Două noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite în Iași la porcii domestici și mistreți. În prezent sunt active 7 focare, la suinele din gospodăriile ieșenilor, iar sute de porci mistreți au fost găsiți morți după ce s-au infectat cu virusul. Medicii veterinari iau măsuri pentru ca focarele să fie stinse
În ultima săptămână au izbucnit două noi focare de pestă porcină africană, în județul Iași. Unul a fost descoperit în gospodăria unui ieșean care crește porci domestici, iar un alt focar de pestă porcină s-a înregistrat la porcii mistreți. În prezent sunt active 7 focare în 6 comune din județul Iași, iar 300 de mistreți au fost uciși de virusul pestei porcine africane (PPA). În intervalul 14 – 20 mai 2021 au fost înregistrate 12 focare noi de PPA în toată țara și alte 22 au fost stinse.
Potrivit datelor oferite de Autoritatea Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), din cele 300 de focare din toată țara există și câteva județe unde sunt focare de PPA confirmate în anul 2020 care nu s-au stins până la această dată. Motivul pentru care nu au putut fi stinse este cauzat de apariția de focare noi în aceleași zone, aspect care confirmă faptul că măsurile stabilite în zonele de protecție și supraveghere nu au fost respectate în totalitate. Din acest motiv, medicii veterinari din Iași le transmit crescătorilor să respecte toate măsurile impuse în localitățile unde sunt focare de pestă porcină. DSVSA Iași a dispus luarea unor măsuri de urgență astfel încât să fie prevenită apariția de noi focare de PPA în jurul celor deja existente, iar după îndeplinirea condițiilor legale, acestea să fie stinse și ridicate restricțiile în zonele respective.
Medicii sanitar-veterinari din Iași au luat măsuri pentru stoparea răspândirii virusului PPA
Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.
Primele focare de pestă porcină africană înregistrate în acest an au apărut în luna martie, în comunele Costuleni și Răducăneni. În decursul anului 2020, în județul Iași, pesta porcina africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare erau eradicate la data de 31 decembrie 2020.
Fermierii din Iași vor să-și protejeze afacerile cu ajutorul fondurilor europene
În prezent, specialiștii din Iași iau măsurile necesare pentru stingerea celor 7 focare de pestă porcină africană. Aceste măsuri aplicate de medicii veterinari trebuie respectate de către crescătorii de suine din Iași. Fermierii au depus proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) privind accesarea fondurilor europene necesare pentru aplicarea unor măsuri de biosecuritate în ferme. Crescătorii de suine din Iași primesc fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, obținuți în submăsura 5.1- „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile”. Fermierii au solicitat banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural.