În ultima săptămână au izbucnit în Iași două noi focare de pestă porcină africană, respectiv în comunele Țigănași și Mircești. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași trebuie să închidă un număr total de 11 focare apărute în județ începând cu luna iulie 2021. Până în prezent au fost îngropați 50 de porci afectați de virusul PPA
Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași trebuie să închidă două noi focare de pestă porcină africană (PPA) izbucnite în comunele Țigănași și Mircești. Alte focare mai sunt în orașul Podu Iloaiei, în comuna Țigănași, în satul Stejari, în satele Zagavia și Scobinți, comuna Scobinți, în satul Maxut, comuna Deleni, dar și în satul Todirel, din comuna Bârnova.
Alte focare de PPA au izbucnit în satele Vânători și Cârniceni. Potrivit DSVSA Iași, au fost afectați 64 de porci mistreți, 13 dintre aceștia fiind găsiți morți după ce s-au infectat cu virusul pestei porcine africane, iar alți 50 au fost uciși de specialiștii din cadrul instituției. Astfel, un porc din satul Todirel, din comuna ieșeană Bârnova, a fost sacrificat, fiind confiscat și incinerat. Problema rămâne în continuare la mistreți, unde s-au înmulțit cazurile.
DSVSA Iași a impus noi măsuri de biosecuritate pentru a închide focarele de pestă porcină africană
Potrivit DSVSA Iași, au fost uciși în acest an în jur de 400 de porci mistreți afectați de virusul PPA. Numărul de porci afectați a crescut, mai ales în această vară.
„Nu putem închide focarele de pestă la porcii mistreți atât de repede. Durează câțiva ani să scăpăm de această boală. Noi le transmitem în continuare fermierilor să fie atenți de unde iau hrana animalelor, să respecte condițiile impuse”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.
Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași, pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.
Specialiștii din cadrul DSVSA au analizat în acest an aproape 1.000 de probe de la porci suspecți de pestă africană
Tot în cadrul laboratorului DSVSA Iași, au fost analizate 996 de probe privind pesta porcină africană, din care 479 de probe provin de la porcii domestici și alte 517 – de la mistreți. La 55 de probe s-a confirmat virusul PPA, la porcii domestici, iar, la porcii mistreți vânați, au fost testate 382 de probe, dintre care 10 au fost pozitive. La porcii mistreți morți, dintre cele 135 de probe verificate de specialiștii din cadrul laboratorului DSVSA Iași, 128 au fost pozitive.
La începutul lunii iulie 2021, toate focarele de PPA erau închise de DSVSA Iași, inclusiv la o fermă cu 800 de capete din comuna Gorban, însă, din cauza porcilor mistreți, virusul s-a transmis din nou la cei domestici.