Prima pagină » National » Două cutremure, produse în România la distanță de câteva minute. Ce magnitudine au avut
Două cutremure, produse în România la distanță de câteva minute. Ce magnitudine au avut

Două cutremure, produse în România la distanță de câteva minute. Ce magnitudine au avut

26 iul. 2023, 14:56,
în National

Două cutremure, la interval de 20 de minute, s-au produs miercuri, în Vrancea și Gorj. Două cutremure cu magnitudinea de 3, respectiv 2, s-au produs miercuri, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism, de 3,3 pe scara Richter, a fost la ora 13.49, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la adâncimea de 104.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 45 km V de Focșani, 54 km N de Buzău, 70 km SE de Sfântu-Gheorghe, 78 km E de Brașov și 87 km NE de Ploiești.

După 20 de minute, un alt cutremur a avut loc în Olteania, Gorj, la adâncimea de 15.5 km. A avut magnitudinea de 2 pe Richter și s-a produs la 14 km NV de Târgu Jiu, 65 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 72 km S de Hunedoara, 86 km S de Deva, 97 km V de Râmnicu Vâlcea și 99 km E de Reșița.

Când va avea loc următorul seism major în România. Avertismentul specialiștilor

Profesorul Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a dezvăluit când va avea loc următorul cutremur major în România, potrivit cercetărilor realizate împreună cu alți specialiști.

Prof. dr. ing. Nicolae Noica a explicat, într-un interviu acordat pentru Agerpres, cât de important este ca România să acorde mai multă atenție problemei protecției antiseismice, deoarece sunt șanse mari ca în țara noastră să se producă un cutremur major.

„În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. (…)

Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035.

N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme”, a  declarat profesorul.

Nicolae Noica avertizează că o problemă serioasă este reprezentată de ceea ce se va întâmpla după un astfel de dezastru, fiind necesară urgentarea începerii lucrărilor de consolidare a clădirilor care au trecut prin cutremurele din 1940 și 1977.

„Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi, iar marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur”, a spus profesorul.

Repet, ea solicită sume de bani, investiţii, dar pe lângă celelalte şi pricepere. Eu tot spun că, dacă o să mergem pe sistemul de licitaţii care întinde lucrarea respectivă pe nu ştiu ce perioadă, n-o să reuşim să facem niciodată, a mai spus specialistul, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`