Prima pagină » Actualitate » Două localităţi din judeţul Neamţ, sub scenariul roşu. Ce măsuri de protecţie trebuie să respecte localnicii
Două localităţi din judeţul Neamţ, sub scenariul roşu. Ce măsuri de protecţie trebuie să respecte localnicii

Două localităţi din judeţul Neamţ, sub scenariul roşu. Ce măsuri de protecţie trebuie să respecte localnicii

21 oct. 2020, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Alte două localităţi din judeţul Neamţ au intrat sub scenariul roşu de Covid-19. Astfel, Tașca și Tarcău din județul Neamț au intrat, miercuri, 21 octombrie 2020, în carantină. Măsurile impuse în contextul actual al ratei de incidenta de peste 3 la mia de locuitori sunt obligativitatea purtării măștii de protecție, închiderea școlilor, dar şi anumite restricții de circulație impuse de autorităţi.

De asemenea, slujbele religioase în locaşurile de cult vor putea fi oficiate exclusiv în exteriorul clădirilor, cu o prezenta maximă de 20 de enoriaşi, indiferent de spaţiul alocat curţii bisericilor.

”Restricțiile au început încă de la 5 dimineață, Poliția și Jandarmeria sunt, începând cu ora 5 dimineață, în localitățile Tarcău și Tașca, pentru a asigura perimetrul și pentru a dispune măsurile specifice pentru carantinare”, a declarat George Lazăr, prefectul județului Neamț.

22 de municipii şi 15 oraşe au intrat în scenariul roşu de Covid-19. Ce susţine Raed Arafat

Raed Arafat, secretarul de stat, a transmis care este lista localităților aflate în scenariul roșu. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență într-o intervenţie publica a afirmat faptul că nu mai puţin de 22 de municipii și 15 orașe de pe teritoriul României au trecut de pragul de 3 la mie, rata de incidență a cazurilor de SARS – COV – 2. Secretarul de stat Arafat a ţinut să precizeze că numărul care se afla în continuă a cazurilor pozitive poate determina amplificarea presiunii la care unităţile medicale sunt supuse în momentul de fată, când abia mai fac faţă.

Raed Arafat a transmis marţi, 20 octombrie 2020, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune că în acest moment sunt peste 600 de localităţi cu rata de incidenta între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, 44 de municipii şi 50 de oraşe, iar peste 250 de localităţi din România care au depăşit rata de 3 la mie.

„Avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență. În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Oraşele care au depăşit rata de incidenta de 3 la mia de locuitori sunt București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.

Restricții aplicate în Capitală, în scenariul roșu

După ce Capitala României a intrat în scenariul roșu de Covid-19 s-au impus mai multe restricții pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, rata de incidență cu coronavirus a depăşit duminică, 18 octombrie 2020, 3 cazuri noi la mia de locuitori, ajungându-se, mai precis, la 3,02.

„Bucureștiul a înregistrat duminică cea mai mare incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu coronavirus, calculată în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, respectiv de 3,02”, potrivit raportării transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

În speță, bucureștenii sunt obligați să poarte masca de protecție în spațiile publice închise sau deschise, indiferent de gradul de aglomerare. De asemenea, restaurantele, sălile de jocuri, cafenelele, cinematografele, dar teatrele s-au închis.

„După 3 la mie, se suspendă activitatea în teatre, cinematografe, instituții de cultură, care organizează spectacole în spații închise. De asemenea, se suspendă activitatea în restaurante și cafenele care funcționează în spații închise”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Pe lângă acestea, orele în grădinițe, școli, licee, universtități se desfășoară exclusiv online, potrivit declarației Monicăi Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *