Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) au anunțat vineri, 7 ianuarie 2022, că 2 pacienți infectați cu varianta Omicron sunt la terapie intensivă. Până în prezent au fost raportate, pe teritoriul țării noastre, 183 de îmbolnăviri cu noua tulpină de COVID-19.
Anunțul privind cele două persoane aflate la ATI cu varianta Omicron a fost făcut de Adriana Pistol, șefa Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.
„Din cazurile pe care le cunoșteam – 183 cazuri secvențiale – 30 dintre acestea sunt spitalizate și două sunt chiar în ATI, fiind vorba de 2 persoane cu boli cronice importante”, a spus Adriana Pistol, șefa INSP.
Creșterea cazurilor cu varianta Omicron este îngrijorătoare
România au fost confirmate alte 91 de cazuri noi de infectare cu cea mai recentă formă a virusului COVID-19, fiind descoperite, în mod oficial, un total de 183 de cazuri în țara noastră. Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 05 ianuarie 22, că s-au dublat cazurile de infectare cu tulpina Omicron.
Cele 91 de cazuri noi de infectare au fost confirmate de către Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” și Institutul ”Cantacuzino”. Este vorba despre 46 de bărbați și 45 de femei cu vârste cuprinse între 0 și 80 de ani din București și județele Ilfov, Brașov, Sibiu, Constanța, Harghita, Mureș, Tulcea, Argeș, Călărași, Maramureș. Călărași, Caraș Severin, Prahova, Timiș și Satu-Mare. Patru dintre noii pacienți sunt copii, 9 au fost înregistrate cu istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia și Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate anti-COVID-19.
Europa a înregistrat deja peste 100 de milioane de cazuri COVID-19 de la începutul pandemiei, din care peste cinci milioane de cazuri noi doar în ultima săptămână a anului 2021. Ratele de infectare cresc semnificativ în Europa de Vest, iar numărul mare de români stabiliți în țările vestice și care călătoresc este unul dintre motivele pentru care au fost adoptate noi măsuri de prevenire și combatere pe teritoriul țării noastre.
Dintre persoanele infectate cu varianta Omicron, unele dintre acestea sunt vaccinate, altele nu.
Vaccinul nu ne ferește de varianta Omicron
În contextul valului 5, dintre persoanele infectate cu varianta Omicron, unele dintre acestea sunt vaccinate, altele nu. Datele arată că deși noua variantă nu este atât de agresivă precum varianta Delta, vaccinarea anti-COVID are o eficiență redusă în fața noii mutații. Totuși, toate formele de vaccin disponibile în prezent reduc semnificativ numărul persoanelor care ajung să fie internați la spital, precum și numărul deceselor. Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a declarat că în cazul variantei Omicron riscul de reinfectare a celor trecuți deja prin boală este de cinci până la zece ori mai mare decât în cazul variantei Delta.
„Datele din viața reală ne arată că în momentul de față vaccinarea împotriva COVID-19 are o eficiență mult redusă față de protecția împotriva infecției, incluzând aici și cazuri asimptomatice și față de cazurile simptomatice, însă, cu toate acestea, se menține o protecție ridicată față de spitalizare, față de formele severe și față de decese, cu atât mai mult cu cât administrarea dozei de booster crește foarte mult protecția atât față de infecție pentru boala simptomatică, cât și față de spitalizare și deces”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Având în vedere că s-au dublat cazurile de infectare cu varianta Omicron, se recomandă respectarea măsurilor de prevenire și combatere stabilite de guvern, evitarea spațiilor aglomerate și purtarea corespunzătoare a măștii în spațiile publice interioare.