunt probleme majore din cauza lipsei vitrinelor frigorifice

Două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate

Piata agroalimentara Pacurari

Piața agroalimentară Păcurari va fi modernizată

EcoPiața deține, în prezent, 11 puncte de lucru, iar șapte dintre acestea sunt piețe agroalimentare. Mai exact, Piața Alexandru Cel Bun, Piața Nicolina, Piața Sudului, situată în CUG, Piața Independenței, Piața Hala Centrală, Piața Dacia și Piața Păcurari. În prezent, doar două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate în mod prioritar.

Mai exact, potrivit celor transmise de către directorul interimar, Radu Botez, micii întreprinzători din Piețele Păcurari și Nicolina vor beneficia de vitrine frigorifice noi. Acestea au fost achiziționate încă din timpul vechii conduceri, dar nu au fost date niciodată în folosință.

„Modernizările la EcoPiața, cele structurale, mai exact ce țin de construcții, acoperișuri și altele, trebuie făcute cu aportul Consiliului Local. Tot ce este acolo nu aparține de EcoPiața. EcoPiata doar administrează. Vom mai cumpăra niște vitrine frigorifice, acestea costă între 4.000 și 8.000 de lei, în funcție de producător și de consumul aferent, vom schimba lucrurile. Dorim să schimbam în Piețele Păcurari și Nicolina, tarabele vechi, cu vitrine frigorifice, dar, fiind frig, deocamdată nu am reușit acest lucru.

Eu speram să facem acest lucru săptămâna aceasta. Ne dorim să dăm o față mai bună Pieței Păcurari și Pieței Nicolina, pentru că în cele două avem probleme majore în ceea ce privește lipsa facilităților. Pe parcursul timpului, le vom acoperi pe toate. Avem în plan achiziționarea unor module. Acestea vor arăta ca niște mini-magazine, dar acest lucru se va putea face după ce va trece perioada iernii. Deocamdată, acum nu avem încasări și de abia reușim să plătim impozitele pe construcțiile existente.

În momentul de față sunt aproximativ 650 de tarabe care ar trebui sa aducă încasări, însă aceste încasări reprezintă aproximativ 40 la sută din încasările dintr-o lună. În perioada septembrie – noiembrie au fost încasări ce ne-au oferit posibilitatea să putem plăti salariile”, a precizat Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața.

În luna august a anului 2022, Radu Botez a fost numit director interimar, în locul fostului director Cristinel Stărică. Acesta a susținut atunci și susține și în prezent faptul că nu dorește să participe la concursul pentru ocuparea funcției de director în cadrul EcoPiața Iași.

„Deocamdată nu s-a declanșat concursul, probabil va fi într-un viitor apropiat, însă eu nu, nu voi participa”, a susținut Radu Botez.

EcoPiața plătește către Primăria Iași jumătate din profitul realizat

Radu Botez, director interimar EcoPiața Iași

Radu Botez, directorul interimar EcoPiața Iași, nu va participa la concursul pentru ocuparea funcției de director

Primăria Municipiului Iași încasează din partea EcoPiața Iași jumătate din profitul înregistrat. Astfel, după un prim calcul, instituția ar putea înregistra profit pentru anul 2022. Mai exact, profitul net provizoriu raportat pentru anul trecut este de 468.288 de lei, însă această sumă mai poate suferi modificări din cauza plăților ce urmează să fie efectuate. În acest sens, Radu Botez a precizat faptul că în 2022 a reușit să mai echilibreze din pierderile anilor precedenți.

„Am avut și profit anul trecut. Am reușit să echilibrăm pierderile, chiar dacă acestea au fost mici, am reușit să le acoperim. Am făcut și profit, iar prin acest profit vom da și niște bani primăriei. Mai exact, din profitul înregistrat, EcoPiața trebuie să achite către Primăria Municipiului Iași un procent de 50 la sută.

Încercăm în continuare să ne menținem pe linia de plutire până când vor începe piețele să funcționeze. Mai exact, acest lucru se va întâmpla prin martie. Impozitele ce trebuie plătite de către EcoPiața sunt în jur de 400 de mii de lei, cota din impozitul pe profit, acei 50 la sută, este încă neclară, dar vom avea și acolo de achitat undeva la peste 100 de mii de lei.

În ceea ce privește salariile, acestea au o valoare între 350 de mii de lei și 360 de mii de lei lunar”, a mai precizat Radu Botez, directorul interimar al EcoPiața.

Două piețe agroalimentare din Iași vor fi modernizate. În Piețele Păcurari și Nicolina, unde au fost înregistrate probleme, urmează să fie montate noi vitrine frigorifice de care să poată beneficia micii întreprinzători.

Comentarii
  • Fosila asta comunista de Botez mai traieste ? Noroc de tovarasul lui de armea, nea Chirica miliardaru’ care l-a bagat iar pe functie publica (cu salar mega triplu comparativ cu aia de fost vice-primar) sa mai suga un pic acadeaua pe la bugetari. Niciodata nu l-am inteles pe Botez, invarte banii cu lopata (logic, si asta este fost dezvoltator imobiliar, in Bucium a ridicat vile), dar este lipit de institutii publice. Probabil unii mananca cu doua guri. Cat despre activitatea de la Ecopiata, pai Ecopiata trebuie inschisa de tot, iar ce avem noi in Iasi nu sunt piete, sunt un fel de oboare din anii 90′. Nu-si justifica maharii astia salariile, nici macar 1%. Decat sa revitalizezi o companie (SRL), mai bine o iei de la zero, o ridici de la zero. Dar la bugetari nu ai cum sa ai cerintele astea, pentru ca sunt prea inapti pentru secolul asta.

  • Care piețe? Parcă s târguri de țară gen podu iloaei

  • Aceste mini magazine sunt ale voastre din primărie, dealtfel cum aveți în toate piețele…

  • Pentru cine modernizati?…pentru niste smecheri care cumpara din p-ta CUG si vand la specula in p-ta Nicolina. Sa modernizati doar pentru cativa producatori, chiar daca ar fi numai 10! Ca sa mai adaugam si puzderia de betivi, carausi, vanzatori ambulanti de haine, peturi pentru lapte, tiganii cu tigari. Ce sa mai spun……este oribil, oribil….

  • Propunere!
    Vopsiți tarabele verzi ptr producători
    Roșii ptr speculanți!
    La Nicolina unii vb f urat .și chiar
    piata din Alexandru (la brânză)
    Daca nu accepți produse alterate te fac de tot …..l .Păcat Iașul centrul culturii ….luați măsuri ptr comportamentul nefiresc al unora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *