Prima pagină » National » Două convoaie cu tehnică militară franceză au ajuns în România – FOTO

Două convoaie cu tehnică militară franceză au ajuns în România – FOTO

24 oct. 2022, 14:45,
în National

Ieri seară, 23 octombrie 2022, două convoaie cu tehnică militară franceză au intrat în România, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac din judeţul Arad. Cele 34 de camioane ar trebui să ajungă în etape la bază militară de la Cincu, judeţul Braşov. În acest sens, săptămâna trecută, în Delta Dunării, s-a desfășurat un exercițiu naval cu peste 300 de militari, cu trageri de luptă și acțiuni tactice.

Convoaiele franceze au fost trimise cu scopul de a spori prezența armatei franceze în Grupul de Luptă NATO, care apară flancul de sud-est al alianţei. Decizia a fost luată de preşedintele armatei franceze Emanuel Macron, care a mai propus şi discolarea pe teritoriul României a unui escadron de tancuti „Leclerc”. Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.

Primele convoaie cu tehnică militară franceză au ajuns în România

Ministerul Apărării Naţionale a menţionat ca primul convoi este compus din blindate uşoare de infanterie, iar al doilea cuprinde blindate grele de infanterie. Ambele convoaie au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Feligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, împreună cu colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Operaţiunea de dislocare a tehnicii din Franţa către Cincu a început pe 18 octombrie, sub numele de Operaţia „Balaur”. Convoaiele au fost trmise cu scopul de a completa mijloacele tehnici ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence-BGFP).

Din luna mai, în România s-a constituit Grupul de luptă al NATO, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO.

Anterior, României nu i s-a permis să ia cuvântul în Consiliul de Securitate al ONU pe tema aspectelor umanitare din Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacţie şi a transmis că intervenția României ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni.

„Intervenția României în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU ar fi contribuit la o mai bună informare a membrilor Consiliului pe teme umanitare, precum gestionarea situației celor peste 2,6 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului și privind sprijinul acordat exportului de cereale din Ucraina prin care se ameliorează accesul la alimente și se atenuează criza alimentară provocată de Rusia la nivel global”, a transmis MAE.

În acest sens, intervenția României a fost transmisă în scris.

Exercițiu naval cu peste 300 de militari, în Delta Dunării

Vă aducem aminte că săptămâna trecută, în Delta Dunării a avut loc un exerciţiu naval, la care au participat peste 300 de militari. Au avut loc trageri de luptă şi acţiuni tactice fluviale combinate. Peste 300 de militari din Flotila Fluvială au participat la Exerciţiul Danube Protector, desfăşurat pe Braţul Sfântu Gheorghe şi la gurile Dunării.

Exerciţiul a fost condus de Statul Major al Forţelor Navale, prin Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihai Kogălniceanu”, care au două nave tip monitor şi două vedete blindate ale Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, patru vedete fluviale ale Divizionului 88 Vedete Fluviale „Amiral Gheorghe Sandu”, un remorcher fluvial, o şalupă fluvială rapidă, o navă de comandament aparţinând Grupului 325 Logistic Tulcea, şapte ambarcaţiuni rapide de asalt ale Regimentului 307 Infanterie Marină ”Heracleea”, remorcherul maritim de intervenţie cu scafandri ”Grozavul”, cu un detaşament de scafandri EOD la bord şi un detaşament de scafandri fluviali.

„Exerciţiul naval cu trupe în teren este bazat pe un scenariu fictiv, care este adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională în domeniul apărării şi securităţii. Obiectivul urmărit este ridicarea nivelului de instruire al echipajelor navelor pentru executarea întrunită a unei secvenţe dintr-o operaţie de apărare desfăşurată pe teritoriul României. Elementul-cheie al exerciţiului îl constituie acţiunea comună, combinată, sincronizată şi coerentă, bazată pe coeziunea şi experienţa echipei”, au menționat Forţele Navale.

Cele două convoaie cu tehnică militară franceză trebuie să ajungă la baza militară Cincu, din județul Brașov. În cursul lunii noiembrie, România va mai primi și tancuri „Leclerc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`