Prima pagină » Local » Două clanuri din Iași și-au declarat război! Mărul discordiei este o „insulă”! A fost nevoie de intervenția poliției pentru a liniști spiritele. „Eu bat trei ca tine!” – FOTO/VIDEO

Două clanuri din Iași și-au declarat război! Mărul discordiei este o „insulă”! A fost nevoie de intervenția poliției pentru a liniști spiritele. „Eu bat trei ca tine!” – FOTO/VIDEO

05 sept. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Două clanuri din Iași și-au declarat război, luptându-se pentru a concesiona o peninsulă cu o suprafață de 27.464 de metri pătrați, din comuna Belcești, care aparține Apelor Române. Conflictul dintre cele două familii a atins apogeul în data de 21 august 2023, când membrii familiei Ciobanu au mers pe peninsulă pentru a strânge niște copaci rupți de furtună

Peninsula a aparținut familiei Ciobanu până acum câțiva ani, dar în prezent este proprietatea Apelor Române și a fost scoasă la licitație în luna aprilie. La licitație au participat Gheorghe Ciobanu și firma Acvacom, care este administrată de Ștefan Cotan. Acesta din urmă a și câștigat licitația. Nemulțumit de rezultat, Ghiță Ciobanu a contestat.

În seara de 21 august 2023, Vasilica Ciobanu, Gheorghe Ciobanu și câțiva cunoscuți au mers pe peninsulă pentru a strânge niște copaci rupți de furtună, dar când se întorceau spre casă au fost opriți de membrii familiei Cotan, respectiv de Ghiță Cotan, Theodor Cotan, barajist în cadrul Apelor Române, și Ștefan Cotan, administratorul firmei Acvacom.

Două clanuri din Iași se luptă pentru o peninsulă din comuna Belcești

Pentru episodul din seara de 21 august 2023, Gheorghe Ciobanu și Vasilica Ciobanu au fost amendați cu 1.000, respectiv cu 200 de lei. Gheorghe Ciobanu nu-și explică cum a fost posibil acest lucru, din moment ce copacii de pe peninsulă au aparținut familiei sale. Trebuie precizat că Gheorghe Ciobanu nu avea aprobare din partea Apelor Române pentru ridicarea copacilor rupți de furtună.

„Vreau ca poliția să-mi dea un document în care să-mi spună din avutul cui am furat eu lemne. Asta e întreținută de familia Ciobanu de 30 și ceva de ani de zile. Până nu au venit Cotanii să ia acumularea apei barajului Belcești nu a interesat pe nimeni de nimic. Acum îi interesează să vină la masa întinsă. La primărie nu arată că Apele Române au schiță cadastrală.

Apele Române au scos-o la licitație, eu nici nu știu ce am licitat. Aș vrea să-mi arate document cu ce am furat, eu am furat de la mine din grădină. Am venit și am luat ziua mare, că, dacă veneam la furat, veneam noaptea, nu veneam ziua mare să fur. Și veneam singur, nu veneam cu oameni după mine. Avem o singură drujbă în căruță. Ei ne-au incitat la scandal. Au venit la mine și mi-au zis:

«Uăi, păcălici! Eu bat trei ca tine!». I-am zis: «Chiar bați trei ca mine?». M-a făcut în toate felurile, iar atunci am răspuns și eu cu aceeași monedă. Doar nu eram să zic «Sărut-mâna, mai zi, măi, Ghiță!». Doar și eu sunt tot din carne. În clasa a IX-a și a X-a doar am fost coleg cu Ghiță Cotan, un tâmpit, că din 4 și 5 nu mai ieșea, iar acum e marele afacerist. Nu am vrut să facem scandal, că doar noi eram mai mulți”, a declarat Gheorghe Ciobanu.

Vasilica Ciobanu a intervenit pentru a liniști spiritele și s-a ales cu o amendă de 200 de lei. Femeia recunoaște că s-a temut să nu degenereze conflictul și să se ajungă chiar la moarte de om.

„Eu am rămas în urmă. Am văzut scandal, se înjurau unul pe altul. Când am ajuns, ei (n.r. – membrii familiei Cotan) au spus că au sunat deja la poliție. Eu am sunat și eu la 112, că mă temeam să nu se ia la bătaie, să se întâmple o nenorocire, mor oamenii aici. Eu eram și arbitru, într-un fel, între cele două clanuri. Eu sunt mulțumită, îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut puterea să îi țin, ca să nu se încaiere”, a povestit Vasilica Ciobanu.

Ghiță Cotan: „Ei erau la furat, pe românește”

Reporterii BZI au luat legătura cu Ghiță Cotan, pentru a afla dacă el sau fiii săi, Theodor și Ștefan Cotan, au fost amendați. Bărbatul a explicat că el doar a încercat să-l împiedice pe Gheorghe Ciobanu să sustragă lemnele. Ghiță Cotan a dezvăluit și că Gheorghe Ciobanu a fost violent, încercând chiar să-i atace cu drujba pe polițiști.

„În momentul în care a venit poliția, ei au fost opriți să nu plece cu lemnele sustrase de pe peninsulă. Ei deja au devenit violenți, a pornit drujba Ciobanu, au venit o groază de oameni din sat, au strigat în gura mare «Hai să facem răscoală, să facem război» și atunci am considerat că ar fi mai bine să ne retragem. Deci, practic, nu aveau pentru ce să ne amendeze.

Ei erau cei violenți, noi am plecat. Noi doar i-am oprit să nu sustragă lemnele de pe peninsula Apelor Române. În momentul în care a venit poliția, Ciobanu a pornit drujba, erau doi agenți de poliție, iar cei care erau cu Ciobanu au devenit violenți. Ei erau la furat, pe românește. Până una-alta, băiatul meu e barajist și răspunde de patrimoniul barajului Tansa-Belcești. Noi am oprit furtul acela, a venit poliția, iar, mai încolo, ei au devenit violenți, s-au adunat vreo 20 de oameni, cu sticle de bere, sunt filmați cum beau, cum ziceau că fac război. Eu nu aveam atâta minte să stau să mă bat cu Ciobanu”, a declarat Ghiță Cotan.

Materialul lemnos pe care dorea să-l transporte familia Ciobanu acasă a ajuns, în cele din urmă, la cantonul din comuna Belcești.

„La data de 21 august a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe persoane au sustras material lemnos de pe raza comunei Belcești. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, identificând persoanele care au transportat materialul lemnos, acestea fiind sancționate cu amenzi în cuantum de 3.400 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat.

Ulterior, la data de 22 august a.c., o femeie a sesizat faptul că ar fi fost amenințată de către persoanele care transportau materialul lemnos, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare. Cercetările continuă în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Rămâne de văzut cum se va finaliza conflictul dintre cele două clanuri care se luptă pentru a închiria peninsula de 27.464 de metri pătrați.

Comentarii
  • Nici asa nu-i asa

    Faptul ca folisesti fara drept un teren timp de 30 de ani nu te face proprietar nici pe teren, nici pe copacii de pe terenul respectiv.

  • Sustinuti de politie si de primarie. Ajutor ROMANIE, murim cu dreptatea in mana!

  • Legea e lege

    Nu fiți încruntați și răutăcioși, Ghiță Cotan nu avea note bune la purtare,dar în rest avea note bune,fiul său, Stefan e băiat educat,cu facultate,legea să își spună cuvintul

  • Nu are primăria nici un amestec,e neutră, Stefan Cotan vrea să candideze pentru primar,e băiat tinar, deștept cu studii superioare și promite

  • Măcar Cotanii muncesc,nu fură, braconierii la puscarie

  • Nu știam că va candida Stefan,e ok băiatul,din ce partid face parte?

  • Pntcd -aripa tinără Coposu

  • Nelu Tănasă

    Vrem un gospodar din Liteni, Ghiță Cotan poate ieși,e mai cunoscut de comunitate

  • Cita răutate,Cotanii nu sunt clan,se exagerează

  • Prieten cu Ghiță

    Exagerare,nu e peninsulă,e un petic de pămînt amarit, Cotan poate investi să facă ceva frumos, căsuțe de închiriat, 🎣 sportiv , bărcuțe pentru recreere

  • Visezi frumos, pretenaș,poate vreun aerodrom,elicoptere,parapante,parasute

  • Juristul primăriei Belcești

    Cînd doi se bat al treilea cîștiga,peninsula va fi revendicată de primărie,asta e pohta actualului primar,deci,clanurile nu mai au de la ce să se bată, primăria intabulează peninsula lui Ali

  • Felicitări domnule Cotan Ghiță,faci lucruri frumoase la Belcești, împreună cu primarul Tănasă Dumitru puteți face comuna Belcești renumită

  • Titi Ciobăniță

    O familie frumoasă, unită care face cinste comunei Belcești,eu,ca fost primar sprijin candidatura lui Cotan Stefan ,vrem la conducere un tinar cu idei și concepții noi,vrem o comună renăscută din temelii, civilizație,respect și admirație

  • Votam primar Stefan Cotan!

  • Eu votez,cunosc familia Cotan și Stefan merită

  • Eu nu

  • Actualul primar făcea legumicultura când era copil pe insula aceea…

  • Cu voturile astea nici paznic la primărie nu te pun ăștia

  • Familia Cotan vrea să filmeze insula iubirii ,ce mișto ar fi, Ghiță Cotan in iubire cu primarul Mitică

  • Mișto, insulă 🏝️ a iubirii,poate plantează primăria niste palmieri

  • Josan costicla dormea în colibă pe insulă 🏝️ era necăjit,mînca perje uscate cu mandache

  • Ciobăniță hârtoi e saminta lu mandachi de la ulmi,de roman sau rrom

  • Cert e că va fi război, Cotanii nu vor ceda,pe viață și pe moarte

  • Cică primăria scoate insula în circuitul turistic și comercial, pescuitul sportiv va fi atracția principală

  • Insula asta e a noastră a belcestenilor

  • Voi chiar nu intelegeti ca insula aceea a fost moștenită din tata in fiu in familia Ciobanu pana când din cauza fostei conduceri a lui Ciobănița, s au pierdut titlurile de proprietate și nu au mai fost ajutați de nimeni oamenii de rând. Așa, fiți prosti, votați pe cine va ameinta ca va omoară dacă mergeți pe lângă baraj!:)) Și apoi mai ziceti ca nu merge nimic in țara asta. Și apropo, Ghita nu vrea decât sa și lase oile pe insula, nu sa facă căbănuțe și ce aberații mai ziceti voi, îl doare fix in cot de dorințele astea ale voastre🤣. Observ ca așa s a invatat lumea, se vinde pe un sac de peste, și omul care are dreptate este judecat de oamen jalnici ca și voi!

  • Persoanele acestea pe care vreți voi sa le votați amenința pe toți de când e lumea! Acest fapt nu îl mai vedeti? Știți sa aruncați cu vorbe in oameni care își văd de treaba lor și lupta pentru dreptate. Ce primar sa ajunga asta? Sa fim de rasul țării? Când el nici măcar nu știe ce înseamnă ăla respect fata de oameni, pt ca ei își fac legea singuri.

  • Josan costicla

    Ce vină are Stefan Cotan că tatăl său avea note mici la purtare in generală?noi îl votam,avem nevoie de un primar cuminte

  • Vai de capu vostru

    🤣🤣🤣🤣🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024