Unul dintre principalii integratori IT și furnizori de gestionare a serviciilor și o companie românească de tehnologie cunoscută pentru democratizarea accesului la soluții de Robotic Process Automation – RPA – au încheiat un parteneriat cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. Asta, pentru a contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști în soluții RPA
Companii private vor contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști în Robotic Process Automation (RPA), în parteneriat cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), din Iași.
Prin acest demers, universitatea își propune să pregătească mai bine studenții pentru locurile de muncă ale viitorului și să ofere, astfel, un sprijin solid companiilor din România care activează în sectorul automatizării, în condițiile în care industria RPA a accelerat în ultimii ani la nivel global, iar România devine un important furnizor global de soluții bazate pe această tehnologie.
În cadrul colaborării, cele două companii creează un Centru de Excelență și un curs de RPA
În cadrul colaborării cu FEAA, două companii creează un Centru de Excelență (CE) și un curs de RPA bazat pe tehnologii, accesibil tuturor studenților interesați. Centrul de Excelență are 3 roluri: crearea unui Centru Educațional pentru formarea viitorilor specialiști în automatizare, a unui Centru de Competențe cu potențial de a sprijini companiile românești și internaționale, inclusiv prin programe de internship, precum și a unui Centru de Cercetare și Dezvoltare dedicat colaborării cu experții FEAA în domeniul automatizării și optimizării proceselor de business.
„Obiectivul acestei inițiative este de a poziționa FEAA cu un pas înainte când vine vorba despre aceste tehnologii, prin implementări practice, articole de cercetare și prin modificări ale ofertei academice, astfel încât să pregătească mai bine absolvenții pentru o carieră în acest domeniu. Aceasta este o parte foarte importantă a strategiei noastre de a ne alia cu companii românești cu viziune progresistă și start-up-uri care s-au dezvoltat la nivel global. Trebuie să le oferim exemple puternice studenților noștri și să susținem economia să facă tranziția de la externalizare, la dezvoltare de produse software”, spune prof.univ.dr. Mircea Georgescu, care va coordona Centrul de Excelență.
Acest parteneriat este dezvoltat prin intermediul echipei de experți ai uneia dintre firmele partenere, care vor transfera cunoștințele și expertiza lor către studenți.
Centrul de Excelență are la bază o echipă dedicată de profesori, studenți și experți în tehnologie
Centrul de Excelență RPA are la bază o echipă dedicată de profesori, studenți și experți în tehnologie care sprijină mai multe arii funcționale din cadrul instituției academice. Principalul rol al Centrului de Excelență este de a pregăti viitorii experți în automatizare, astfel încât să adauge valoare companiilor prin sprijinirea angajaților în a elimina activitățile de rutină. Colaborarea face parte și din strategia privată de a democratiza accesul la tehnologia RPA la nivel global și de a sprijini economia și mediul IT din România să evolueze și să se adapteze mai bine unui viitor „robotizat”.
Această evoluție este absolut necesară în contextul în care România este deja recunoscută drept un furnizor global foarte important de soluții de automatizare. Studenții care finalizează cursurile obligatorii obțin o Specializare Academică Tailent și vor primi o insignă digitală pe care o vor putea folosi online pentru a-și indica specializarea și 3 credite – European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) – în cadrul programului de studii de la FEAA. În plus, companiile pot angaja studenți pregătiți pentru stagii de practică, instruiți în domeniul tehnologiilor de automatizare a proceselor, iar aceștia își pot pune în practică cunoștințele, adăugând rapid valoare pentru angajatorii lor.