Prima pagină » Actualitate » Două persoane au beneficiat de transplant de cornee la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Un bărbat și o femeie, aproape orbi, pot vedea din nou. Donatorul a fost un copil de 13 ani, aflat în moarte cerebrală
Două persoane au beneficiat de transplant de cornee la Spitalul

Două persoane au beneficiat de transplant de cornee la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași! Un bărbat și o femeie, aproape orbi, pot vedea din nou. Donatorul a fost un copil de 13 ani, aflat în moarte cerebrală

14 iul. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Ieri, două persoane au beneficiat de transplant de cornee la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Un bărbat de 38 de ani și o femeie de 56 de ani, cu probleme oculare extrem de grave, au putut vedea din nou, datorită unui copil de 13 ani aflat în moarte cerebrală. Aflând că îl vor pierde, părinții au decis să doneze corneea și ficatul, acestea fiind trimise la Iași. Cei doi pacienți erau înscriși pe lista de așteptare de 5 ani

Două persoane care nu puteau vedea din cauza unor probleme oculare extrem de grave au beneficiat ieri, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, de transplant de cornee. Cei doi pacienți, un bărbat și o femeie, erau înscriși pe lista de așteptare de 5 ani. „Bărbatul de 38 de ani suferea de Leucom cornean vascularizat și cataractă complicată, iar femeia de 56 de ani era diagnosticată cu distrofie Fucks, o modificare în structura corneană. Bărbatul avea corneea albă, nu vedea aproape deloc, iar femeia aproape că orbise din cauza complicațiilor aduse de boală”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.

Operația de transplant de cornee a fost un succes și pacienții vor reveni periodic la control

Medicul Camelia Bogdănici spune că în câteva zile cei doi pacienți care au beneficiat de transplant de cornee la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași vor putea fi externați. Aceștia își vor relua activitatea socială și vor putea vedea din nou.

„Intervenția chirurgicală a decurs fără probleme, iar pacienții vor putea fi externați în 4-5 zile. Vor fi nevoiți să revină periodic la control. Pe lista de așteptare mai avem încă 70-80 de persoane care au nevoie de transplant de cornee. În momentul în care medicii sunt anunțați că vor primi corneea de la un donator aflat în moarte cerebrală, atunci ne mobilizăm și contactăm 3-4 pacienți. Li se fac analizele specifice, iar cei eligibili beneficiază de transplant”, mai spune prof. dr. Camelia Bogdănici.

La Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă pacienți cu urgențe din toată Moldova

Clinica de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași este extrem de aglomerată. Pacienți din toată regiunea Moldovei care reprezintă o urgență sunt transferați la clinica din Iași. În acest moment, Clinica de Oftalmologie de la Iași este și singurul centru public din România în care se face transplant de cornee.

„Suntem în permanență aglomerați. În fiecare zi primim câte 3-4 pacienți care reprezintă o urgență medicală. Din regiunea Moldovei sunt transferați cu toții aici. Mai e o singură clinică de Oftalmologie la Suceava care s-a redeschis, dar funcționează cu un singur medic. Pe listele de așteptare pentru intervenții chirurgicale sunt zeci de pacienți înscriși la fiecare medic”, mai spune prof. dr. Camelia Bogdănici.

De la copilul de 13 ani a fost prelevat și ficatul, care a fost transplantat unei femei diagnosticate cu o boală genetică gravă

De la copilul de 13 ani din Târgu Mureș, aflat în moarte cerebrală, a fost prelevat și ficatul. Pe lângă transplantul de cornee de care au beneficiat doi pacienți de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, sâmbăta trecută, o femeie diagnosticată cu o boală extrem de gravă și rară a primit ficatul de la copilaș.

„Singura șansă pentru pacienta de 47 de ani era transplantul de ficat. Femeia a fost dignosticată cu Boala Wilson, o boală genetică. Aceasta avea ficatul distrus de acumularea de cupru. În Boala Wilson, cuprul se depune pe diverse organe, afinitate mai mare având ficatul și creierul. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar starea pacientei este stabilă”, spune dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`