Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional, a făcut o declarație de ultimă oră. Aceasta a transmis faptul că o fost făcut un transplant de ficat și mai urmează să se facă unul de rinichi.
În doar câteva zile s-au făcut două prelevări la Iași. Două femei, de vârste apropiate au decedat printr-un anevrism rupt. Astfel, de la donatoare s-au prelevat ficatul și rinichii. Coordonatorul Centrului de Transplant Regional susține că transplantul este o activitate inconstantă și imprevizibilă. Ficatul va fi transplantat în cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, iar rinichii la Spitalul Clinic Parhon.
„Este a doua prelevare în mai puţin de o săptămână. Două donatoare de vârsta apropiată de aproximativ 52 de ani. S-au prelevat tot ficatul şi rinichii. Faptul că a fost în tot acest timp scurt dovedeşte că transplantul este o activitate inconstantă şi imprevizibilă. Niciodată nu putem şti când va exista un donator. Ficatul va fi transplant la Spitalul Sfântul Spiridon, la un primitor de vârsta apropiată de 50 de ani, iar rinichii vor fi transplantaţi la Spitalul Parhon.
Deocamdată nu ştiu date suplimentare având în vedere că a fost din scurt. Pacientă care a donat organele a murit de anevrism cerebral rupt. Legea seriilor, vârste apropiate, femei, printr-un anevrism rupt. Primitorul care va primi ficatul suferea de ciroza hepatică. Asta este cel mai frecvent transplant, indicaţie de transplant.”, a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.
De asemenea, medicul Raluca Neagu – Movilă precizează ce este un anevrism cerebral și de câte tipuri este acesta. Anevrismele cerebrale sunt dilataţii anormale ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial.
„Anevrismul cerebral este o afecţiune cerebrovasculara în care prin slăbiciunea peretelui arterial apar dilataţii anormale ale acestuia. Stratul arterei care se afla în contact direct cu sângele se numeşte intimă. El este acoperit de celule endoteliale. Deasupra lui se află tunica medie. Aceasta tunică este formată din fibre musculare netede şi ţesut elastic. Cel mai extern strat se numeşte adventice şi este format din ţesut conjunctiv.
Anevrismele cerebrale sunt dilataţii anormale ale arterelor cerebrale, ce se dezvoltă ca urmare a unor puncte slabe în peretele arterial. Anevrismele cerebrale sunt de mai multe tipuri: sacular, disecant, micotic și pseudoanevrisme.” , a declarat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.
33 de transplanturi într-un singur an, la Iași
„Au început intervențiile după o nouă prelevare de la donator cadaveric. Este vorba de o pacientă de 46 de ani din județul Neamţ și de un pacient de 57 de ani din județul Iași. Este transplantul 32 și 33 pe anul acesta. În total în această săptămâna sunt 5 intervenții până acum.”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon.