Prima pagină » Actualitate » Două cutremure puternice s-au produs în centrul Italiei
Două cutremure puternice s-au produs în centrul Italiei

Două cutremure puternice s-au produs în centrul Italiei

09 nov. 2022, 09:53,
în Actualitate

Cutremure puternice cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter a avut loc în centrul Italiei, în această dimineaţă. Cutremurele s-au produs în apropierea coastei de est, la o adâncime de 10 km.

Potrivit presei italiene, seismul a fost simţit în toată Italia centrală, mai exact în regiunile Umbria, Lazio, Romagna şi Toscana.

Cutremure puternice au avut loc în centrul Italiei

Cel mai puternic cutremur a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în jurul orei 7.00, urmat de un seism de magnitudine 4, la ora 7.12. Ulterior, între orele 7.15 și 7.35, s-au raportat alte 9 cutremure cu magnitudini cuprinse între 3,6 și 2,4.

Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri şi a fost simţit clar de către italieni. În regiunea Marche, mulţi au ieşit în stradă. Totodată pompierii din Ancona au fost sesizaţi cu privire la fisuri şi crăpături în pereţii caselor după cutremurile puternice.

Pompierii din Ancona au anunțat că o clinică privată îi evacuează parțial pe oameni. De asemenea, cursurile în școli și universități au fost suspendate preventiv în mai multe orașe din regiunea Marche. În special, în Fano, Pesaro, Senigallia și Ancona, toate școlile sunt închise.

Totodată, traficul feroviar a fost suspendat preventiv în apropiere de oraşul – port Ancona, pe coasta de est, pe linia Adriatica, intre Rimini şi Varano, pe Ancona-Roma, intre Falconara şi Jesi, şi pe Rimini-Ravenna, intre Gatteo şi Cesenatica. Traficul a fost suspendat în contextul în care au apărut suspiciuni cu privire la deteriorarea căilor ferate şi pentru efectuarea de verificări, după ce cutremurele au avut loc în Marche.

Condițiile de siguranță sunt în curs de verificare pentru activarea oricăror servicii.

Cutremur puternic de 5,2 grade pe scara Richter

La începutul lunii noiembrie 2022, un cutremur puternic a avut loc şi în România. Potrivit site-urilor de specialitate, seismul a avut o magnitudine estimată la 5,5 grade pe scara Richter și s-a produs în zona Vrancea .

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În urma cutremurului care a avut loc dimineaţă, în zona seismică Vrancea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. După înregistrarea cutremurului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului va face şi o revizuire manuală, care va arăta exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a menționat că nu a transmis mesaje RO-ALERT. După cutremur, au fost mai multe discuţii. Unii cetăţeni spun că au primit mesaje RO-ALERT pe telefon, însă şeful DSU a declart că nu au fost trimise RO- ALERT, „iar cine spune că a primit un astel de mesaj să arate poza”.

„Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje RO-ALERT scrie clar că sunt RO-ALERT. Am înțeles că unele telefoane Android au aplicații care pot spune că se întâmplă ceva, dar noi nu am dat RO-ALERT și am explicat motivele și aspectele corelate cu RO-ALERT.

Ulterior, şi Raed Arafat a făcut declaraţii, subliniind că au verificat dacă vreun judeţ a dat vreun mesaj post cutremur, încă nu a dat nimeni.

„Au mai fost discuții pe această temă. Cine spune că a primit mesaj RO-ALERT să arate poza. Noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am verificat nu cumva vreun județ a dat vreun mesaj post cutremur, nu s-au dat”, a declarat Raed Arafat.

Cutremurile care s-au produs în centrul Italiei au speriat oamenii. Mai multe persoane au transmit că au simțit clar cutremurele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024