Prima pagină » Eveniment-Social » Două noi poiecte de investiții la Universitatea ”Cuza” din Iași

Două noi poiecte de investiții la Universitatea ”Cuza” din Iași

16 mart. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În zona Copou din Iași se pregătesc două noi poiecte de investiții în clădiri! Astfel, Universitatea ”Alexandru Iona Cuza” din Iași pregătește mansardarea Corpului D al instituției și, respectiv, ridicarea unui nou cămin pe Strada Titu Maiorescu. Acestea așteaptă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași

Două noi proiecte de investiții în importante clădiri amplasate în zona Copou. Acestea sunt dezvoltate de Universitatea ”Alexandru Iona Cuza” (UAIC) din Iași. Instituția se pregătește de mansardarea Corpului D a instituției și, respectiv, de ridicarea unui nou cămin pe Strada Titu Maiorescu. Acestea așteaptă avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI) din cadrul Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Noi proiecte de investiții la Universitatea ”Cuza” din Iași

La Corpul D, deja, lucrările de reabilitare constau în schimbarea tâmplăriei din lemn cu una din lemn stratificat. Suprafața totală de tâmplărie schimbată este de 1.304,60 metri pătrați (mp) (suprafață ferestre-952,00 mp, suprafață uși exterioare-51,30 mp și suprafață uși interioare-301,30 mp). Valoarea totală a investiției este de 2.109.559,41 lei. De asemenea, clădirea a beneficiat și de dotări adaptate utilizării de către persoane cu dizabilități locomotorii și de un lift. Construcția beneficiază și de o curte interioară. Aici sunt amfiteatre, săli de curs, o bibliotecă și o bază sportivă pentru studenții de la Educație Fizică și Sport.

O construcție nouă, de 20.406 metri pătrați și cu 5 etaje, va fi ridicată în zona Copou, Iași

Pe de altă parte, UAIC vizează o nouă construcție nouă, de 20.406 metri pătrați și cu 5 etaje, ce va fi ridicată în zona Copou, Iași. În acest imobil spectaculos vor fi investite aproximativ 25 de milioane de lei. Pe data de 4 octombrie 2021 a fost semnat ordinul de construcție. Căminul va avea peste 250 de locuri. Acum are loc proiectarea, urmând ca, de anul acesta, timp de 16 luni, să fie executate efectiv lucrările. Proiectant-elaborator este arhitect Octavia Popeea-SC Oopy Arhitectura SRL, beneficiară-SC Oopy Arhitectura SRL, care este împuternicita Companiei Naționale de Investiții (CNI) de către Universitatea ”Cuza”.

Licitația a fost adjudecată de asocierea SC Das SRL Iași-SC Oopy Arhitectura SRL din București. Prima este deținută de afaceristul Gheorghe Avram, iar în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 197,4 milioane de lei și un profit 19,9 milioane de lei. Societatea are 229 de angajați. Cea de-a doua firmă este deținută de Octavia Popeea, iar în 2020 a avut o cifră afaceri de 3,8 milioane de lei, un profit de 259.260 de lei și 10 angajați.

Noul cămin include amplasamentul constituit în suprafață totală de 20.406 metri pătrați

Pe de altă parte, căminul va avea un regim de înălțime S+D+P+5E și va dispune de 99 de camere, 4 dintre acestea fiind destinate persoanelor cu dizabilități, dar și o parcare subterană cu 42 de locuri. În total (25 de milioane de lei este suma destinată doar construirii), a fost alocată suma de 46.837.144,29 lei (aproximativ 10 milioane de euro), dintre care 45.315.176,70 lei sunt de la Compania Națională de Investiții, acesta fiind cel mai mare proiect finanțat de CNI în județul Iași. În acest context, va fi demolat un beci și reamenajată zona din spatele Cantinei ”Titu Maiorescu” de la ”Cuza”, respectiv realizarea unui bazin pentru rezervă de apă. După finalizarea lucrărilor de construcție se vor organiza, conform legislației în vigoare, licitații în vederea achiziționării mobilierului și aparaturii necesare.

Prin acest proiect pentru o construcție nouă, de 20.406 metri pătrați și cu 5 etaje, în zona Copou, Iași, capacitatea UAIC de a oferi cazare studenților va crește cu aproximativ 5 la sută. Totul prin noi proiecte de investiții în clădiri, demarate în zona Copou din Iași ale Universității ”Cuza”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *