Marți, 3 decembrie 2019, la ora 15.00, în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE au fost prezente două personalități aparte, sensibile și dedicate unui univers special. Într-un dialog elegant, interesant și încărcat de emoție participă Roxana Ota, doctor în muzică respectiv profesor titular la catedra de pian a Colegiului Național de Artă Octav Băncilă. Alături de domnia sa a fost Daniela Ciocoiu, profesor de educație muzicală, de canto clasic sau de pian, tot la colegiul Băncilă. Ambele sunt persoane implicate, formatoare a generaţii și generații în universul muzical. Pe de altă parte, sunt și oameni implicați în viaţa artistică și culturală a Iașului.
O viaţă dedicată Muzicii
Roxana Ota considera, într-un interviu, ca: „Efectul muncii pe care o desfăşor asupra vieţii mele personale e unul cât se poate de profund şi pozitiv. Zi de zi lucrez cu elevii mei pentru a atinge performanţe de top, iar asta simt că-mi activează (într-o formă indirectă ce-i drept) instinctele materne la maximum. Formez campioni şi sentimentul acestei responsabilităţi imense nu-l pot compara decȃt cu acela faţă de propriul copil. Sunt sigură că atunci când va veni vremea voi fi o mamă bună, atentă la toate detaliile care fac dintr-un copil un învingător şi un adult fericit”. Plecând de la toate acestea, aceasta a dialogat despre munca de la catedră și proiectele în care este implicată.
A început să cânte la pian de la o vârstă fragedă
Roxana Ota a început să studieze pianul când încă nu începuse să înveţe abecedarul. Pe când avea 5 ani, tatăl i-a cumpărat ei şi fratelui ei – muzicianul Bogdan Ota, o pianină veche de care artista ieşeană s-a despărţit abia când şi-a dat doctoratul în muzică. De ani buni, aceasta predă lecţii de pian la colegiul de Artă din Iaşi loc unde a pregătit și inițiat în tainele pianului sute de elevi. Unii au ajuns acum studenţi la cele mai importante unităţi de învăţământ din lume, alţii au strălucit pe cele mai importante scene obţinând peste 50 de distincţii internaţionale pentru România. Cu toate acestea, autoritățile responsabile nu investesc suficient pentru a-i răsplăti, susține și promova pe aceștia.
A studiat la Deutsche Oper Berlin.
Absolventă a Colegiului Octav Băncilă din Iași, Daniela Ciocoiu urmează studiile de licență la Universitatea Națională de Arte George Enescu, specializarea Canto clasic, la clasa conf.univ.dr. Adriana Severin și cele de master la aceeași specializare și același profesor. Am putea intui sursa principală a poțiunii despre care vorbeam, având în vedere întâlnirile artistice, profesionale deosebit de valoroase dintre profesor și ucenic. Între anii 2014-2016 urmează studiile doctorale (avându-l ca mentor pe prof.univ.dr. Gheorghe Duțică, un alt mare inițiat și înzesterat în transmiterea de valori perene) beneficiind de două burse doctorale de mare însemnătate pentru evoluția tinerei profesooare: bursa oferită de Academia Română – Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii și cea oferită de Deutsche Oper Berlin. În anul 2016 obține titlul de Doctor în muzică.
Inițiatoarea și coordonatoarea Proiectului Cultural-educativ Concerte-lecție la Palatul Culturii din Iași
Profesorul Daniela Ciocoiu este activă nu doar ca profesionit pe zona educației muzicală, de canto clasic sau de pian. Ea este este preocupată de tot ce o înconjoară, de la educația muzicală, până la cea sanitară, rutieră etc. punând accentul pe îmbunătățirea calității vieții, pe valorificarea potențialului creator al fiecăruia dintre noi. Dintre cele mai reprezentative activități pe care le cunoaștem, enumerăm: a pus în scenă numeroase spectacole de muzică și teatru pentru copii, obținând foarte multe premii atât în calitate de profesor, cât și ca interpret, regizor, scenarist etc.; cântă muzică vocal-simfonică, operă, lied etc.; apare în emisiuni de radio și televiziune; susține prelegeri în conferințe, colocvii, simpozioane; este membră în diferite jurii de specialitate; a scos la lumină opera pentru copii (dar și pentru oameni mari) montând Spiriduşul artist de Diana Cotoman (rol – Steaua de mare), Capra cu trei iezi de Alexandru Zirra (rol – Iedul III), Povestea micului Pan de Laurenţiu Profetă (rol – Wendy).
Așadar, alături de cele două distinse și elegante doamne s-a dialogat pe acest plan fabulos al muzicii.