De vineri de la miezul nopţii, timp de 14 zile, două localităţi din Cluj au reintrodus declaraţiile pe propria răspundere. Intrarea și ieșirea din localităţile respective se vor face pe baza formularului scris.
Conform hotărârii aprobate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, de vineri de la miezul nopţii, timp de 14 zile, în/din zonele carantinate Şic şi Săvădisla intrarea şi ieşirea se vor face în baza declaraţiei pe propria răspundere.
Declaraţiile pe propria răspundere, reintroduse în două localităţi clujene
Vineri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis ordinele de carantinare a localităţilor Şic şi Săvădisla din judeţul Cluj.
Prefectura Cluj a anunţat vineri, că au fost emise ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă carantinarea localităţilor Şic şi Săvădisla, unde rata de infectare a ajuns la 8,73, respectiv 6,3 cazuri la o mie de locuitori.
Astfel, în cele două localităţi clujene, Şic şi Săvădisla, intrarea/ieşirea sunt permise pentru:
-transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinata, precum şi aprovizionării populaţiei;
-persoanele care nu locuiesc în zona carantinata, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistentei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor;
-persoanele care locuiesc în zona carantinata şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate;
-persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
-deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/rude/afin sau a unei persoane aflate în întreţinere, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie;
-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;
-urgente medicale;
-elevii care au domiciliul în zonele carantinate şi care urmează cursurile unor unităţi de învăţământ din alte unităţi administrativ-teritoriale pentru care nu este dispusă măsură de carantină zonală.
Toate persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) din hotărâre, vor prezenta autorităţilor competente un document din care să rezulte calitatea de elev, legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţa de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declaraţie din care să rezulte motivul justificat al deplasării.
Şi o comună din Maramureş a reintrodus declaraţia pe proprie răspundere
Comuna Petrova, din judeţul Maramureş, a intrat, începând de sâmbătă, în carantină totală pentru o perioadă de 14 zile, din cauza nivelului ridicat de răspândire a noului coronavirus. Rata de infectare în comună depăşeşte 5 la 1.000 de locuitori.
Drumul Naţional 18 care face legătura între Sighetul Marmaţiei şi Borşa este supravegheat acum de mai multe maşini de poliţie, iar participanţii la trafic sunt opriţi şi verificaţi. Legislaţia prevede impunerea a mai multor măsuri care să prevină răspândirea virusulul. Astfel, se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise şi se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor. De asemenea orele de curs vor fi mutate în online pentru următoarea perioadă.
Este strict interzisă intrarea şi ieşirea din zona carantinata prin alte zone şi cai de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere. În continuare se permite tranzitarea localităţii Petrova de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea sau staţionarea în această localitate. Toate persoanele prevăzute vor prezenta autorităţilor competente un document din care să rezulte calitatea de elev sau student, legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţa de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declaraţie din care să rezulte motivul justificat al deplasării.