Prima pagină » Actualitate » Două cutremure, produse în România. Ce magnitudine au avut şi unde s-au resimţit
Două cutremure, produse în România. Ce magnitudine au avut şi unde s-au resimţit

Două cutremure, produse în România. Ce magnitudine au avut şi unde s-au resimţit

17 nov. 2021, 10:33,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

În dimineaţa zilei de miercuri, 17 noiembrie 2021, au avut loc două cutremure, în România. Acestea s-au produs la ora 01.58, respectiv 03.19.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului, primul seism s-a produs în zona seismică Vrancea, la aproximativ ora 02.00. Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 104 km.

„În ziua de 17 Noiembrie 2021 la ora 01:58:19 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 104km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 79km E de Braşov, 91km NE de Ploieşti, 104km S de Bacău, 113km V de Galaţi, 114km NV de Brăila, 141km N de Bucureşti, 164km NE de Piteşti, 184km SV de Iaşi, 193km E de Sibiu, 206km N de Ruse”, potrivit INFP.

Două cutremure produse la interval de o oră, în România

Al doilea seism produs în dimineaţa zilei de miercuri a fost înregistrat în Dobrogea, Tulcea, la ora 3:19. Seismul a avut o intensitate de 2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de doar 13 km.

„În ziua de 17 Noiembrie 2021 la ora 03:19:35 (ora locală a României) s-a produs în DOBROGEA, TULCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 13km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 119km E de Galaţi, 123km E de Brăila, 141km NE de Constantă, 162km SV de Odessa, 174km S de Tiraspol, 199km S de Chişinău, 249km SE de Bacău, 258km SE de Iaşi, 263km NE de Varna, 266km SV de Mykolayiv”, potrivit sursei citate.

Iată cum trebuie procedat în caz de cutremur

Dezastrele sunt evenimente produse din cauze naturale sau provocate de om care duc la pierderi omeneşti şi la pagube materiale foarte mari, fiind necesară acţiunea unui număr foarte mare de forţe şi mijloace de intervenţie. Având în vedere că pe teritoriul ţării noastre şi nu numai se produc frecvent cutremure sunt necesari anumiţi paşi de urmat pentru a nu se înregistra decese sau pagube materiale extrem de mari. Chiar dacă producerea unor asemenea evenimente nefericite nu poate fi evitată, cu ajutorul forţelor de intervenţie şi cetăţenilor se pot diminua consecinţele.

Aşadar, conştientizarea riscurilor la care suntem supuşi în zona unde locuim şi adoptarea unui comportament adecvat pentru fiecare situaţie posibilă reprezintă elemente esenţiale în abordarea unor posibile evenimente cu impact major.

Protecţia antiseismică în interiorul locuinţei sau locului de muncă

– „evitarea aglomerării spaţiilor de la locul de muncă sau din locuinţă cu piese de mobilier sau aparatură instabile la seism şi amplasate în vecinătatea locurilor în care se aglomerează de obicei familia, sau în spaţiul de lucru;

– asigurarea pieselor de mobilier grele, zvelte, suprapuse şi înalte, între ele şi prin prindere de un perete, grindă solidă în locurile unde se aglomerează de obicei persoane la locul de muncă sau în familie;

– amplasarea echipamentelor tehnice şi aparatelor casnice mai grele sau a celor pe rotile – de exemplu: copiatoare, calculatoare mari, maşini de spălat, frigidere etc. – astfel încât să nu se afle în vecinătatea ieşirilor din încăperi sau apartament spre a nu bloca prin deplasarea lor accesul în cazul unui seism;

– fixarea aparatelor în aşa fel încât racordurile să nu sufere deteriorări în caz de cutremur;

– amplasarea obiectelor fragile şi valoroase într-un loc mai jos şi sigur;

– amplasarea vaselor cu chimicale, combustibili în dulapuri în care să nu se poată răsturna, în încăperi în care nu se locuieşte şi nu există pericolul de contaminare şi de incendiu;

– asigurarea uşilor dulapurilor cu închizători eficiente la oscilaţii, astfel încât deplasarea veselei depozitate să nu producă accidente”, potrivit autorităţilor.

Reamintim faptul că în urmă cu doar câteva zile s-a produs un seism puternic de 6.6 grade pe scara Richter, în Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`