Nu mai puțin de 1,5 milioane de euro vor fi cheltuite de Spitalul de Recuperare din Iași. Licitația a fost adjudecată recent unui număr de două societăți. Societățile câștigătoare au fost implicate în mai multe scandaluri, soldate cu dosare penale
Spitalul Clinic de Recuperare din Iași finalizează o nouă licitație din cadrul programului anual. Este vorba despre licitația privind furnizarea serviciilor de colectare, transport și eliminare a deșeurilor rezultate din activitățile spitalicești. Procedura fost împărțită în 6 loturi: colectare, transport și eliminare a deșeurilor medicale periculoase; colectare, transport și eliminare a deșeurilor chimice periculoase; colectare, transport și eliminare a ambalajelor care conțin reziduuri sau sunt contaminate cu substanțe periculoase; colectare, transport și eliminare subproduse de origine animală; colectare, transport și eliminare deșeuri tonere de imprimante; colectare, transport și eliminare nămol apos cu conținut de substanțe periculoase provenit din tratarea chimică a apelor uzate sulfuroase.
Primul lot a fost câștigat de societatea Demeco SRL, din Bacău, controlată de Daniel Botez și Ciprian Ionel Blănaru. Firma a fost implicată într-un scandal legat de neutralizarea unui butoi cu sodiu metalic, folosit pentru prepararea drogurilor de mare risc. Societatea a fost contractată să neutralizeze cantitatea de 320 de kilograme de sodiu metalic. Butoiul a dispărut, iar în acte era precizat că a fost neutralizată, de fapt, o cantitate de 680 de kilograme deșeuri de laborator.
Cinci loturi câștigate la Spitalul de Recuperare de către o companie americană
În ceea ce privește loturile 2 – 6, comisia de evaluare a stabilit că oferta societății Stericycle România SRL poate fi validată. Societatea este deținută de o companie americană. De aproape 6 ani, Stericycle România este anchetată într-un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani, infectarea apei și nerespectarea regimului deșeurilor medicale periculoase. Totul s-ar fi întâmplat în 2015, sub coordonarea lui John Frederick Clesen, administratorul societății, revocat ulterior din funcție.
Totul a pornit în momentul în care firma trebuia să neutralizeze un transport de medicamente expirate, dar produsele au fost abandonate. Într-un final, valoarea totală a contractului de la Spitalul de Recuperare a ajuns la 7,6 milioane lei, fără TVA, adică 1,5 milioane de euro, în condițiile în care estimarea bugetară a fost de 8.144.328 lei, fără TVA. La un moment dat, au fost efectuate controale și la Depozitul Ecologic Țuțora, unde sunt depozitate deșeurile colectate de la consumatorii casnici din municipiul Iași.
Spitalul Clinic de Recuperare achiziționează materiale sanitare
Totodată, la începutul anului 2020, unitatea medicală a programat altă licitație, pentru achiziția mai multor cantități de materiale sanitare și consumabile medicale. Valoarea estimată a licitației este de 6.179.484 lei, fără TVA, aproape 1,3 milioane de euro. Spitalul de Recuperare va primi produsele pe parcursul a doi ani, în funcție de necesități. Printre produsele necesare se numără: fire sutură, feșe gipsate, lame bisturiu, botoșei/halate nesterile, ață chirurgicală, măști FFP2/FFP3, halate chirurgicale sterile, măști chirurgicale/de protecție cu 3 pliuri, scutece adulți, seringă 50 – 60 ml, viziere, ochelari protecție, lenjerie pat de unică folosință etc. Contractul se va desfășura pe o perioadă de 24 de luni.